Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγκόσμια πρωτιά για Θεσσαλονίκη: Έρχεται εργοστάσιο φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο παγκοσμιο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς - Φωτοβολταϊκά τύπου κουρτίνας θα μειώνουν την UV ακτινοβολία και θα αυξάνουν την σοδιά

Του Μιχαήλ Λιάπη,

Στα τέλη του Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσει στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, το πρώτο στάδιο λειτουργίας του πρώτου εργοστασίου παραγωγής - συναρμολόγησης, οργανικών, φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Η μεγάλη επένδυση που ξεπερνά τα 51 εκατομμύρια ευρώ θα εκτείνεται σε 10 στρέμματα ενώ θα ανοίξουν 50 επιπλέων θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό που ωστόσο δεν βρίσκεται σε πληθώρα στην ελλάδα.  Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του εργοστασίου ενώ ο τελικός στόχος είναι η 127 μέτρων μήκους γραμμή παραγωγής του να παράγει έως και 1 εκ τ.μ φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς το χρόνο.

Το πρώτο παγκόσμια

Όπως εξήγησε ο Product Manager της ΟΕΤ, Βαγγέλης Μεκερίδης, «θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα δημιουργεί για βιομηχανική παραγωγή intergrated organic photovoltaics (1 εκατ. τ.μ τον χρόνο), ενώ μελλοντικά θα μπορεί να καλύψει τις καινοτόμες αυτές ανάγκες και σε παγκόσμιο επίπεδο με τη δημιουργία νέων giga-factories». Παράλληλα τα νέα φωτοβολταϊκά είναι ανακυκλώσιμα κάτι το οποίο δεν ισχύει με τα παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πανευρωπαϊκό - παγκόσμιο  πρόβλημα κατά την απόσυρσή τους.

Το κόστος των νέων φωτοβολταϊκών

Όπως εξήγησαν καταά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2025 που πραγματοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου, μέχρι στιγμής το κόστος των νέων φωτοβολταϊκών που παράλληλα υπόσχονται στους αγρότες αύξηση παραγωγής 30% λόγω της μέιωσης της UV ακτινοβολίας, είναι αυξημένο σε σχέση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά καθώς ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο στο κοντινό μέλλον οπότε και θα ξεκινήσει και η μαζική παραγωγή του θα μειωθεί στο ⅓ και ⅕ της σημερινής του αξίας.

Παράλληλα όπως είπαν ο υποψήφιος αγοραστής αγρότης θα κάνει απόσβεση χρημάτων σε λιγότερα χρόνια. Παράλληλα διευκρίνισαν ότι ο άμεσος σκοπός του συγκεκριμένου τύπου φωτοβολταϊκών είναι να περιοριστεί η εκπομπή των  διοξειδίων του άνθρακα, πρόβλημα που καλούνται να περιορίσουν όλες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

fotovoltaika.jpg

Προωθούν την Κινέζικη τεχνολογία

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του συνεδρίου Nanotechnology που διεξάγεται επί σειρά 21 χρόνων, Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης οι πολιτεία και οι δήμοι δεν προωθούν τη νέα αυτή τεχνολογία αλλά επιμένουν στην κινεζική βάζοντας διάφορα «εμπόδια».

fotovoltaika.jpg

Το συνέδριο Nanotechnology 2025

Όπως είπε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του συνεδρίου Nanotechnology που διεξάγεται επί σειρά 21 χρόνων, Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 500 διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από εταιρείες συνολικά 65 χωρών παγκοσμίως, ενώ οι ομιλητές θα φτάσουν τους 150.

Αναλυτικά:

Την Τρίτη 8 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Porto Palace θα πραγματοποιηθεί η Επίσημη Εναρκτήρια Εκδήλωση του NANOTEXNOLOGY με προσκεκλημένους Plenary ομιλητές δύο διεθνούς φήμης καταξιωμένους ειδικούς:

-Τον Καθ. Donal Bradley, Πρόεδρο του Ερευνητικού Ιδρύματος NEOM στο Πανεπιστήμιο Neom στη Σαουδική Αραβία. Ο Καθ. Donal Bradley είναι πολυβραβευμένος για την έρευνά του σε μοριακά ηλεκτρονικά υλικά, διατάξεις και διαλυτούς ημιαγωγούς. Ο Καθ. Donal Bradley θα παρουσιάσει τις καινοτόμες διεργασίες ενίσχυσης οργανικών φωτεινών πηγών που βρίσκουν αμέτρητες εφαρμογές στη καθημερινότητα μας.

- Τον Καθ. Yury Gogotsi Διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοϋλικών του Πανεπιστημίου Drexel (ΗΠΑ). Ο Gogotsi έχει συμβάλει καθοριστικά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη υλικών για ηλεκτροχημικούς πυκνωτές και στη μελέτη νανοσωλήνων και νανοδιαμαντιών. Ο Καθ. Yury Gogotsi θα παρουσιάσει τα καινοτόμα νανο-υλικά που αποτελούνται από MXenes και διδιάστατα νανοστρώματα που φέρνουν επανάσταση στη ζωή μας και σε πλήθος εφαρμογών.

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPE-Nano

Το COPE-Nano είναι ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies) που θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες ημερομηνίες στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας.

Το συγκεκριμένο Κέντρο αναμένεται να ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Πρόληψη και ομορφιά χάρη στην νανοτεχνολογία

Όπως τόνισε η ιδρύτρια της εταιρείας VKNano και CEO της εταιρείας BL Nanobiomed Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, η οποία υπήρξε η πρώτη Νανοϊατρός στην Ελλάδα,έχουν αναπτυχθεί σειρά προϊόντων που αφορούν στην πρόληψη, την ευζωϊα και την ομορφιά . Για παράδειγμα η σειρά Nanotouche της VK Nano έχει κάνει το skincare σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της μόδας και έχει ταξιδέψει στα μεγαλύτερα events του χώρου της ομορφιάς, παγκοσμίως. Παράλληλα, ο βιοαισθητήρας της εταιρείας BL Nanobiomed  που ειδοποιεί για την εμφάνιση εμφράγματος έως και 22 λεπτά πριν αυτό συμβεί βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Δείτε το σχετικό video του TyposThes:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ