Με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ειδικά δρομολόγια μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε έχει συμμετάσχει ή συναινέσει σε διαδικασίες διάκρισης επιβατών βάσει εθνικότητας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στο ισχύον νομικό πλαίσιο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Σχετικά με ρεπορτάζ και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ειδικά δρομολόγια μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε έχει συμμετάσχει ή συναινέσει σε διαδικασίες διάκρισης επιβατών βάσει εθνικότητας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνουν, όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία, αποκλειστικά για περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών που κατέχουν ”Υπηρεσιακά Σημειώματα” με περιοριστικούς όρους μετακίνησης (π.χ. απαγόρευση μετάβασης σε συγκεκριμένους νομούς). Οι περιορισμοί αυτοί απορρέουν ευθέως από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν αποτελούν αντικείμενο διακριτικής μεταχείρισης.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία διενεργεί καθημερινά ελέγχους, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Όπου ανακύπτουν καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές ή άρνηση παροχής υπηρεσιών λόγω καταγωγής, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, είναι στη διάθεση των πολιτών για την πλήρη διερεύνηση κάθε περιστατικού.
Η Ελληνική Αστυνομία στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης και ενεργεί αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας».
Υπενθυμίζεται πως σε σχετική καταγγελία είχε προχωρήσει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλίοπουλος, κάνοντας λόγο για για «ρατσιστικά δρομολόγια» στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Ηλιόπουλου, υπάλληλοι αρνήθηκαν να εκδώσουν εισιτήριο σε πολίτη αφρικανικής καταγωγής, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στο δρομολόγιο. «Για την ασφάλειά σας οι αλλοδαποί ταξιδεύουν βράδυ». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, για να δικαιολογήσουν την άρνηση έκδοσης εισιτηρίου στον συγκεκριμένο πολίτη.
Ο διευθυντής των ΚΤΕΛ, Σάκης Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN, τόνισε αρχικά ότι υπάρχει συνεννόηση με την αστυνομία να βάζουν τους αλλοδαπούς πολίτες στο τελευταίο δρομολόγιο όλους μαζί και υποστήριξε ότι αυτό προέκυψε μετά την αλλαγή στον νόμο πριν από περίπου δέκα χρόνια.
«Προέκυψε μετά από έναν νόμο το 2014 που επικαιροποιήθηκε το 2024 που λέει ότι οδηγοί που μεταφέρουν παράνομους τιμωρείται. Υπαγόμαστε σε αυτή τη διάταξη, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό μας απασχολεί εδώ και μια 10ετία περίπου. Το ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης έχει διατρανώσει με κάθε τρόπο ότι επιτρέπει σε όλους τους επιβάτες ανεξάρτητα από την θρησκεία, το χρώμα και το θρήσκευμα να ταξιδεύουν με όλα μας τα δρομολόγιά μας. Ο νόμος είναι δαμόκλειος σπάθη στο κεφάλι του κάθε οδηγού και εκδότη εισιτηρίου… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει κανένας οδηγός στη φυλακή. Ο οδηγός θα πάει φυλακή άμα μεταφέρει κάποιον μετανάστη που δεν έχει έγραφα, και αυτό έγινε πολλές φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «μας αηδιάζει όλους οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά, δεν ισχύει αυτό για εμάς. Παραπέμπω σε μια ερώτηση πολιτικού αρχηγού κόμματος ο οποίος καταγγέλλει ότι τα ΚΤΕΛ διενεργούν παράνομη μεταφορά μεταναστών. Απαντά ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι γίνονται έλεγχοι στα ΚΤΕΛ. Μάλιστα έχουν συλληφθεί 4 οδηγοί ΚΤΕΛ».
Όταν κλήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του αστυνομικού σε συνεννόηση με τον οποίο αποφασίστηκε το συγκεκριμένο νυχτερινό δρομολόγιο, παρέπεμψε σε ερώτηση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και σε απάντηση για το θέμα του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
«Δεν υπάρχει δρομολόγιο για σκουρόχρωμους, υπάρχει δρομολόγιο στις 11:30 το βράδυ που προέκυψε έπειτα ένα πρωτόκολλο που προέκυψε από συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την Αστυνομία για όλους τους ανθρώπους που υπάρχει υποψία ότι δεν έχουν χαρτιά. Εμείς έχουμε πει πρώτοι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους και δεν δικαιούται να κάνει έλεγχο ταυτότητας. Δεν θέλει το προσωπικό μας να κάνει διαχωρισμό. Ο εκδότης των εισιτηρίων έχει την ευθύνη να μη βάλει άνθρωπο που στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων. Το κράτος μεταφέρει την αρμοδιότητα – χωρίς να έχουμε υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένη γνώση και μέσα- σε συνεννόηση με την Αστυνομία, καθώς δεν μπορούσαν να στέλνουν αστυνομικούς για ελέγχους κάθε τρεις και λίγο» κατέληξε.
* Φωτογραφία αρχείου
- Θεσσαλονίκη: Ο Προαστιακός φτάνει Σίνδο μέσα στο 2025 - Η ανακοίνωση Κυρανάκη
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι άνδρες που μπήκαν στο σπίτι 26χρονης για να την ληστέψουν
- Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Μιχαηλίδου με Αηδονά - Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο
- Κεντρική Μακεδονία: Πέντε νεκροί σε τροχαία τον Αύγουστο
