Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξιτήριο για τους πιλότους του ελικοπτέρου – «Είμαι πολύ τυχερός που είμαι καλά»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι αγωνιώδεις στιγμές που έζησαν κατά την πρόσκρουση στα νερά της Λίμνης Αώου

Εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πήραν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι δύο χειριστές του αεροσκάφους που έπεσαν στη Λίμνη Αώου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί προληπτικά μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση της υγείας και των δύο ήταν πολύ καλή και η παραμονή τους στο νοσοκομείο κρίθηκε απαραίτητη αποκλειστικά για προληπτικές εξετάσεις. Όπως έγινε γνωστό, δεν διαπιστώθηκαν άλλοι τραυματισμοί ή επιπλοκές.

Οι δύο πιλότοι υπέγραψαν οι ίδιοι το εξιτήριό τους και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αργά το βράδυ. Σε επικοινωνία της ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews, Αλεξάνδρας Αγγελή, με τον 29χρονο Έλληνα χειριστή και τη μητέρα του, η οποία βρισκόταν επίσης σε κατάσταση σοκ, έγινε γνωστό ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του ήταν εμφανώς συγκλονισμένοι από όσα είχαν προηγηθεί και δεν επιθυμούσαν να κάνουν δηλώσεις. Ωστόσο, χωρίς την παρουσία κάμερας, ο 29χρονος δήλωσε: «Πραγματικά είμαι πολύ τυχερός που είμαι καλά. Χαίρομαι πάρα πολύ που δεν έχουμε πάθει κάτι και εγώ και ο συνάδελφός μου».

Όσον αφορά τον Αυστραλό χειριστή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν πιο ψύχραιμος μετά το περιστατικό, ενώ και εκείνος δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η πορεία και των δύο ήταν ιδιαίτερα καλή, γεγονός που επέτρεψε την ασφαλή αποχώρησή τους από το νοσοκομείο.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

 


 

 

Όλο το χρονικό

Βίντεο που εξασφάλισε το ΕΡΤnews καταγράφει τις στιγμές που ακολούθησαν το περιστατικό, καθώς και την επιχείρηση διάσωσης των δύο μελών του πληρώματος. Στα πλάνα διακρίνεται η άμεση κινητοποίηση των διασωστικών δυνάμεων στην περιοχή της Λίμνης Αώου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ελικόπτερο, το οποίο ήταν μισθωμένο από το Πυροσβεστικό Σώμα και είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, εκτελούσε υδροληψία όταν, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, παρουσίασε πρόβλημα ισχύος στον κινητήρα. Όπως μεταδίδεται από το σημείο, το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος κατά τη διαδικασία της υδροληψίας. Ο χειριστής, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, απελευθέρωσε το νερό που είχε ήδη συλλέξει και επιχείρησε να επαναφέρει το εναέριο μέσο σε ασφαλές ύψος. Ωστόσο, το ελικόπτερο δεν κατάφερε να διατηρηθεί στον αέρα και προσέκρουσε βίαια στην επιφάνεια της λίμνης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι έλικες χτύπησαν στο νερό πριν το ελικόπτερο αρχίσει να βυθίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε και μικρή έκρηξη μετά την πρόσκρουση, πιθανότατα εξαιτίας της κινητικής ενέργειας που διατηρούσαν οι έλικες εκείνη τη στιγμή.

Οι δύο επιβαίνοντες, ο χειριστής και ο σύνδεσμος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως την άτρακτο και να βγουν κολυμπώντας στη στεριά. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν να τους βοηθήσουν, ενώ ενημερώθηκε άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, με πυροσβεστικά οχήματα, διασώστες και ασθενοφόρα να φτάνουν στο σημείο. Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση και υποβάλλονται στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης της ατράκτου. Σκάφη της Πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ πραγματοποιούν έρευνες στη λίμνη, ενώ από αέρος συνδράμει και δεύτερο ελικόπτερο, το οποίο κατευθύνει τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις εικόνες από το σημείο, συντρίμμια του ελικοπτέρου έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ τμήμα του έλικα έχει εντοπιστεί στην ακτή. Παράλληλα, στην επιφάνεια της λίμνης παρατηρούνται ίχνη καυσίμων και άλλων υγρών που προέρχονται από το εναέριο μέσο. Για τον λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί εξειδικευμένη εταιρεία απορρύπανσης, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει ειδικά πλωτά φράγματα γύρω από το σημείο όπου βυθίστηκε το ελικόπτερο. Στόχος είναι να περιοριστεί τυχόν διαρροή καυσίμων, λιπαντικών και άλλων ουσιών, καθώς το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τα Ιωάννινα με σημαντική ποσότητα καυσίμων για να συμμετάσχει στην επιχείρηση πυρόσβεσης.

Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, ενώ αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από τα δύο μέλη του πληρώματος στο πλαίσιο της έρευνας. Παράλληλα, θα ακολουθήσει η επιχείρηση ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό της τεχνητής λίμνης Αώου, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στο περιστατικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνας αστροναύτης θα πάει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Σύσκεψη με Μητσοτάκη
Συζητήθηκαν τα σημαντικά οφέλη που θα έχει για την εγχώρια επιστημονική κοινότητα η απόφαση για την πρώτη εκπροσώπηση της χώρας μας στο πλήρωμα του...
Έλληνας αστροναύτης θα πάει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Σύσκεψη με Μητσοτάκη