Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η νανοτεχνολογία «αφήνει» μέχρι 2 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα!

Το Nanotexnology αποτελεί πραγματικό «διαμάντι» για την πόλη

Βγάζουν κοστούμι και γραβάτα και φορούν τις ...βερμούδες τους για να απολαύσουν τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας περίπου δύο στους δέκα επιστήμονες από όλον τον κόσμο, που συμμετέχουν στο επιστημονικό και εκθεσιακό πολυγεγονός Nanotexnology 2016 στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αμέσως μόλις τα φώτα του συνεδριακού κέντρου σβήσουν, μετατρέπονται σε τουρίστες!

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, που ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους, δεν αρκούνται στο να παραμείνουν στην Ελλάδα για μία ή δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Nanotexnology, αλλά επιστρέφουν ξανά και ξανά, διαφημίζοντας τα βορειοελλαδικά θέρετρα σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς.

"Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 800-1000 σύνεδροι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι κάνουν τουλάχιστον πέντε διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Nanotexnology. Φαντάζεστε πόσο θετικό αντίκτυπο έχει αυτό για τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και την αγορά της πόλης.

Πέραν όμως της παραμονής τους στην πόλη για όσο διαρκεί η διοργάνωση, το 20%-25% των συνέδρων έρχονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειές τους και παραμένουν στην Ελλάδα για μία ή δύο εβδομάδες, κάνοντας διακοπές στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Θάσο. Κάποιοι πιθανώς πηγαίνουν πιο νότια" εξηγεί, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (LTNF), δρ Στέργιος Λογοθετίδης και συνεχίζει: "είναι προφανές τι πλούτο αφήνει αυτό στην περιοχή, ιδίως αν είναι επαναλαμβανόμενο".

Και είναι επαναλαμβανόμενο: από τους 800-1000 συνέδρους, το 30%-40% επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη σε κάθε διοργάνωση της Nanotexnology τα τελευταία χρόνια και ένα 50%-60% είναι καινούργιοι. Σε προηγούμενες διοργανώσεις της, η Nanotexnology είχε "αφήσει" στη Θεσσαλονίκη περί το 1,5-2 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα!

"Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος όμως, είναι το μικρότερο όφελος. Το μεγαλύτερο είναι το θετικό όνομα που δημιουργεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι για 13 χρόνια έρχονται τόσοι άνθρωποι σε ένα τόσο υψηλό επιστημονικό επίπεδο, να συναντήσουν την τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη" σημείωσε ο δρ Λογοθετίδης, που διατύπωσε την εκτίμηση ότι στα επόμενα ένα- δύο χρόνια θα έχει προχωρήσει και το επενδυτικό κομμάτι τής ανάπτυξης της νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. με την προσέλκυση κεφαλαίων στις τρεις πιλοτικές μονάδες οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, που λειτουργούν στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, παράγοντας τεχνολογία, που θεωρείται πρωτοποριακή παγκοσμίως και έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον εταιρειών-κολοσσών όπως η ιαπωνική Mitsubishi και η γερμανική Varta).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ