Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: SOS εκπέμπουν οι καλλιεργητές ρυζιού

Την τελευταία διετία πουλούν κάτω του κόστους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογράμμισε:

«Εάν συνεχίσουμε να πουλάμε στις τιμές των τελευταίων δύο χρόνων, πολλοί παραγωγοί θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες, πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες. Βαμβάκι, τριφύλλι και καλαμπόκι, είναι τα πεδία τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Την τελευταία διετία πουλάμε σε τιμή κάτω του κόστους και μπαίνουμε μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένα και τα νέα μέτρα που εμείς οι αγρότες έχουμε επιβαρυνθεί».

Ειδικότερα, ο κ. Κουϊμτζής επισήμανε: «Την τελευταία διετία πουλάμε ένφλοιο το προϊόν ρυζιού στην τιμή 25 - 27 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 - 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 - 29 λεπτά το κιλό». 

Για την αντιστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ο κ. Κουϊμτζής τόνισε: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, που είναι αδασμολόγητες και που αφορούν σε προϊόντα μη ιχνηλάσιμα». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά, με αποτέλεσμα ξένο προϊόν να βαπτίζεται ελληνικό και οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας ρύζι». Το 85% του ρυζιού είναι «made in» Κεντρική Μακεδονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ