Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ούζο από τη Βόρεια Ελλάδα που έχει κατακτήσει διεθνείς αγορές

Η Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης με έδρα την Κομοτηνή έστρεψε το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στην Κομοτηνή, 17 μικροί οινοποιοί ένωσαν το 1977 τις δυνάμεις τους, το μεράκι και την εμπειρία τους και δημιούργησαν την Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης, η οποία κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και έχει εξαγωγικό, κυρίως, προσανατολισμό.

Το Θρακιώτικο ούζο ταξίδεψε για πρώτη φορά πέρα από τα σύνορα το 1984, οπότε οι πρώτες φιάλες τοποθετήθηκαν στα ράφια των καταστημάτων της Γερμανίας. Σήμερα εξάγεται το 85% της παραγωγής, κυρίως σε Γερμανία και Ιράκ αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, το Ισραήλ καθώς και σε γειτονικές χώρες. Σημειώνεται ότι στο Ιράκ η εταιρία κατέχει μερίδιο αγοράς 85% με το προϊόν «Ούζο 7». Το Ιράκ παράγει το αράκ, ένα ποτό που έχει σχέση με το δικό μας ούζο, ωστόσο μετά τον πόλεμο οι εκεί ποτοποιίες καταστράφηκαν.

Η εταιρία απασχολεί σήμερα 75 άτομα προσωπικό και παρά την κρίση δεν έχει προβεί σε περικοπές μισθών, ενώ παρουσιάζει συνεχή κερδοφορία εδώ και 35 χρόνια.  Έχει ετήσιο τζίρο περίπου 20 εκατ. ευρώ και τα 3 τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει, μέσω ΕΣΠΑ, επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600.000 ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό.

 «Αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Βάιος Κουδουμάκης σε δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo επ΄ευκαιρία της έκθεσης Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Όπως ανέφερε μόνο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 6,5 εκατ. το χρόνο.

Το 70% της παραγωγής της Οινοποιίας-Ποτοποιίας Θράκης αφορά ούζο, αλλά η εταιρία παράγει επίσης και τσίπουρο καθώς και αλκοολούχα ποτά τύπου μπράντι, λικέρ, βότκα και τζιν. Πέρα από τις δικές της ετικέτες παράγει επίσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς

Αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά ο κ. Κουδουμάκης τόνισε ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, καθώς πέρα από την κρίση έχει να αντιμετωπίσει και το χύμα τσίπουρο, το οποίο εξαιτίας της χαμηλής τιμής στην οποία πωλείται έκανε ζημιά και στο ούζο. Η φοροδιαφυγή στο τσίπουρο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 360 εκατ. το χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους πλημμελείς ελέγχους. Υπογραμμίστηκε επίσης και η επικινδυνότητα των χύμα για την υγεία του καταναλωτή, αφού δεν ελέγχονται. Όπως τονίστηκε, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθιλικής αλκοόλης ή ξυλόπνευμα. Μπορεί να προκληθεί μέχρι και σταδιακή τύφλωση.

Τόσο ο κ. Κουδουμάκης όσο και οι συνεργάτες του μας μύησαν στη διαδικασία παραγωγής ποιοτικού ούζου αλλά και τσίπουρου. Σε ερώτημα του typosthes.gr για την επιλογή των πρώτων υλών, ο κ. Κουδουμάκης τόνισε ότι μέλημα της εταιρίας είναι να προμηθεύεται ποιοτικές πρώτες ύλες ώστε να διασφαλίζει και την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος.  Όπως είπε, η πρώτη ύλη για το ούζο είναι η αιθιλική αλκοόλη η οποία προέρχεται από δημητριακά ή μελάσα. Δυστυχώς, όμως, σημείωσε ο ίδιος, στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία οινοπνευματοποιία οπότε γίνεται εισαγωγή.

Η εταιρία παράγει καθημερινά 3000 λίτρα απόσταγμα ούζου, το οποίο χρησιμοποιείται κατόπιν για την παρασκευή ούζου και διάφορων άλλων ποτών. Για την παραγωγή του τσίπουρου, η εταιρία προμηθεύεται τοπικές ποικιλίες σταφυλιών από δεκάδες παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα προϊόντα ελέγχονται σε όλες τις φάσεις παραγωγής τους με σύγχρονα όργανα στο χημείο της εταιρίας ώστε να διασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν είναι ασφαλές για τον καταναλωτή ενώ υπάρχουν και εξωτερικοί έλεγχοι από το κράτος.

Η εταιρεία στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. με κτήρια 5.300 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ