Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο βιοκλιματικής αναβάθμισης για νέα πλατεία!

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει τρίτη πλατεία

Η ονομαζόμενη Πλατεία Φαναριωτών που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι μόνο κατ’ επίφαση… πλατεία. Πρόκειται για το μέρος που καταλήγει η Γούναρη συναντώντας την Παύλου Μέλα και φτάνει μέχρι την Λ. Νίκης, όμως αυτή τη στιγμή δεν θυμίζει πλατεία, με παρκαρισμένα οχήματα και δίχως «πράσινη» αξιοποίηση. Μία πρόταση που υποβλήθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, δύναται να αλλάξει το τοπίο και να αναβαθμίσει την περιοχή, προσφέροντας στο κέντρο μία νέα μεγάλη πλατεία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Καλογήρου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", η αρχιτεκτονική πρόταση για την οποία εργάστηκαν υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος αλλά και προπτυχιακοί φοιτητές "αναβαθμίζει και πεζοδρομεί το τμήμα του άξονα που σχεδίασε ο Ερνέστ Εμπράρ που ξεκινάει από τη Ροτόντα, περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο και σήμερα δεν καταλήγει στη θάλασσα".

"Η μελέτη δίνει ξανά στην πόλη μια πολύ σημαντική πλατεία", πρόσθεσε ο καθηγητής, υπολογίζοντας ότι "το κομμάτι που θα δοθεί στη χρήση των πεζών ισοδυναμεί ως προς το εμβαδόν του χώρου περίπου με την πλατεία Αριστοτέλους".

Για τον σχεδιασμό της βιοκλιματικής πρότασης ειδικοί προσομοιωτές "ανέγνωσαν" τα αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της πλατείας Φαναριωτών. Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, στόχος της παρέμβασης είναι να χρησιμοποιηθούν "φτηνά υλικά και φυτεύσεις ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κλιματικής άνεσης στην περιοχή".

Όπως διευκρίνισε, "το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε θερμοκρασίες στην επιφάνεια μέχρι και 60 ή και 70 βαθμών Κελσίου. Με την πρόταση μας οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης των 25 με 30 βαθμών Κελσίου ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί και η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα κατά περίπου 3 με 4 βαθμούς Κελσίου (και θα έχουμε) μια άρση του φαινομένου της θερμικής νησίδας".

Για την προετοιμασία της πρότασης εφαρμόστηκε μέθοδος, η οποία συνδυάζει βιώσιμες και οικολογικές λύσεις εφαρμοσμένες στην πραγματικότητα μιας πολύ πυκνοδομημένης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, επιλογή που, όπως εκτίμησε ο κ. Καλογήρου, ώθησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υιοθετήσει την πρόταση με στόχο να την εντάξει στις προσεχείς παρεμβάσεις έργων που σχεδιάζει.

Για την κατασκευή της πλατείας, ο σχεδιασμός προβλέπει την αύξηση της επιφάνειας του πρασίνου, πλακοστρώσεις από υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πάνω σε χωμάτινη υπόβαση κάτι που θα συμβάλει και στην απορρόφηση των νερών της βροχής, αποτρέποντας και ενδεχόμενες πλημμύρες, ενώ θα γίνει φύτευση μεσογειακών ειδών που δεν θέλουν ιδιαίτερο πότισμα. Το προς ανακατασκευή τμήμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, εξαιρετικά σημαντικό, αφού "αποκτά μια τρίτη πλατεία το ιστορικό κέντρο" της πόλης της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ