Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Να εξαιρεθεί η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και να μην πωληθεί το 23% ζητά το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας, που έδωσε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ημέρα ψήφισης του νόμου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή αλλά και ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το νερό, όπου 213.000 Θεσσαλονικείς ψήφισαν «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Στη συνέντευξη συμμετείχε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ κ. Λ. Κυρίζογλου, καθώς και μέλος του συντονιστικού SOSτε το Νερό.
«Με την ένταξη στο Υπερταμείο το νερό γίνεται εμπόρευμα, ξεκάθαρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ κ. Αρχοντόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι «όσο και να λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει τον δημόσιο έλεγχο και ότι δεν πουλάει, τα γεγονότα τη διαψεύδουν».
Όπως είπε, την Πέμπτη έληξε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για να βγει σύμβουλος αποκρατικοποίησης για την ΕΥΑΘ. «Αναμένουμε να ανακοινωθεί ποιος θα είναι αυτός, ο οποίος μέσα σε 4 μήνες θα πρέπει να κάνει πρόταση για την πώληση του 23% της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί πλέον θυγατρική του Υπερταμείου και σκοπός του είναι μέχρι το τέλος του 2018 να ρευστοποιήσει τα μερίδιά του σε κρατικές εταιρείες μεταξύ αυτών μερίδιο της ΕΥΑΘ».
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «χωρίς αντάλλαγμα θα μεταφερθεί το 51% της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο προκειμένου να «αξιοποιηθεί». Το 23% που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να πουληθεί». «Ο πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ για «στρατηγικό επενδυτή». Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι πώληση του 23% μαζί με στρατηγικό επενδυτή σημαίνει ΣΔΙΤ. Στην ουσία κουμάντο θα κάνει ο ιδιώτης. Είναι το μοντέλο που είχαμε σε Παρίσι, Βερολίνο, Στουτγκάρδη, με τα γνωστά προβλήματα αυξήσεων τιμών, υποβάθμισης της ποιότητας κ.α.», τονίζουν.
Κυρίζογλου: Απόλυτη αντίθεση στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε: Εκφράζουμε και σήμερα όπως και στο παρελθόν την απόλυτη αντίθεσή μας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Επεσήμανε ακόμη ότι σε συνεργασία με τους φορείς «με τους οποίους συνεργαστήκαμε πριν τρία χρόνια για να γίνει το δημοψήφισμα» και σήμερα θα υπάρξει άμεση και στενή συνεργασία για να αναδειχθεί ξανά το θέμα στο δημόσιο διάλογο. «Θα συνεδριάσουμε για να δούμε ποιες μεθόδους και πρακτικές θα ακολουθήσουμε», είπε αποκλείοντας, ωστόσο, δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς, όπως τόνισε, έχει ήδη εκφραστεί ο λαός της Θεσσαλονίκης.
«Θα δράσουμε δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην πολιτική αυτή της σημερινής κυβέρνησης, την οποία όταν ήταν αντιπολίτευση την κατηγορούσε και την κατήγγειλε. Εμείς σταθερή θέση είχαμε και έχουμε», σημείωσε ακόμη ο κ. Κυρίζογλου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κάλεσε την κυβέρνηση «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της το δημοψήφισμα». Όπως είπε, μπορεί να μην έγινε τυπικά κάτω από την σκέπη του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται να εκδοθεί για τοπικά δημοψηφίσματα, «αλλά την ευθύνη για αυτό δεν την έχουμε εμείς, την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία δεν εκδίδει αυτό το προεδρικό διάταγμα για να γίνουν για μείζονος σημασία τοπικά θέματα, τοπικά δημοψηφίσματα».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι δεν έχει πειστεί μέχρι σήμερα ότι υπήρξε σοβαρή επιχειρηματολογία ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ θα έχουμε ίδιο ή φθηνότερο νερό και καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι επιδιώκεται να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, όπως και άλλες ΔΕΚΟ, επειδή είναι κερδοφόρες.
«Φοβάμαι ότι οι συντηρήσεις του δικτύου, οι επεκτάσεις που πρέπει να γίνουν και η παροχή των υπηρεσιών θα κοστίζουν ακριβότερα και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερα το νερό, τόσο απλά», είπε ακόμη ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ερωτηθείς σχετικά.
«Δεν ήπιαν στην Ευρώπη καλύτερο νερό, φθηνότερο νερό και δεν πλήρωσαν όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες φθηνότερα. Πλήρωσαν ακριβότερα και ξαναγύρισαν πίσω», είπε ακόμη ο κ. Κυρίζογλου. Όπως είπε ο κ. Αρχοντόπουλος, παγκοσμίως, υπάρχουν 240 περιπτώσεις επανακρατικοποίησης-επαναδημοτικοποίησης του νερού τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία υπάρχουν 40 τέτοιες περιπτώσεις.
Το «μέτωπο του νερού»
«Τρία χρόνια μετά ξαναρχόμαστε στο σημείο μηδέν», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Καμπούρης από το συντονιστικό φορέων και πολιτών «SOSτε το νερό».
«Πιστεύαμε ότι είχε εξαντληθεί η συζήτηση και ότι είχε γίνει καταφανές ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Μάλλον καλούμαστε να την ξανακάνουμε αυτήν την κουβέντα. Δεν μας πειράζει, ίσα ίσα που στο διάστημα που μεσολάβησε βγήκαν και νέα παραδείγματα κακών αποτελεσμάτων από την ιδιωτικοποίηση του νερού», τόνισε σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα πληροφόρησης καθώς ο κόσμος πίστευε ότι με την ψήφο του πριν 3 χρόνια λύθηκε το θέμα του νερού, ότι η ψήφος του έγινε σεβαστή.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είπε ότι θεωρεί το νερό δημόσιο αγαθό και θα το κατοχυρώσει συνταγματικά, μάλιστα το χαρακτηρίζει και ως δικαίωμα» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιο ανθρώπινο δικαίωμα είναι στο χρηματιστήριο ώστε να βάλουμε και το νερό; Ποιο ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί να κοπεί σε μετοχές;».
«Εμείς θέλουμε η όποια κερδοφορία της δημόσιας ΕΥΑΘ να επιστρέφει στους πολίτες, είτε μέσα από κοινωνικό τιμολόγιο είτε με μείωση τιμής νερού. Δεν μπορεί να βγαίνει κέρδος από το νερό και να πηγαίνει σε τσέπες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Η θέση μας είναι ούτε μία μετοχή στο χρηματιστήριο», υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης.
Ο ίδιος είπε ότι «προσπαθούμε να ξαναστήσουμε το μέτωπο του νερού», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε θα γίνουν συζητήσεις και με την ΠΕΔΚΜ και με τις άλλες συλλογικότητες για τα επόμενα βήματα.
«Είναι δύσκολος ο αγώνας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ψήφισε και τελείωσε το θέμα. Σαν σωματείο δουλεύουμε και με άλλα σωματεία και με την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να καθιερωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, η δωρεάν ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα για το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό», σημείωσε εξάλλου ο κ. Αρχοντόπουλος.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, η αξία του 23% με σημερινή τιμή μετοχής εκτιμάται στα 30-35 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ έχει 14 εκατ. καθαρά κέρδη ανά έτος και περισσότερα από 50 εκατ. στα αποθεματικά της. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμη ότι η απόφαση στο ΣτΕ ουσιαστικά είναι ο λόγος που δεν ιδιωτικοποιείται πλήρως η ΕΥΑΘ. Το Σωματείο έχει προσφύγει ήδη κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο (εκδίκαση τον Οκτώβρη).