Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές – Τι θα ισχύει, τι λέει ο ΕΣΘ

Σε ποιες περιοχές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ...

Την αντίδραση των εμπόρων έχουν προκαλέσει τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές -πλην της δεύτερης του Αυγούστου- για τη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε τέσσερις περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833).

«Αλήθεια, για ποια απελευθέρωση μιλάμε σε μια οικονομία υπό περιορισμό, σε ένα τραπεζικό σύστημα φυλακισμένο, σε μια επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls, αλλά μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις;», είχε τονίσει από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

«Πήγαμε στη λογική του παραλόγου. Τη στιγμή που δεν κουνιέται φύλλο όλη την εβδομάδα, και η αγορά καταρρέει επί σειρά μηνών και ετών και συνεχώς ο τζίρος κατεδαφίζεται, ανακαλύψαμε ότι πρέπει να βάλουμε και έβδομη μέρα εξόδων για να μπορέσουμε να σώσουμε το πρόβλημα», σχολιάζει στο typosthes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης  και συνεχίζει: 

«Αυτά δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι τα σκέφτονται πώς τα νομοθετούν και με ποια λογική πιστεύουν ότι μπορεί να τα δικαιολογήσει και ο πιο απλός νους. Εμείς θα αντιδράσουμε. Ούτως ή άλλως αντιδρούμε μέχρι σήμερα. Αντιδράσαμε πάρα πολλές φορές για τις Κυριακές. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Είναι φαινόμενο του 2014 όταν κάποιοι έξυπνοι πολιτικοί ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των Κυριακών. Ο νοών νοείτω ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν και ποιους εξυπηρετούν. Φυσικά αυτό είναι διακομματικό και διαχρονικό. Δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση και μια παράταξη που το επιδιώκει αυτό το θέμα, μιλάμε για όλες τις κυβερνήσεις. Άρα κάτι συμβαίνει με αυτήν την ιστορία».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Κορκίδης μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής, την Κυριακή 7 Μαΐου, έμποροι, εργαζόμενοι, σούπερ μάρκετ, πολλές επώνυμες αλυσίδες και αρκετά πολυκαταστήματα με τη βοήθεια των καταναλωτών έδωσαν ηχηρό μήνυμα στην επιχειρουμένη απελευθέρωση των Κυριακών. «Όμως, μας αγνοήσατε για άλλη μια φορά!», τόνισε.

Τι προβλέπει το άρθρο 49

Ειδικότερα, το άρθρο 49 του νομοσχεδίου (Τροποποίηση του ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθµισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 173)) προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 1Α ως εξής:

Επιπλέον επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εµπορικών καταστηµάτων τις Κυριακές την περίοδο από το µήνα Μάιο έως και το µήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του µήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) Στο Δήµο Αθηναίων και

β) σε περιοχές του Δήµου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τοµέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833), και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιµένα Αθηνών.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης ορίζονται τα συγκεκριµένα όρια των περιοχών της περίπτωσης β΄ λαµβανοµένης υπόψη της εµπορικής δραστηριότητας της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συµπίπτει µε επίσηµη αργία, η εξαίρεση του πρώτου εδαφίου µετατίθεται την προηγούµενη Κυριακή.»

2. Η παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με αιτιολογηµένη απόφαση του κατά τόπον αρµόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται µετά από δια βούλευση µε τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόµενο έτος από τη δηµοσίευσή της, ορίζονται µε σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εµπορικών καταστηµάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφεροµένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαµβανοµένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται µε την οικονοµική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το µήνα Δεκέµβριο και ισχύει για το επόµενο έτος από τη δηµοσίευσή της. Σε περίπτωση µη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούµενη ρύθµιση µέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.»

Με τη μεταβατική διάταξη για το άρθρο 49 που υπάρχει στο άρθρο 50 ορίζεται ότι αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν τη δηµοσίευση του παρόντος και ρυθµίζουν τη λειτουργία καταστηµάτων τις Κυριακές, παραµένουν σε ισχύ και καταλαµβάνουν όλα τα εµπορικά καταστήµατα.

Το υπόμνημα της ΕΣΕΕ

 «Η νομοθέτηση του άρθρου 49 που φέρνει την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πρώτον συνταγματικό ατόπημα, δεύτερον απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών και τρίτον αυθαίρετος ορισμός των τουριστικών περιοχών», είχε υποστηρίξει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο οποίος παρευρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο.

Στο Υπόμνημα Θέσεων που παρέδωσε η ΕΣΕΕ στους βουλευτές των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, επισημαίνονταν σχετικά με το θέμα τα εξής:

Κυριακάτικο άνοιγμα: Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας. Η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν πρόκειται να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε την απασχόληση. Απλά θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, προς όφελος εκείνων που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή, ήτοι των αλυσίδων λιανικής, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσουν με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσουν αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρουν.

Κατά λογική ακολουθία, έχουμε πράγματι, εμείς και οι συνάδελφοί μας, μία αντικειμενική δυσκολία να κατανοήσουμε την κοινωνική δικαιολογητική βάση της απελευθέρωσης και αναρωτιόμαστε για την προσδοκώμενη απόδοση των εν λόγω επιδιώξεων.

Η Κυριακή είναι παραδοσιακή ημέρα αργίας για τους Έλληνες και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 100/2017απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί συνταγματικό, απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των επαγγελματιών και εργαζομένων, που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με την διαφύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Επί της ουσίας τώρα της απελευθέρωσης, εμείς αναμένουμε να προκαλέσει ακόμη περισσότερα λουκέτα, διόγκωση της ανεργίας και έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, φέρνοντας την ελληνική κοινωνία πιο κοντά στη διάρρηξη της εσωτερικής συνοχής και εξαντλώντας τα τελευταία υπολείμματα της υπομονής του ελληνικού λαού.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός