Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση εργαζόμενοι και επιχειρηματίες με τον ΟΑΣΘ

Άμεση λύση για το πρόβλημα ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- «Νέοι Ορίζοντες»

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε για ακόμη μία φορά με την ακινησία των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- «Νέοι Ορίζοντες», επισημαίνοντας πως «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Ιωαννίδης «η τοπική οικονομία είναι πλέον στα όρια της διάλυσης εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ η οποία συνεχίζεται για όγδοη μέρα στερώντας -από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που διαθέτει. Η αγορά βιώνει για ακόμη μία φορά τις αρνητικές επιπτώσεις της ακινησίας των λεωφορείων και οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος περιορίζονται σε γενικόλογες ανακοινώσεις των αρμοδίων και… ευχολόγια, ενώ απουσιάζουν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πρόβλημα που τείνει να διαλύσει περαιτέρω την ήδη καθημαγμένη οικονομία. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση, καθώς βλέπουν πλέον τους πελάτες με το κιάλι. Οι μετακινήσεις των καταναλωτών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ σε απόγνωση είναι και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο ή δεν μπορούν να μετακινούνται με ταξί με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετάβασή τους στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται με αποτέλεσμα και αυτές, με τη σειρά τους, να αναγκάζονται σήμερα να υπολειτουργούν. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή και στα Βιοτεχνικά Πάρκα πέριξ της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο». Γι’ αυτό καλεί τους αρμοδίους –διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενους και κυβέρνηση- να δώσουν άμεσα λύση και τους αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, προσθέτει ο ίδιος, θα πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση, καθώς «τα όρια αντοχής για επιχειρήσεις και πολίτες έχουν ξεπεραστεί».

ΕΣΘ: Πτώση τζίρου από 50 – 80%

Απογοητευμένοι είναι έμποροι της Θεσσαλονίκης από την συνεχιζόμενη επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ αφού η Θεσσαλονίκη παραμένει για 2η εβδομάδα χωρίς αστικά λεωφορεία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης κάνει λόγο για «κατάρρευση« της αγοράς. «Δεν κουνιέται φύλλο. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας κορυφώθηκε το πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.praktoreio-macedonia.gr o κ. Φιλιππίδης. «Ο τζίρος χάθηκε».

«Είναι σαν να μας κλείνουν τα μαγαζιά» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ, Κοσμάς Καλογιάννης. «Οι μόνοι που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει ότι οι έμποροι «δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε μία τόσο δύσκολη εποχή γιατί πρέπει να δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα που επιτείνει την οικονομική δυσπραγία». Ο κ. Φιλιππίδης διευκρινίζει πως για την κάθετη πτώση της αγοραστικής κίνησης φταίει πρωτίστως το γεγονός ότι «ο κόσμος δεν έχει χρήματα, φυσικά δεν φταίνε μόνο οι κινητοποιήσεις. Αλλά τα καταστήματα από την περασμένη εβδομάδα καταρρέουν».

«Εμείς δεν μπορούμε να βρούμε λύση» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ και τονίζει ότι «αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι ας αποφασίσουν επιτέλους τι θα γίνει με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Ούτε τους εμπόρους ούτε το επιβατικό κοινό ενδιαφέρει ποιος τελικά ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. Εκείνο που απασχολεί τον κόσμο είναι να έχει λεωφορεία να μπορεί να μετακινείται».

Σύμφωνα με την εκτίμηση των εκπροσώπων του ΕΣΘ, η μείωση του τζίρου στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, κυμαίνεται από 50% έως και 80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ