Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διήμερο αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία έγινε στις Βρυξέλλες

Εκδήλωση «Η Ελλάδα στο Πιάτο!» με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου

Αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία ήταν το διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL).

Στην εκδήλωση "Η Ελλάδα στο Πιάτο!" τέσσερα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα (φάβα, τραχανάς, ταραμάς και πίτες) έγιναν πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες για ισάριθμους προσκεκλημένους Έλληνες σεφ και ένα ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και τα δώρα της ελληνικής γης ξεκίνησε στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το εστιατόριο "Φίλεμα" στις Βρυξέλλες του βραβευμένου σεφ Ν.Μακρυγιαννάκη και την ομάδα του, τον ΕΟΤ με την διευθύντρια γραφείου Benelux Ελ.Σκαρβέλη, το Green Gastronomy Guide με τη συμμετοχή του Η.Πίττα, το Ινστιτούτο Ελληνικής Διατροφής, τη ΓΣΕΒΕΕ και το A Discovering Network asbl.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε γνωριμία ελληνικών γεύσεων με καλεσμένους επιλεγμένους σεφ στο εστιατόριο "Φίλεμα" καθώς και εκδήλωση γευσιγνωσίας στο εστιατόριο ευρωβουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κούλογλου, η Ελλάδα περνάει μια βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια. "Αυτή η κρίση πέρα από τα κακά της είχε και τα καλά της. Την ανάπτυξη δηλαδή μιας μεγάλης δημιουργικότητας στον χώρο του πολιτισμού και της κουλτούρας με την ευρεία έννοια".

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, "η χώρα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει πέσει θύμα προκαταλήψεων και στερεοτύπων σε βάρος της και μια από τις αιτίας της οργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων είναι ακριβώς να χτυπήσουμε αυτά τα στερεότυπα και να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα, το νέο στοιχείο που υπάρχει στην Ελλάδα που δεν είναι μόνο συρτάκι και ούζο αλλά και άλλα πράγματα καινούργια και δημιουργικά".

Επίσης πρόσθεσε ότι στη σημερινή εκδήλωση τέσσερις σεφ θα μαγειρέψουν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο για εκατοντάδες Έλληνες και ξένους καλεσμένους.

"Πρέπει να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας το οποίο εξακολουθεί να είναι δημιουργικό παρά την κρίση και να αποδομήσουμε τα στερεότυπα που για τους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό συχνά παίρνουν ενοχλητικές διαστάσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια ενοχοποίησης της χώρας τα τελευταία χρόνια και δημιουργίας αρνητικών στερεοτύπων πρέπει να πολεμηθεί δείχνοντας το πραγματικό και δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας".

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι η εκδήλωση "Η Ελλάδα στο πιάτο" είναι μια βραδιά γευσιγνωσίας που έχει στόχο να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο.

Είναι συνέχεια μιας πρωτοβουλίας του Στέλιου Κούλογλου που ξεκίνησε από πέρυσι με την πολύτιμη συμβολή του κ. Γ. Πίττα και έρχεται σε μια επίκαιρη στιγμή όπου στην Ελλάδα μπορούμε να δείξουμε και θετικές ειδήσεις.

"Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλλει τόσο στο να προβληθούν τα θετικά πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα όσο και να σπάσουν στερεότυπα που βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Μέσα σε αυτά τα 2,5 - 3 χρόνια που ζούμε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια αλλαγή προς το καλύτερο. Δεν είμαστε μόνοι, διευρύνονται τα ερείσματά μας και όσο εμείς πείθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε θετικά πράγματα τόσο αποτελεσματικότερα θα φύγουμε από αυτή τη θηλιά της μνημονιακής επιτροπείας. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό συμβάλλουν όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη".

Σε σύντομη παρέμβασή της η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Benelux, Ελ. Σκαρβέλη τόνισε ότι η παρουσίαση της ελληνικής γαστρονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό τουρισμό και την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που προωθεί ο ΕΟΤ.

"Μπορεί πολλοί να αναρωτιούνται πως ο τραχανάς και η φάβα θα βοηθήσουν την Ελλάδα για περισσότερες κρατήσεις, ωστόσο σας διαβεβαιώνω ότι η γαστρονομία αποτελεί βασικό κίνητρο για την επιλογή ενός τουριστικού ταξιδιού.

"Η εποχή μας προστάζει τη νέα τάση που θέλει το μοντέλο του τουρισμού να περιέχει πρωτίστως αυθεντικές διακοπές και μοναδικές εμπειρίες. Μπορεί ως υπερήφανοι Έλληνες να θεωρούμε ότι η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι αυταπόδεικτη αλλά ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και αναβαθμίζει το κάθε λεπτό των διακοπών μας ως σημαντικό και πολύτιμο. Όσον αφορά στο πως οι εμπειρίες των ταξιδιωτών μπορούν να γίνουν μοναδικές, ένα στερεότυπο σλόγκαν λέει ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Σήμερα θα έλεγα ότι ο τουρισμός περνάει από το στομάχι. Η γαστρονομική εμπειρία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού έχει κριθεί για πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογών και σύμφωνα με έρευνες είναι το τρίτο κατά προτεραιότητα για τους Βέλγους ταξιδιώτες".

Η συμμετοχή του ΕΟΤ στη σημερινή εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την κ. Σκαρβέλη θέλει να προτρέψει τον καλεσμένο να δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα , να μη φοβηθεί να παραγγείλει λευκό ταραμά, να ταξιδέψει με τη γεύση, να επισκεφθεί την Ελλάδα, να γοητευτεί από τα ελληνικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές. Οι τέσσερις σεφ με ιχνηλάτη τον Μάνο Μακρυγιαννάκη θα αποκαλύψουν τα μυστικά τεσσάρων γεύσεων που προέρχονται από τον ταραμά, τη φάβα, τον τραχανά και τις πίτες, πρόσθεσε η κ. Σκαρβέλη.

Ο Executive Chef στην εταιρεία Philema Brusells, Μάνος Μακρυγιαννάκης τόνισε ότι με τη σημερινή εκδήλωση εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής για την εκπλήρωση του οποίου τον βοήθησε ο κ. Κούλογλου.

"Θέλαμε να δείξουμε την πραγματική ελληνική κουζίνα μακρυά από τα ελληνικά στερεότυπα που βρίσκει ο τουρίστας στην Ελλάδα. Να δείξουμε ότι η πραγματική ελληνική κουζίνα είναι αυτή που τρώμε στα σπίτια μας και μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας. Θεωρώ μεγάλη τιμή που συνεργάζομαι με άλλους τέσσερις σεφ, τον Γρηγόρη Χέλμη (R&D Chef στην εταιρεία Με Ζεν), τον Μιχάλη Χάσικο (executive chef στην εταιρεία UPANO) και την Αντιγόνη Παπαβασιλείου που δουλεύει στην εταιρεία Philema Brussels. Τέσσερις σεφ μαγειρεύουμε με αγάπη για να δείξουμε στον ευρωπαίο πολίτη τι σημαίνει Ελλάδα. Στις συνταγές βάλαμε αγάπη και ετοιμάσαμε ένα ξεχωριστό μενού με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα".

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πίττας, υπεύθυνος ανάπτυξης του ελληνικού πρωινού στο ΞΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια ανάδειξης του αστρονομικού πλούτου της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι "στη συγκεκριμένη διοργάνωση είδαμε τις δυνάμεις της δημιουργίας να συμμαχούν και να παίρνουν πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουν βοήθεια από κρατικούς μηχανισμούς. Άρα η τύχη είναι στα χέρια μας. Πάντα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι πρωτοπόροι που θα παρασέρνουν και τους υπόλοιπους. Η γαστρονομία δεν είναι μόνο η γεύση και τα προϊόντα. Είναι ολόκληρος τρόπος φιλοσοφίας και τρόπος ζωής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες