Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Hellenic Steel: Φόβος πτώχευσης για τη χαλυβουργία Θεσσαλονίκης

Ανησυχία των εργαζομένων μετά τον άγονο διαγωνισμό

Η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος (Hellenic Steel), εκφράζει «την έντονη ανησυχία της και τη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη της πώλησης της ανωνύμου ελληνικής εταιρείας, η οποία, όπως τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από τους εκκαθαριστές, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος».

«Μετά την εξέλιξη αυτή οι μέτοχοι της εταιρείας επιθυμούν ευθέως την πτώχευση της, σύμφωνα και με σχετική αίτηση που έχουν ήδη καταθέσει στα δικαστήρια», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του σωματείου τονίζουν ότι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, από τις 18 Ιουλίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καλούν την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης «να σκύψουν στο πρόβλημα και να μην αφήσουν μια ακόμη παραγωγική μονάδα να οδηγηθεί σε εξαφάνιση».

Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητώντας του να παρέμβει, ενώ αντίστοιχες επαφές θα επιδιώξουν με τον Ιταλό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική ILVA), με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην πόλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος (Hellenic Steel), Παναγιώτης Χατζάκος. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο της πτώχευσης -για την οποία οι μέτοχοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στα αρμόδια δικαστήρια- καθώς τυχόν επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα σημάνει αμετάκλητα τους τίτλους τέλους για τη βιομηχανία.

«Μιλάμε για μία βιομηχανία με πολύ δυναμικά χαρακτηριστικά, που εδρεύει σε έκταση 1.118 στρεμμάτων, με κλειστούς χώρους 400 στρεμμάτων, κοντά στο λιμάνι και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μία εταιρεία που πρόσφατα σχετικά, το 2002, δημιούργησε μονάδα επικασιτέρωσης, γαλβανιστήριο δηλαδή, η αξία της οποίας είχε τότε εκτιμηθεί σε 20-22 εκατ. ευρώ, αν θυμάμαι καλά» σημείωσε ο κ. Χατζάκος. Όπως πρόσθεσε, οι 34 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην εταιρεία, έναντι 243 τον Μάιο του 2015 (και περισσότερων από 1.000 τις εποχές της δόξας της Hellenic Steel), «εδώ και ενάμιση χρόνο φυλάνε το (κλειστό) εργοστάσιο και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, π.χ. συντηρήσεις, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει κι αύριο ακόμη».

Το ΕΚΘ στο πλευρό των εργαζομένων στην Hellenic Steel

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης Hellenic Steel και ζητά από την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει το κλείσιμο μιας ακόμα παραγωγικής μονάδας της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί παράλληλα μια επιχείρηση εξαιρετικής εθνικής σημασίας καθώς είναι και η μοναδική που παράγει χάλυβα στη χώρα μας.

«Η παραγωγική μονάδα κινδυνεύει με αφανισμό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην αβεβαιότητα και αναζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς καθώς βλέπουν το εργοστάσιο της Hellenic Steel να οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση με ευθύνες των ιδιοκτητών, του ιταλικού δημοσίου, αλλά και όσων διαχειρίζονται την τύχη της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος κρίθηκε άγονος σύμφωνα με τους εκκαθαριστές, με τους μετόχους να επιθυμούν την πτώχευση της καταθέτοντας σχετικό αίτημα στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, αφήνοντας έκθετους για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που βλέπουν τον  κίνδυνο της ανεργίας να "απειλεί" τις ζωές τους», αναφέρει το ΕΚΘ και προσθέτει:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα λουκέτα και άλλους ανέργους. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, δεν αντέχει άλλη παραγωγική απαξίωση. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναζητούν λύσεις με γνώμονα την εργασία και τη διασφάλιση της και όχι με πολλαπλασιασμό των ανέργων και των κλειστών εργοστασίων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, όλοι μαζί βρισκόμαστε συμπαραστάτες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ