Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ανάσα» για 2 χρόνια σε 132 μεγάλες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Διετής παράταση για την αδειοδότηση λειτουργίας

Έχει δοθεί ήδη, με νόμο, διετής παράταση αδειοδότησης της λειτουργίας επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης, για τις οποίες το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας προέβλεπε μετεγκαταστάσεις έως το τέλος του χρόνου, διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης.

Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι με την παράταση που δόθηκε ο στόχος είναι να αποφευχθεί να μπει «βρόγχος» σε αυτές τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο για να υπάρξει μία πιο «οριστική» και «μακροπρόθεσμη» λύση.

«Εμείς, με τον νόμο 4442/16 για τις αδειοδοτήσεις προβλέψαμε μία παράταση για δύο χρόνια. Άρα, δεν είναι κάτι άμεσο, δηλαδή, δεν είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τον παλιό νόμο (4155) η παράταση πραγματικά έληγε τον Δεκέμβρη του 2017. Με τον καινούργιο νόμο, τον 4442/16, του ΥΠΕΘΟ, η παράταση πάει στις 8-8-2019. Πάει, δηλαδή, δύο χρόνια πίσω, άρα έχουμε μία άνεση και οι επιχειρήσεις να μην είναι με τον "βρόγχο στον λαιμό", αλλά και εμείς να δούμε μία λύση σε πιο οριστική βάση», τόνισε ο κ. Ζαφείρης.

Το θέμα είχαν αναδείξει προσφάτως, αλλά και προ διμήνου, σε συνέντευξη Τύπου και σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν, εκπρόσωποι 132 επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης, με ετήσιο τζίρο, όπως σημείωσαν, «τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» και με «δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενους», για τις οποίες προβλέπονταν μετεγκαταστάσεις από το ΠΠΧΣΑΑ. Οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγωνία τους, ζητώντας να αφαιρεθούν οι σχετικές προβλέψεις από το ΠΠΧΣΑΑ.

Ο γγ Βιομηχανίας επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με σχεδιασμούς αλλαγής χρήσης γης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που θα οδηγούν στις καλύτερες δυνατές λύσεις, με τέτοια λογική, ώστε να μην προκαλείται βλάβη στη παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στον αστικό ιστό.

«Η μετακίνηση μίας επιχείρησης από έναν χώρο, όπου δουλεύει, σε κάποιον άλλον, δεν είναι κάτι απλό, είναι πολύ σύνθετο… Η βιομηχανία, δεν είναι ένα σπίτι να του πεις (του ιδιοκτήτη) "φύγε από εδώ, γιατί θα κάνω απαλλοτρίωση". Δηλαδή, να τον αποζημιώσεις και να πάει κάπου αλλού. Η βιομηχανία δεν είναι το ίδιο πράγμα, δε μπορείς, έτσι, να της πεις "σήκω φύγε". Πρέπει να έχει χρόνο μπροστά της, να κάνει επενδύσεις, να κάνει έναν αναπτυξιακό κύκλο, κ.λπ. Δεύτερον, εκεί που είναι χωροθετημένη η βιομηχανία αναπτύσσει σχέσεις επαγγελματικές με τον περίγυρο της, δηλαδή, με προμηθευτές, με καταναλωτές των προϊόντων, κ.ά. Δημιουργεί ένα δίκτυο υπηρεσιών και προϊόντων που εισέρχονται μέσα στην επιχείρηση και προϊόντων που τελειώνουν και πουλιούνται» υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η βιομηχανία δημιουργεί ζωντανές σχέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις. Εάν λοιπόν του πεις "σήκω φύγε", μπορεί αυτός να σηκωθεί να φύγει και να πάει σε μία οργανωμένη υποδοχή και να κλείσει την άλλη μέρα, γιατί όλο αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον χάνεται. Δεν είναι, δηλαδή, τόσο απλό. Και πρέπει κάποια πράγματα να τα δούμε ξανά. Προς το παρόν δίνουμε την παράταση να μην υπάρχει ο βρόγχος των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του χρόνου. Πρέπει να κάτσουμε κάτω, τα βρήκαμε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να έχουμε τον χρόνο να δούμε πώς θα τα λύσουμε».

Ο γγ Βιομηχανίας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, απαιτούνται προσεκτικά βήματα και περίσκεψη, ώστε να μην προκαλείται ζημιά στην παραγωγική διαδικασία και οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται, όπως επίσης να διατηρούνται και να αυξάνονται θέσεις εργασίας. «Στη λογική μας δεν είναι να κλείσουν επιχειρήσεις, είναι να βοηθηθούν. Κοιτάμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις και να μπορέσουν να αναπτυχθούν», κατέληξε ο κ. Ζαφείρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ