Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ορόσημο η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς

Τι τονίζεται στην τριμηνιαία έκθεση του συμβουλίου για την ελληνική οικονομία

Ορόσημο της τρέχουσας περιόδου αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, για την γ΄ αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τονίζει στην τριμηνία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο -υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα- καταγράφει τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, τονίζοντας ότι το 2017 η οικονομία εξέρχεται από μακρά αποπληθωριστική περίοδο.

Καταγράφει επίσης τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, που αποτυπώνονται στη μείωση της ανεργίας στο 20,5% τον Σεπτέμβριο, καθώς και την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Η αποκλιμάκωση αυτή συνεχίζεται.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, όπως αποτυπώνονται από τους συντάκτες της, είναι τα ακόλουθα:

- Θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 1,6% και 1,3% σημειώθηκαν το Β΄ και Γ΄ τρίμηνο του έτους. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% του δεύτερου τριμήνου του έτους, είναι η υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 2008. Για να επιτευχθεί, πάντως, ο στόχος για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος, θα πρέπει το τρίμηνο να καταγραφεί αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3,1%.

- Ανησυχία προκαλεί τόσο η μείωση των επενδύσεων (στον βαθμό που δεν αντανακλά, αποκλειστικά, υστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΜΕ), όσο και η αύξηση των εισαγωγών στο Γ΄ τρίμηνο του 2017.

- Το 2017 η οικονομία εξέρχεται από μακρά αποπληθωριστική περίοδο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,1%, το Νοέμβριο.

- Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σταθερά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017 και διαμορφώθηκε, τον Σεπτέμβριο, σε 20,5%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, είναι μειωμένο, περισσότερο 7% από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχε ανέλθει η ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2013.

- Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παρέμεινε θετικό για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, με την πλειονότητα, ωστόσο, των προσλήψεων να αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης («ελαστικές» μορφές απασχόλησης).

- Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις το ισοζύγιο πληρωμών και τα επιμέρους ισοζύγια.

Βελτιωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι.

- Συνεχίζεται η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο.

- Σχεδόν διπλάσιο έναντι του «στόχου» το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2017 και υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Θεωρείται πλέον βέβαιο, ότι η απόδοση θα υπερβεί και πάλι τον στόχο για το 2017.

- Ενίσχυση των εισπράξεων έμμεσων φόρων, υστέρηση των εισπράξεων άμεσων φόρων σε σχέση με πέρυσι. Το τελευταίο απαιτεί ιδιαίτερη παρακολούθηση.

- Σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση ανέρχεται στο 26,5% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και σε 32,1% αν συμπεριληφθούν και οι επιστροφές φόρων.

- Συνεχίζεται η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Η τάση ωστόσο, φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Σταθερή βελτίωση καταγράφεται στις εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Διαμορφώθηκε κάτω του 4,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 (πρόκειται για στοιχεία, η τελευταία επεξεργασία των οποίων έγινε στις 13 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η έκθεση να μην καταγράφει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στο διάστημα μετά από την ημερομηνία αυτή).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ