Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σπίτια… τέλος στο κέντρο – Τι ισχύει με ενοίκια και πωλήσεις

Πού οφείλεται η έλλειψη διαθεσιμότητας - Ενδιαφέρον για αγορές κατοικιών αλλά και κτιρίων και από ξένους ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μπορεί οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη αλλά τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο όσο και ευρύτερα, έχουν εξαντληθεί. Ρόλο σε αυτό έχει παίξει η διάθεση σπιτιών μέσω Airbnb παράλληλα με την έλλειψη ανοικοδόμησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος χρόνος μίσθωσης ενός διαμερίσματος είναι οι 3 μέρες. Σε ότι αφορά τις τιμές των ενοικίων σημειώνεται αύξηση περίπου 10-15% σε σχέση με πέρυσι. Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται εξάλλου και σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες, με τα σπίτια στο ιστορικό κέντρο να γίνονται ανάρπαστα, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον -το οποίο γίνεται και πράξη- υπάρχει και από ξένους, κυρίως για καταλύματα και για ξενοδοχεία και για παλιά κτίρια εγκαταλελειμμένα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης.

"Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, ήδη έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα σπίτια", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πασαλίδης όταν τον ρωτάμε αν παρατηρείται κινητικότητα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια, που παραδοσιακά, είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί την έναρξη αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Μάλιστα, όπως προσθέτει ο ίδιος, δεν μιλάμε μόνο για τις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια, στο κέντρο αλλά και ευρύτερα. Φέτος ήταν πιο κατατοπισμένοι οι γονείς, όπως λέει, ενώ σημειώνει ότι στο κέντρο υπάρχει "κάλυψη" και από σπίτια που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Πρόκειται όπως αναφέρει για "ένα νέο προϊόν το οποίο δημιουργεί μια εξέλιξη, μια νέα τάξη πραγμάτων στη χρηματαγορά". Μπορεί το ποσοστό των σπιτιών που διατίθενται μέσω Airbnb να είναι σήμερα μικρό στη Θεσσαλονίκη, περίπου στο 15% της συνολικής διαθεσιμότητας, ωστόσο ταυτίζεται με τα σημεία στα οποία υπάρχει ζήτηση και από φοιτητές, δηλαδή κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, έλλειψη διαθεσιμότητας υπάρχει και εξαιτίας της έλλειψης ανοικοδόμησης. "Τα τελευταία χρόνια όλα τα προάστια έχουν κατέβει στο κέντρο ή σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν εγκαταλείψει μεγάλες κατοικίες, σε Πανόραμα, Ρετζίκι, Ωραιόκαστρο κλπ. και όλοι έχουν κατέβει στο κέντρο. Παράλληλα με την έλλειψη ανοικοδόμησης αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πασαλίδης. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος χρόνος μίσθωσης οποιουδήποτε διαμερίσματος, όχι μόνο των μικρών που συνήθως προτιμούνται από τους νέους φοιτητές, είναι οι 3 μέρες!

Όσο για τις τιμές των ενοικίων αυτές κατά τον πρόεδρο των μεσιτών είναι σταθερές με ανοδική πορεία, με την αύξηση να κυμαίνεται από 10-15% σε σχέση με πέρυσι για όλα τα είδη διαμερισμάτων.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και γι΄αυτό ο κόσμος πρέπει να βιαστεί για να καλύψει την ανάγκη του για στέγη, όπως προσθέτει ο κ. Πασαλίδης. Σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα των σπιτιών βρίσκεται στα μεσιτικά γραφεία, "δηλαδή κάποιοι γονείς που θα προσπαθήσουν να βρουν σπίτια εκτός μεσιτικών γραφείων, κινδυνεύουν να μη βρουν καθόλου".

Αγοραπωλησίες: Ανάρπαστα τα σπίτια στο κέντρο - Πτώση στα προάστια

Σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Πασαλίδης σημειώνει ότι γενικότερα είναι μία πόλη η Θεσσαλονίκη στην οποία "θα έχουμε σταδιακά αυξανόμενη ζήτηση, δηλαδή κατ' έτος θα μεγαλώνει η ζήτηση". "Στο ιστορικό κέντρο τα σπίτια γίνονται ανάρπαστα. Με το που προκύπτει ένα σπίτι πάρα πολύ γρήγορα πουλιέται [...] Τα περισσότερα σπίτια που προκύπτουν τα παίρνουν αυθημερόν", όπως λέει χαρακτηριστικά. Και αυτό παρά την αύξηση των τιμών. Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση σημειώνουν όσα σπίτια βρίσκονται στα προάστια. "Εκεί έχουμε και εξαιρετικά χαμηλές τιμές και αν κάποιος θέλει να κάνει μια αγορά έχει πραγματικά ευκαιρίες", τονίζει ο ίδιος. "Μπορείς να βρεις επαύλεις, μεγάλες κατοικίες, στο 1/2 και στο 1/3 θα λέγαμε της τιμής προ δεκαετίας".

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ξένους

Όπως προκύπτει υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα στην πόλη και από ξένους και μάλιστα για αυτοτελή κτίρια. "Για καταλύματα και για ξενοδοχεία και για παλιά κτίρια εγκαταλελειμμένα είναι πιο πολλές οι επενδύσεις  απ' ότι για κατοικίες", όπως λέει ο κ. Πασαλίδης χαρακτηρίζοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει τεράστιο "και γίνεται και πράξη". Μάλιστα η εκτίμηση των μεσιτών είναι ότι αυτό το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα μεγαλώσει κι άλλο. Πρόκειται κυρίως για δυτικοευρωπαίους, Ισραηλινούς, Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Ρώσους. Σε ότι αφορά τους Τούρκους, το ενδιαφέρον τους αφορά μόνο τη χρήση βίζας.

Τέλος σε ότι αφορά την επαγγελματική στέγη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί παρατηρείται έλλειψη διαθέσιμων χώρων, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. "Τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο δεν υπάρχουν, πολύ σύντομα θα έχουμε πάλι τον επαναπροσδιορισμό του αέρα, δηλαδή στη Τσιμισκή δεν υπάρχουν μαγαζιά", αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός