Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δραγασάκης από Θεσσαλονίκη: Προτείνω να απορρίψετε το φορολαϊκισμό

Ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Επιμελητηριακή κοινότητα, στο γεύμα εργασίας του ΕΒΕΘ...

Μετά από 8 χρόνια λιτότητας και περικοπών μπαίνουμε σε φάση λελογισμένης και στοχευμένης δημοσιονομικής επέκτασης που μπορεί να αξιοποιηθεί για να πετύχουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενισχύσεις του κοινωνικού κράτους, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Υπό τον όρο ότι αυτά δεν θα θέσουν σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Δραγασάκης σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ. Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης, διαβεβαίωσε ότι πολλά από τα αιτήματα που αναφέρθηκαν είναι στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται, μίλησε για περαιτέρω μέτρα για απλούστευση διαδικασιών, για το σχεδιασμό νέου νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα καλύπτει και τις βιομηχανικές επενδύσεις και θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού fast track, αλλά και για εξυγίανση βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Η αρχή γίνεται όπως είπε από τα Οινόφυτα αλλά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εντάσσεται και το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε και σε νέα γενιά μέτρων για το ιδιωτικό χρέος ενώ είπε ότι έχει αρχίσει προεργασία για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 το οποίο θα έχει αυξημένους πόρους. Η δεκαετία 2020-2030 θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες καθώς το κεντρικό επίδικο θα είναι η οργάνωση του μέλλοντος, όπως είπε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται χρηματοδοτικό εργαλείο (ταμείο συμμετοχών), που θα επενδύει σε επιχειρήσεις, που έχουν βγει από την υπερχρέωση και έχουν ανάγκη αναδιάρθρωσης ή που είναι στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Β. Ελλάδας

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Μακεδονίας, της Β. Ελλάδας και της πόλης της Θεσσαλονίκης συνδέεται άρρηκτα, καθοριστικά με την ανάπτυξη της ευρύτερης Βαλκανικής ενδοχώρας και με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων γιατί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής η γεωγραφική της θέση, τα λιμάνια, οι δρόμοι οι αγωγοί, το ανθρωπινο δυναμικό, μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πλαίσιο μιας βαλκανικής συνανάπτυξης, είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπερφορολόγηση και φορολαϊκισμός

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δραγασάκης στο θέμα της υπερφορολόγησης, μια λέξη που όπως είπε τόσο πολύ ακούγεται. Έχουμε υποστεί μια χρεωκοπία, το να μιλούμε λοιπόν για τη φορολογία ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός είναι μια επικίνδυνη αφαίρεση από την πραγματικότητα. Είπε ακόμη ότι η μείωση της φορολογίας εμφανίζεται ως παννάκεια κάτι που δεν ισχύει. Γύρω από τα ζητήματα της φορολογίας υπάρχουν πραγματικά προβληματα, αλλά και ένας φορολαϊκισμός, «που εγώ σας προτείνω να τον απορρίψετε γιατί δεν βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε». Το πιο μεγάλο πρόβλημα κατά τον ίδιο δεν είναι τόσο το απόλυτο μέσο επίπεδο φορολογίας, όσο είναι η άνιση κατανομή των φόρων εξαιτίας κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, πρόσθεσε ακόμη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα παροχολογίας. Υπάρχει όπως είπε δημοσιονομικός χώρος και είμαστε σε θέση να συζητήσουμε πώς θα τον κατανείμουμε. «Τι θα δώσουμε για φορολογικές ελαφρύνσεις, για στήριξη εργασίας και επιχειρηματικότητα, για την υγεία κ.λπ».

Μασούτης: Η χώρα πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι η χώρα απαιτείται να αρχίσει να παράγει ξανά και αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αποτελούν αιτήματα του επιχειρείν. «Ελκυστική όμως για επενδύσεις δεν γίνεται με τη μείωση των μισθών, αλλά με τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και λοιπών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν και συγκεκριμένα: ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα για επενδύσεις κάθε είδους», είπε. Ο κ. Μασούτης επισήμανε πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία προϋποθέτει να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και να γίνει πράξη η άρση των capital controls. «Ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικός και η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και άμεσες ενέργειες για την υλοποίησή τους», είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Μίχαλος: Τι περιμένουμε να ακούσουμε απόψε 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος είπε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα περιμένει ο πρωθυπουργός να αναφερθεί απόψε σε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση μη μισθολογικού κόστους και ειδικότερα ασφαλιστικών εισφορών με ένα πλαφόν που δεν θα υπερβαίνει τον τριψήφιο αριθμό, μείωση του ΕΝΦΙΑ, και πλήρη απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων «ώστε οι εργοδότες να τα βρίσκουν με τους εργαζόμενους πάντα με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες». «Ας αποδειχθεί το βήμα της ΔΕΘ ένα βήμα δράσεων και όχι παροχολογίας. Τα βήματα ας είναι αργά αλλά αποτελεσματικά και να σηματοδοτούν μια νέα εποχή», τόνισε ακόμη.

Όσο για τη ΔΕΘ είπε ότι ο επιμελητηριακός θεσμός συμμετέχει εξαιρετικά ενεργά τα τελευταία χρόνια Φέτος, παρόντα είναι 50 από τα 59 επιμελητήρια με συμμετοχή 361 επιχειρήσεων. Όσο για τις θέσεις των επιμελητηρίων είπε απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη, ότι είναι γνωστές και έχουν σταλεί εδώ και καιρό στην κυβέρνης και τα κόμματα.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί