Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πειραιώς: Ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω του εξαγωγικού factoring

Ένα καινοτόμο προϊόν τη "Γέφυρα στις Εξαγωγές" παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η τράπεζα Πειραιώς

Ένα καινοτόμο προϊόν με την ονομασία "γέφυρα στις εξαγωγές" που αφορά το εξαγωγικό factoring παρουσιάστηκε σήμερα από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από κοινού με τον ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Οικονομικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω του εξαγωγικού factoring».

Το προϊόν αποτελεί μία ολοκληρωμένη υπηρεσία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως επισημάνθηκε. "Αφορά στην ουσία το πώς θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια, αλλά με έναν ασφαλή τρόπο, χωρίς να δημιουργούν επισφάλειες, αυξάνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών τους και την εμπορευσιμότητά τους στο εξωτερικό, όπως δήλωσε η Χαρά Βαρδακάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης. "Αυτό που είναι πολύ καινοτόμο είναι η διασπορά του ρίσκου που υπάρχει και αυτό είναι το πιο σημαντικό στο θέμα της ασφάλισης. Δουλεύουμε μέσω ενός διεθνούς δικτύου με 400 μέλη -εταιρείες factoring από 90 χώρες, το οποίο είναι και  καινοτόμο και ασφαλές γιατί όλες αυτές οι εταιρίες factoring είναι θυγατρικές πολύ μεγάλων τραπεζών, όπως είμαστε και εμείς εδώ στην Ελλάδα", πρόσθεσε η ίδια.

ΣΕΒΕ: "Τα κουφάρια θα γίνουν περιστερώνες"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους για την εκδήλωση είπε ότι αποτελεί "ένα πεδίο προσέγγισης του τραπεζικού τομέα, με την Πειραιώς, και του εξαγωγικού τομέα με τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο ασφάλειας μέσω του factoring.

"Οι έλληνες εξαγωγείς ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι μπορεί να σπάσαμε το ρεκόρ εξαγωγών το 2018 αλλά θέλουμε ακόμη καλύτερες μέρες. Αναζητούμε ασφάλεια στις εξαγωγές μας, αναζητούμε πίστη και την βρίσκουμε στα πιστωτικά ιδρύματα. Η Πειραιώς μας δίνει την ασφάλεια του factoring, την ασφάλεια να στεκόμαστε ακόμη καλύτερα στα πόδια μας όταν αναζητούμε νέες συνεργασίες στο εξωτερικό, νέους τόπους για εξαγωγές", είπε μεταξύ άλλων. Χαρακτήρισε ως το Α και το Ω για τις εξαγωγές να υπάρχει ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα ενώ στο ερώτημα αν ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τρομάζει τους εξαγωγείς είπε ότι "δεν μας τρομάζει τίποτα". "Πιστεύουμε στον εαυτό μας, στα προϊόντα μας, έχουμε γνώση των δυνατοτήτων μας και εφόσον υπάρχει και ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά".

Σε ερώτημα σχετικό με τα "κόκκινα δάνεια", είπε ότι πρέπει επιτέλους και η κυβέρνηση να βάλει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα για το θέμα. "Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν κατακόκκινα εάν τα αφήσουμε εκεί που είναι. Όλοι οι επιχειρηματίες και οι εξαγωγείς ενδιαφερόμαστε για το κομμάτι αυτό αρκεί να έρθουν και να συνεργαστούν μαζί μας", είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν και οι τράπεζες να έχουν τις απαιτήσεις αυτές που έχουν στις επιχειρήσεις αυτές, "στα κουφάρια αυτά, τα οποία είναι κουφάρια και θα γίνουν περιστερώνες σε λίγο εάν δεν τα δώσουν στους επιχειρηματίες να τα δουλέψουν". Πρέπει να ξαναζωντανέψουν, δεν πρέπει να γίνουν περιστερώνες όπως είπε αργότερα και από το βήμα της εκδήλωσης.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης του εξαγωγικού factoring στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο συνολικός διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών στην Ελλάδα έφτανε το 2017 στο 7,32% του ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαϊκό μέσος όρος είναι κοντά στο 10%. Είπε επίσης σε ότι αφορά την Ελλάδα, ότι μόνο το 13-15% αφορά σε διεθνές factoring.

peiraios_factoring.jpg

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου στο χαιρετισμό του επεσήμανε πως:  «Η Τράπεζα εστιάζει στην υποστήριξη του εξαγωγικού τομέα πιστεύοντας ότι η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σε μια συγκυρία μάλιστα που τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζουν. Απαιτείται λοιπόν σοβαρή, συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια από όλους για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μια εξαγωγική ατροφία και δυστοκία δεκαετιών». Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως για την Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί δέσμευση να στηρίξει όχι μόνο την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. «Έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης αποτελεί το γεγονός ότι, στο 2019, θα εκταμιεύσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους €4 δισεκατομμυρίων προς τον επιχειρηματικό κόσμο».

Παρουσίαση με θέμα «Ελληνική Οικονομία και Εξαγωγές» έκανε ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζοντας στις εξαγωγικές επιδόσεις και το βαθμό εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα αύξησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με τις εμπορευματικές εξαγωγές και τις εξαγωγές υπηρεσιών να σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, και το ισοζύγιο πληρωμών να κινείται σε σχεδόν ισοσκελισμένα επίπεδα. Παράλληλα επισήμανε και μια σειρά κλάδων και προϊόντων στα οποία η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι ενός σημαντικού αριθμού ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών. Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκαν και μια σειρά σημείων προβληματισμού, όπως ο μικρός αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο χαμηλός βαθμός ποιοτικής και τεχνολογικής εξειδίκευσης των ελληνικών εξαγωγών καθώς και η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

sebe-peiraios.jpg

«ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα, η «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ», απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν εξαγωγές επί πιστώσει, είτε εισάγουν από το εξωτερικό και περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την προχρηματοδότηση, την εκτέλεση των παραγγελιών την τιμολόγηση, την ασφαλιστική κάλυψη, την προεξόφληση και την  είσπραξη.

Ειδικότερα η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει:

•             Προχρηματοδότηση του εξαγωγέα για την αγορά πρώτων υλών από την αρμόδια χορηγητική μονάδα του Ομίλου Πειραιώς

•             Ασφαλιστική κάλυψη των απαιτήσεων

•             Προεξόφληση των απαιτήσεων του εξαγωγέα έναντι των πελατών του

•             Είσπραξη των απαιτήσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δέσμη των υπηρεσιών  Διεθνούς Factoring που παρέχει η εταιρία και οι οποίες απευθύνονται  σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα οι οποίες  πραγματοποιούν, είτε εξαγωγές επί πιστώσει, είτε αγορές από το εξωτερικό και παρέχονται με τη μεσολάβηση ανταποκριτή πράκτορα, μέλους της FCΙ. Ειδικότερα οι υπηρεσίες Διεθνούς Factoring περιλαμβάνουν:

-              Έλεγχο στοιχείων οφειλετών: Ο προμηθευτής προσκομίζει στην Πειραιώς Factoring υφιστάμενους ή και δυνητικούς πελάτες προς αξιολόγηση.

-              Πιστωτικό Έλεγχο & έγκριση ορίου: Η Πειραιώς Factoring εγκρίνει όρια οφειλετών καλύπτοντας σε ποσοστό έως και 100% τον πιστωτικό κίνδυνο των πωλήσεων στο εξωτερικό. 

-              Χρηματοδότηση απαιτήσεων: Η Πειραιώς Factoring προεξοφλεί τις εκχωρημένες απαιτήσεις, αφού έχουν προσκομιστεί τα τιμολόγια και τα σχετικά φορτωτικά έγγραφα.

-              Είσπραξη απαιτήσεων: Οι εκχωρημένες απαιτήσεις εισπράττονται, στο χρόνο ωρίμανσής τους, μέσω του ανταποκριτή πράκτορα, στην Πειραιώς Factoring.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών, τόσο για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας μας, όσο και για τις ειδικότερες λύσεις και τα πλεονεκτήματα που παρέχει το εξαγωγικό factoring στις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι την εκδήλωση συντόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης.

Μ. Κουζ.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ