Skip to main content
Menu

Νάουσα: Sorry, no beaches... αλλά σίγουρα δε θα σας λείψουν!

Η νέα τουριστική ταυτότητα της πόλης παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παραλίες μπορεί να μην έχει, αλλά η Νάουσα προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό, καθώς διαθέτει φυσική ομορφιά, πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και ιστορία, γαστρονομικές απολαύσεις με τοπικά προϊόντα και ξακουστό κρασί από τον αμπελώνα της.

Η Νάουσα, ξανασυστήνεται ως τουριστικός προορισμός μέσα από μια σύγχρονη καμπάνια προβολής με το σύνθημα "sorry, no beaches" ή αλλιώς "δεν θα σας λείψει η παραλία", η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση έγινε πριν μια εβδομάδα και στην Αθήνα.

dimarxos-naousas.jpg

Την νέα τουριστική ταυτότητα της πόλης παρουσίασε ο δήμαρχος της κ. Νίκος Κουτσογιάννης. Η πόλη σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη, είχε πέσει σε κατάθλιψη, καθώς από τα ψηλά -κάποτε με την ακμαία βιομηχανία κλωστουφαντουργίας χαρακτηρίζονταν ως το Μάντσεστερ των Βαλκανίων- έπεσε στα χαμηλά, όταν έκλεισαν τα εργοστάσια και σύμφωνα με τον ίδιο έμεινα ακίνητη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τον ίδιο, η Νάουσα έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές να αναδειχθεί ως κορυφαίος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, καθώς συνδυάζει:

naoussa8.jpg

-Φυσική ομορφιά, με την Αραπίτσα, ένα από τα ελάχιστα ποτάμια στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, που οριοθετεί την πόλη και δημιουργεί καταρράκτες, το μοναδικό άλσος του Αγ. Νικολάου, χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής κ.ά

naoussa20.jpg

-Πολιτισμό: Στη Νάουσα και συγκεκριμένα στην ειδυλλιακή Μίεζα, ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, στο πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης. Έντονο είναι το ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής και στα νεότερα χρόνια και χαρακτηρίζεται από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των κατοίκων της και την μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ακμή της πόλης. Σήμερα εξάλλου στην πόλη με τις ιδιαίτερες γειτονιές, τα αρχοντικά, τις παλιές βιομηχανίες και τους νερόμυλους, διοργανώνεται Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενώ το ενδιαφέρον προσελκύει κάθε χρόνο το καρναβαλικό έθιμο της "Μπούλας".

naoussa24.jpg

- Χαλάρωση: Η πόλη ενδείκνυται για αποδράσεις ξεκούρασης, χαλάρωσης, εξερευνήσεις και περιηγήσεις που ξυπνούν μνήμες.

Η καμπάνια που καλεί τους ξένους να αναλογιστούν αν θα τους λείψουν πράγματι οι παραλίες σε έναν προορισμό όπως η Νάουσα, έχει ήδη παρουσιαστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη υπήρχε πολύ θετική ανταπόκριση. Σημειώνεται ότι ο δήμος Νάουσας συμμετείχε σε αποστολές της Διπλωματίας Πόλεων που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. 

Στον κάμπο του ξινόμαυρου

Η Νάουσα έχει μια από τις πλουσιότερες παραδόσεις κρασιού στην Ελλάδα. Στους αμπελώνες της κυριαρχεί η τοπική ποικιλία ξινόμαυρο ενώ από τα 20 οινοποιεία που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, τα 18 είναι επισκέψιμα. Μάλιστα, τα στοιχεία επισεψιμότητας δείχνουν ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, το οποίο ίδρυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και σήμερα έχει αναλάβει ο γιος του, Στέλλιος Μπουτάρης, το οποίο από το 2002 μέχρι το 2010 υποδεχόταν περί τα 700 άτομα ετησίως, πέρυσι πέρασαν τις πόρτες του 7.500 οινόφιλοι, σύμφωνα με την κ. Ελπίδα Παλαμίδα, υπεύθυνη φιλοξενίας στο κτήμα. Συνολικά, τα επισκέψιμα οινοποιία της περιοχής επισκέφθηκαν πέρυσι περίπου 25-30.000 άτομα. Ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών ιδρύθηκε το 2014 και είναι μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Σπανέλλης, διοικητικό στέλεχος. Όπως τονίστηκε, είναι πολλές οι βιωματικές εμπειρίες γύρω από το κρασί που προσφέρονται, όπως συμμετοχή σε αμπελουργικές εργασίες, αναπαραστάσεις τρύγου, πάτημα σταφυλιών με τα πόδια, πικ νικ, ποδηλατάδα και ιππασία στους αμπελώνες κλπ.

naoussa30.jpg

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρου Θάνου, του αντιδημάρχου Τουρισμού Σπύρου Πέγκα, του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger κ.ά. Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Νάουσας Σταύρος Βαλσαμίδης.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ