Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ για την ίδρυση του ΕΚΠΝΟΗ - Απάντηση σε Λογοθετίδη

Τι αναφέρει για τις ενέργειες στις οποίες προέβη

Τις ενέργειες στις οποίες προέβη, σε σχέση με την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ) στη Θεσσαλονίκη και τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσιάζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ). Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή χτεσινές δηλώσεις του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη για τις ενέργειες της διοίκησης του ΑΠΘ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση -με κεφάλαια ύψους 51,5 εκατ. ευρώ- του ΕΚΝΟΗ. Το Κέντρο πρόκειται να ιδρυθεί ως επέκταση του υφιστάμενου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο διευθυντής είναι ο κ.Λογοθετίδης.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ.Λογοθετίδης υποστήριξε ότι στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καθυστερήσεις από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, σε ό,τι αφορά τις ενέργειές της για την έγκριση της ίδρυσης του ΕΚΝΟΗ. Πρόσθεσε δε ότι η τελική έγκριση από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για τη δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να δοθεί από τη νέα πρυτανική αρχή μέσα στους επόμενους μήνες. "Το ζήτημα τέθηκε μετά τις πρυτανικές εκλογές στον νέο πρύτανη που δεσμεύτηκε ότι θα το δει, έτσι θα καθυστερήσει το έργο τρεις με έξι μήνες" συμπλήρωσε ο κ.Λογοθετίδης, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι "πρόκειται για ένα Κέντρο που θα δημιουργήσει 1600 νέες θέσεις εργασίας και σταδιακά θα αποδώσει σε ετήσια βάση τζίρο 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα προσδώσει οικονομικό όφελος στην περιοχή της τάξης τουλάχιστον του 1 δισ. ευρώ".

 'Οπως διευκρινίζεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο πρύτανης, καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, απέστειλε έγγραφο προς την ΕΤΕπ ηλεκτρονικά, αιτούμενος να δοθεί παράταση τριών μηνών για την έγκριση της επέκτασης του υφιστάμενου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, με την ίδρυση του ΕΚΝΟΗ. Η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕπ, διευκρινίζεται, παρελήφθη την επόμενη ημέρα.

"Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει συζητήσει επανειλημμένα την πρόταση για την ίδρυση του ΕΚΝΟΗ και έχει εκφράσει την καταρχήν θετική της γνώμη για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουν αξιολογηθεί διάφορα σενάρια υλοποίησης, αλλά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων αλλάζει διαρκώς. Εδώ και ένα χρόνο προκρίνεται από το Υπουργείο η λύση της ένταξης τέτοιων ερευνητικών ινστιτούτων στα ιδρυόμενα ανά ΑΕΙ Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα (ΠΕΚ). Το ΑΠΘ έχει προτείνει την ίδρυση ΠΕΚ, όπου το ΕΚΝΟΗ μπορεί να συμπεριληφθεί ως Ινστιτούτο, αλλά οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ψηφισθεί ακόμα από τη Βουλή. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, υπήρξε συνεννόηση με την ΕΤΕπ και τον κ. Λογοθετίδη για την υποβολή αιτήματος για τρίμηνη παράταση μέχρις ότου διευθετηθεί το καθεστώς λειτουργίας του ΕΚΝΟΗ" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ΕΚΝΟΗ ετέθη επί τάπητος και προ ολίγων εβδομάδων, όταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση των 51,5 εκατ. ευρώ, προερχόμενη κυρίως από την ΕΤΕπ. Η δημιουργία του ΕΚΝΟΗ ως επέκτασης του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, υπογράμμιζαν στελέχη του Εργαστηρίου είναι μια πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στην ΕΤΕπ τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά παρότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 «τρία τμήματα του ΑΠΘ και η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου έχουν αποφασίσει την ίδρυσή του, η Σύγκλητος του ΑΠΘ καθυστερεί αναίτια να δώσει την έγκρισή της». Ως αποτέλεσμα, ανέφεραν, «ενώ η πρόταση βρίσκεται προς τελική έγκριση από την ΕΤΕπ, είναι ante portas δηλαδή, το όλο εγχείρημα, ένα από τα πιο φιλόδοξα για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, βρίσκεται στον αέρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ