Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Thess INTEC: Αυτή η επένδυση είναι το «Ελληνικό» της Θεσσαλονίκης

Το project που θα αναβαθμίσει την Περαία και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας - Ο κρίκος που λείπει από την αλυσίδα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η δημιουργία του «Thess INTEC», του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο δήμο Θερμαϊκού, ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των όσων είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Περαία στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προκειμένου να φιλοξενήσει την πρωτοβουλία «Thess INTEC», ήταν σαφής ότι αν το έργο δεν αποδείξει έμπρακτα τη βιωσιμότητα του προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του εντός διετίας, το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου πρόκειται να αναβαθμίσει την συγκεκριμένη περιοχή και να συμβάλει στην ανάσχεση του Brain drain.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο project ως "άλλο Ελληνικό" από την άποψη ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας ενώ θα αναπλαστεί και η συγκεκριμένη ανενεργή σήμερα περιοχή. Προβλέπεται, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, να υπάρχουν και ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου, θεματικό πάρκο, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, εξέφρασε μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει μεταφερθεί η έκταση στην ΑΖΚ και θα έχει συσταθεί η εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν κατόπιν στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία προχωρά τις απαιτούμενες ενέργειες, υπό το συντονισμό του υφυπουργού Εσωτερικών, ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Ήδη όπως αναφέρει ο κ. Ευθυμιάδης, βρισκόμαστε στα μισά της διαδικασίας σε ότι αφορά την παραχώρηση της έκτασης των 670 στρεμμάτων.

Από εκεί και πέρα και αφού διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, "την ίδια στιγμή, σχεδόν, είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής Αναπτυξιακής Εταιρείας η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη του πάρκου, η οποία θα αναλάβει και το εγχείρημα της εξεύρεσης χρηματοδότησης", λέει ο ίδιος. Σε αυτήν μέτοχοι θα είναι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ, το Πανεπιστήμιο, ο δήμος Θερμαϊκού, η ΠΚΜ και κάποιες εταιρείες που θα βάλουν χρήματα σαν χορηγοί σε πρώτη φάση. Κατόπιν θα αναζητηθεί η κύρια χρηματοδότηση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη έχει προχωρήσει αρκετά ήδη από το προηγούμενο στάδιο αλλά τώρα θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ είχε υποβληθεί πέρυσι στο Ίδρυμα Νιάρχος για χρηματοδότηση , με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας αλλά δεν προχώρησε το θέμα γιατί δεν υπήρχε ούτε η γη ούτε η εταιρεία ανάπτυξης, όπως λέει ο κ. Ευθυμιάδης, ο οποίος σημειώνει ότι από την κυβέρνηση φαίνεται να κάνουν πολύ γοργά βήματα για να προχωρήσει το πρότζεκτ. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στον αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνεται το κομμάτι της Αναπτυξιακής Εταιρείας.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των υποδομών του Thess INTEC το 10% θα προέλθει από Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια / Ευρωπαϊκούς πόρους -αφορά την Α΄ φάση ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής- και το υπόλοιπο 90% θα προέλθει αποκλειστικά από Ιδιωτικά κεφάλαια που θέλουν να εγκατασταθούν στο ThessINTEC. Αυτό το 10% που θα αποτελέσει τη βάση για να έρθουν οι επιχειρήσεις θα προέλθει από τη μη κερδοσκοπική αναπτυξιακή εταιρεία με τη συμπαράσταση του κράτους και τη συμπαράσταση και συνεργασία της ΑΖΚ, λέει ο κ. Ευθυμιάδης.

Ήδη έχει αποτυπωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων για εγκατάσταση στο ThessINTEC. Το ενδιαφέρον αφορά συγκεκριμένους χώρους, με συγκεκριμένους όρους και ενοίκια και με συγκεκριμένη διαδικασία εισόδου. "Δεν θα μπαίνει σε αυτόν το χώρο οποιοσδήποτε. Θα μπαίνουν επιχειρήσεις και εργαστήρια με αποδεδειγμένη αριστεία", όπως λέει ο κ. Ευθυμιάδης. Το ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό όπως για παράδειγμα από το Texas University, από τη Βαρκελώνη και την Καρλσρούη.  

Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν 100-150 επιχειρήσεις και εργαστήρια "και θέλουμε να είναι όλα σε ένα επίπεδο αριστείας και τεχνολογίας τέτοιο, ώστε ο ένας να είναι χρήσιμος για τον άλλο μέσα στο πάρκο. Αυτό είναι το νόημα, η συνέργεια και η συνεγκατάσταση. Αυτό είναι που λείπει", επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κρίκος που λείπει από την αλυσίδα καινοτομίας

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το ThessINTEC είναι το μόνο πράγμα που λείπει από την "αλυσίδα" της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

"Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τέσσερα εξαιρετικά πανεπιστήμια, ιδρύματα όπως το ΕΚΕΤΑ, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, νέες startups και το μόνο που λείπε από αυτήν την "αλυσίδα" είναι η συνεργασία των ομάδων αυτών κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό που προσφέρει το "Thess Intec" είναι μια οργανωμένη υποδομή", τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης και εξηγεί ότι μιλάμε για μια οργανωμένοι υποδομή σε ότι αφορά τα μέσα, τα εργαστήρια, την ασφάλεια, το Ίντερνετ, τους κοινόχρηστους χώρους κλπ ώστε να μπορούν να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη τμήματα επιχειρήσεων εργαστηρίων και ιδρυμάτων", τονίζει σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που κατά κόρον γίνεται στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. "Επαιρόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό μας αλλά φεύγει στο εξωτερικό και αυτή η κίνηση, εφόσον στεφθεί από επιτυχία, θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες του Brain drain", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά του αποτελέσματα σε ορίζοντα εικοσαετίας, σύμφωνα με πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν: συνολική συνεισφορά 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία και 7000 θέσεις εργασίας, με παραμονή και προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων.

tiess.jpg

Η περιοχή

Για την περιοχή όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το "Thess INTEC", ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής είπε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ότι είναι χωροθετημένη ως υπερτοπικό πάρκο, ένα πάρκο μεγάλης έκτασης και υπάρχει μια διαδικασία για να αλλάξουν χρήσεις και να μπορέσουν να κατασκευαστούν οι κτιριακές μονάδες που προβλέπεται, κάτι που μπορεί να γίνει με κυβερνητική απόφαση. Εντός των 670 στρεμμάτων πρόκειται να κτιστούν περίπου 60.000 τμ ενώ προβλέπεται, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, να υπάρχουν και ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου, θεματικό πάρκο, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία και με μέτωπο στη θάλασσα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο project ως "άλλο Ελληνικό" από την άποψη ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας ενώ θα αναπλαστεί και η συγκεκριμένη ανενεργή σήμερα περιοχή. Θα αναβαθμιστεί και θα δοθεί ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά ο δήμαρχος όπως λέει κρατάει και τις επιφυλάξεις του, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα δυο ετών για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, δηλώνοντας ότι η έκταση θα επιστρέψει στο δημόσιο αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η περιοχή που θα γίνει το πάρκο γειτνιάζει με τα "Τσαΐρια", την περιοχή που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Ρομά και που μετά τη διοικητική αποβολή που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπεται να απομακρυνθούν όσοι παράνομα διαμένουν εκεί, ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή προβλέπεται να κατασκευαστεί γυμνάσιο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ