Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι 6 επιχειρήσεις που πήραν βραβείο αριστείας

Βραβεία αριστείας για την Κοινωνική επιχειρηματικότητα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Τι κοινό έχουν ένα vegan εστιατόριο, μια ομάδα θεματικών ξεναγήσεων, μια εταιρεία στη Βέροια που ανακυκλώνει τηγανέλαια, μια εταιρεία που κάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία των Σερρών, ένα λαϊκό πανεπιστήμιο και ένα κοινωνικό παντοπωλείο;

Είναι αυτοί που πήραν το πρωί της Πέμπτης τα ‘‘Βραβεία αριστείας για την Κοινωνική επιχειρηματικότητα’’ σε εκδήλωση που έγινε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα Θεσσαλονίκης).

1vraveia.jpg

«Η ΠΚΜ αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιβραβεύει επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση και έδειξαν αποτελεσματικότητα. Ελπίζουμε οι ιδέες που άνθισαν να συνεχίσουν να δίνουν καρπούς», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Τζόλας εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η συγκεκριμένη δράση βράβευση έγινε στο πλαίσιο του έργου «Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και Λειτουργία ενός Εκτελεστικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη και την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Καινοτομίας» με ακρώνυμο “Action for Social Enterpreneurship” και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Interreg V- -A- Greece – Bulgaria 2014-2020» και υλοποιείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

vraveai.jpg

«Το πρόγραμμα είχε 569.000 ευρώ προϋπολογισμό και στόχο να αποτυπώσει και να βραβεύσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα, σε μια κοινωνία που ίσως δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “ κοινωνική επιχειρηματικότητα ”», σχολίασε ο Λέκτορας και εκπρόσωπος του εταίρου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γαλανός Γεώργιος. Στην ανάγκη «να υπάρξει συνέχεια αυτών των προσπαθειών των εταιριών που έχουν κοινωνική επιχειρηματικότητα εστίασε ο Ευάγγελος Δριβέτας εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Θράκης.  

dot2.jpg

Για τις εναλλακτικές θεματικές τους ξεναγήσεις που γίνονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα αναφέρθηκε η Χριστίνα Βρακά από την Dot2Dot, εταιρεία που βραβεύτηκε στην κατηγορία «Επιχειρηματικής υπεροχής, Πρωτοτυπία/καινοτομία, Τρόπος / διαδικασία παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής προϊόντων». Σημειώνεται πως από το 2013 μέχρι σήμερα η Dot2Dot έχει κάνει περισσότερες από 140 θεματικές ξεναγήσεις τις οποίες παρακολούθησαν περί τα 35.000 άτομα. Η επόμενη προγραμματισμένη ξενάγηση είναι το Σάββατο 2/11 στο πλαίσιο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ για ομαλή ένταξη πρώην εξαρτημένων ατόμων.

recycle.jpg

Για τις καλές πρακτικές ανακύκλωσης τηγανέλαιων σε μια μικρή κοινότητα της Βέροιας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της IONIAN RECYCLE HELLAS που βραβεύτηκε στην κατηγορία «Βέλτιστες πρακτικές, Προστασία περιβάλλοντος, αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη». Από την Βέροια και με έναρξη το 2016 έφτιαξαν μια μονάδα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Ο κ. Δημήτρης Κορσιανός εκπροσωπώντας την IONIAN RECYCLE HELLAS αναφέρθηκε πως «το 55% των τηγανέλαιων προέρχονται από οικιακή χρήση» και πως η εταιρεία τους γεννήθηκε από την θέληση που είχαν να μάθουν στους άλλους «πώς να διαχειρίζονται τα σκουπίδια».  

agistro.jpg

Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε η Agkistro Action που κάνει από το 2017 εκδρομές σε πεδία μαχών, σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στις Σέρρες με επίκεντρο τα οχυρά της γραμμής Μεταξά του νομού. «Στόχος μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και οι εκδρομές μας περιλαμβάνουν πεζοπορία και ποδηλασία», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Σαββίδης, ενώ σχολίασε πως η κατάσταση ίσως δυσκολέψει με την απόφαση του ΓΕΝ να σφραγίσει τα ιστορικά οχυρά.

jan-omilia-7.jpg

Για την «Εταιρική κοινωνική ευθύνη, Εμπλοκή συμμετεχόντων (ή και εταιρικός εθελοντισμός) EKO, AMEA (stakeholder engagement)» βραβεύτηκε το UnivSSE Coop – Λαϊκό Πανεπιστήμιο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που λειτουργεί από το 2013 με στόχο την εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση και με κριτήρια την εμπλοκή συμμετεχόντων ατόμων με αναπηρία ή από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

saints1.jpg

Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε και το vegan εστιατόριο The Saints που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Προάγουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής, αποδεικνύουμε πως το vegan φαγητό δεν είναι άνοστο και πως δεν χρειάζεται να τρώμε junk food και μπορούμε να φάμε σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό. Συνεργαζόμαστε με άτομα από ευπαθείς ομάδες και ό,τι περισσεύει από τα φαγητά που φτιάχνουμε τα δίνουμε την επόμενη μέρα στην Εκκλησία για να τα δώσει σε συσσίτια», ανέφερε ο. Αθανάσιος Ρούφος. Μάλιστα ανακοίνωσε πως στους επόμενούς τους στόχους είναι να φτιάξουν ένα μάρκετ με βιολογικά προϊόντα και να κάνουν και ένα χώρο εκδηλώσεων.

bios.jpg

Στην κατηγορία «Ιδιαίτερη επιτυχία στα οικονομικά αποτελέσματα» βραβεύτηκε ο κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός BIOS COOP που ιδρύθηκε το 2012 και διανέμει προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς σε χαμηλές τιμές. «Όλα έγιναν χωρίς καμία κυβερνητική βοήθεια και σε επίπεδο προσφοράς και εθελοντισμού. Η χαμηλή τιμή διασφαλίζεται από την παράκαμψη των μεσαζόντων, στο βαθμό που τα προϊόντα θα έρχονται στο ράφι μέσα από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς.», τόνισε ο κ. Γιάννης Παρτόζης.

jan-omilia-7.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στον Μπελέρη: Όπλα του η αλήθεια και η πατριωτική αγάπη
«Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας»
Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στον Μπελέρη: Όπλα του η αλήθεια και η πατριωτική αγάπη