Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κινητικότητα στην οικοδομή στη Θεσσαλονίκη - Τι αλλάζει η αναστολή ΦΠΑ

Γιατί είναι λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα σήμερα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που υπήρχε στην αγορά ακινήτων αλλά και για ένα κίνητρο αναθέρμανσής της, μιλά ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης και πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος, σχολιάζοντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης  τις πρόσφατες εξαγγελίες σχετικά με την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Υπήρχαν όπως αναφέρει, ακίνητα "δύο ταχυτήτων" στην αγορά και το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει μια ισορροπία.

Ήδη τα τελευταία δυο χρόνια είχε αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα στην οικοδομή στη Θεσσαλονίκη και από εδώ και πέρα που δεν θα υπάρχει ΦΠΑ "βλέπουμε ότι υπάρχει τάση αυξημένης ζήτησης για οικόπεδα", τονίζει ο ίδιος.

Στην αγορά τα προς πώληση ακίνητα είναι πολύ λίγα σήμερα, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το αριθμό των αδιάθετων ακινήτων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βρίσκονται κυρίως σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης μετά το 2005, όπως για παράδειγμα η Θέρμη και ο Εύοσμος. Κυρίως ωστόσο βρίσκονται σε Χαλκιδική και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο κ. Γεωργάκος θέτει και το ζήτημα των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και τις πληροφορίες ότι μπορεί να βγάλουν σε πλειστηριασμό μεγάλο αριθμό αυτών, εκτιμώντας πάντως ότι "αν οι τράπεζες κινηθούν με μια ισορροπία συμβαδίζοντας  με την αγορά, σταδιακά θα βλέπουμε αναθέρμανση της οικοδομής".

Τι σημαίνει η αναστολή του ΦΠΑ για τις τιμές

Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια σημαίνει ότι οι κατασκευαστές που πουλούσαν ακίνητα 100.000 συν ΦΠΑ δηλαδή 124.000 ευρώ, τώρα θα πουλάνε το ίδιο ακίνητο προς  100.000 ευρώ.

Όσο για τους φόβους που εκφράζονται ότι μπορεί αυτό να μην περάσει τελικά στον τελικό αγοραστή, οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν  ότι αυτοί οι φόβοι μπορεί να είχαν κάποια βάση αν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών στην αγορά, κάτι που επί του παρόντος δεν ισχύει. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι το 2005 είχαμε 215.000 μεταβιβάσεις ακινήτων ενώ το 2018-19 ο αριθμός αυτός έχει πέσει κάτω από τις 15.000 περίπου.

Γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα

Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα διαθέσιμα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη είναι λίγα και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση αρκετοί. Αρχικά όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, πάρα πολλά ακίνητα βρίσκονται στα "χέρια" τραπεζών. Επιπλέον υπενθυμίζει ότι από το 2007-2008 η οικοδομική δραστηριότητα είχε σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ την περίοδο της κρίσης πολλοί που έμεναν στα προάστια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν εντός πολεοδομικού συγκροτήματος για να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης και θέρμανσης, είτε μένοντας σε δικά τους ακίνητα τα οποία μέχρι τότε νοίκιαζαν, είτε νοικιάζοντας κάποιο σπίτι. Επίσης πάνω από 400-500 ακίνητα νοικιάστηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Και τα λίγα ακίνητα που υπάρχουν έχουν τέτοιες δεσμεύσεις από τις τράπεζες που δεν μπορούν να πουληθούν, τονίζει. Όσο για τη χρήση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, ο ίδιος θεωρεί ότι αποτελούν τον τελευταίο και πιο παρεξηγημένο λόγο, καθώς σύμφωνα με την εμπειρία του, κυρίως οι γραφειακοί και βιοτεχνικοί χώροι είναι αυτοί που έχουν μετατραπεί σε Airbnb.

Σε ότι αφορά το προφίλ των Ελλήνων αγοραστών, αυτοί είναι συνήθως μεταξύ 30-35 έως 50 ετών και κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι αναζητούν δυάρια και τριάρια. Μια άλλη κατηγορία ενδιαφερομένων αφορά Έλληνες και Βαλκάνιους που αναζητούν παλιά ακίνητα για αγορά προκειμένου να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν "διότι η Θεσσαλονίκη είναι η φθηνότερη πόλη των Βαλκανίων σε τιμές". "Η τιμή 500-600 και 800 ευρώ το τ.μ. είναι μια τιμή που δεν υπάρχει στο Βελιγράδι για παράδειγμα. Ακόμα και στη Σόφια πουλάνε πάνω από 1.000 ευρώ το τ.μ.", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Κίνητρο και για τους ξένους 

Η εξαγγελία σχετικά με το ΦΠΑ θα αποτελέσει κίνητρο και για τους ξένους αγοραστές που κινούσαν την αγορά τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει ο κ. Γεωργάκος όσοι βολιδοσκοπούσαν την ελληνική αγορά, μια από τις βασικές ερωτήσεις που έκαναν ήταν αν το ακίνητο ή η οικοδομή που ήθελαν να αγοράσουν έχει ΦΠΑ. "Αποτελούσε δηλαδή ανασταλτικό παράγοντα", τονίζει, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον για την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα για τη Β. Ελλάδα προέρχεται κυρίως από τα Βαλκάνια.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ