Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη Βρετανική αγορά για τη Χαλκιδική

Τα μηνύματα από την WTM - Πώς έκλεισε η φετινή χρονιά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν από τη Βρετανική αγορά όσον αφορά τη Χαλκιδική, ενώ σε σχέση με τη χρονιά που κλείνει, αυτή κινήθηκε τελικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση συνολικά, με τη βοήθεια και του καλού καιρού.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρήγορης Τάσιος σήμερα από το περίπτερο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στη Philoxenia, δίνοντας το στίγμα από την έκθεση World Travel Market που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο

Τόνισε ακόμη ότι μεγάλη ανάσα στην αγορά δίνει και το γεγονός ότι το Brexit πήρε παράταση μέχρι 31/1/2020. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των βρετανών τουριστών θα κυμανθεί τη νέα σεζόν στα ίδια επίπεδα με αυτήν που κλείνει φέτος στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τη Χαλκιδική ειδικότερα και εκεί οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αφίξεις των βρετανών τουριστών θα κυμανθούν τη νέα σεζόν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στις 75-80.000.

«Παρότι υπήρχε αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία κυρίως λόγω του προβλήματος της Thomas Cook και της αναστάτωσης που έφερε, φάνηκε από τις πρώτες επαφές πως άλλοι μεγάλοι παίκτες όπως η Jet2Holidays, Easy Holidays, TUI και άλλα γραφεία φαίνεται ότι μπορούν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος (σ.σ. της Thomas Cook) όσον αφορά την Ελλάδα, υπάρχει ωστόσο ακόμη ο προβληματισμός σχετικά με το αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα slots αν θα μπορέσουν δηλαδή να πάρουν σε όλους του αντίστοιχους προορισμούς της χώρα και τις ίδιες αεροπορικές βάσεις και αυτό έχει να κάνει τόσο με τους τύπους των αεροσκαφών, όσο και με τον αριθμό τους και τους πιλότους», δήλωσε ο κ. Τάσιος. Υπενθυμίζεται ότι η ζημιά στα ξενοδοχεία λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook ήταν ύψους 200 εκατ. ευρώ πανελλαδικά.

Σε ότι αφορά τη γερμανική αγορά, ακόμη δεν υπάρχουν ξεκάθαρα μηνύματα γιατί οι Γερμανοί είναι μια διαφορετική χώρα και ως νοοτροπία συγκριτικά με τους Άγγλους που θέλουν να προγραμματίζουν νωρίτερα τις διακοπές τους.

Πώς έκλεισε η φετινή χρονιά

Η φετινή χρονιά στη Χαλκιδική έκλεισε τελικά περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη. «Ενδεχομένως κάποιοι έκλεισαν λίγο λιγότερο και κάποιοι λίγο περισσότερο». Απώλειες σημειώθηκαν τη μία εβδομάδα του Ιουλίου που σημειώθηκε στην περιοχή το έντονο καιρικό φαινόμενο και η άλλη σημαντική απώλεια αφορούσε το λουκέτο στην Thomas Cook που προκάλεσε 1,2 εκατ. ζημιές σε 19 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής», όπως είπε ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι η χρονιά διασώθηκε και λόγω του καλού καιρού που επικράτησε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 15 ξενοδοχεία που έμειναν ανοιχτά όλο τον Οκτώβριο είχαν μέση πληρότητα της τάξης του 70%.

Οι Βαλκάνιοι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα «στις γνωστές 100 μέρες της σεζόν», με πρώτους τους Ρουμάνους που είχαν μια πολύ σημαντική παρουσία φέτος. Οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι φαίνεται ότι κινούνται σε βραχυχρόνια μίσθωση, ιδιόκτητες βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Επενδύσεις στη Χαλκιδική

Σε ότι αφορά τις επενδυτικές κινήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι υπάρχει ένα πάγωμα ανακαινίσεων ξενοδοχείων κυρίως λόγω και των απωλειών εξαιτίας της Thomas Cook, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νεότερο ως επένδυση στον νομό τουλάχιστον για τη σεζόν 2020-2021.

Κατά τα άλλα, η οικογένεια Μεντεκίδη «περπατάει» την επένδυσή της στον Αϊ Γιάννη με ορίζοντα το 2021, ενώ αναμένονται οι εξελίξεις στο Πόρτο Καρράς όπου έχει ακουστεί και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη. Πάντως ο κ. Τάσιος λέει ότι «ακόμη δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος γιατί από ότι φαίνεται το τίμημα των 394 εκατ. είναι μεγάλο και φαίνεται πολύ μεγάλοι παίκτες της αγοράς να μην είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν». Σε φάση αδειοδότησης βρίσκεται η επένδυση των Ρώσων στο Ξηροποτάμι στην Ιερισσό με ορίζοντα το 2021. Σε ότι αφορά το ξενοδοχείο Mirragio το οποίο πέρασε σε άλλα χρόνια, αναφέρθηκε ότι όπως φαίνεται οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν ως στόχο την οικιστική ανάπτυξη.

Κατά τον κ. Τάσιο γενικότερα το θέμα των υποδομών είναι σημαντικό για το νομό «και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν». Αναφέρει ότι η Περιφέρεια δείχνει ότι θέλει τον άξονα Θέρμης Πολυγύρου Αγίου Όρους να το βάλει σε μια διαφορετική προσέγγιση και αναμένουμε να δούμε αν αυτό θα συμβεί. Το κυριότερο πρόβλημα για το νομό είναι το νερό. «Το φράγμα του Χαβριά θα είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο, όμως και τα δίκτυα διανομής του νερού πρέπει να περάσουν από το δήμο Προποντίδας γιατί είναι εκτός σχεδιασμού αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ