Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αύξηση ενοικίων σε σπίτια μέχρι 30% - Ποιοι είναι οι λόγοι

Τι δείχνει έρευνα για την αγορά ακινήτων – Οι τιμές πώλησης και η απομυθοποίηση του φαινομένου Airbnb

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Υψηλές θεωρούν τις τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη 8 στους 10 ενώ το 68% δε σχεδιάζει στα επόμενα δυο χρόνια να αγοράσει ή να ενοικιάσει κάποιο ακίνητο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ευρώπης Ν.Α. Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα δεν επαληθεύονται οι μεμονωμένες απόψεις ότι η αγορά ακινήτων επιστρέφει στις παλιότερες καλές εποχές, ωστόσο αυτό που επαληθεύεται είναι η «απογείωση» των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προκύπτει μείωση της ιδιοκατοίκησης, ενώ απομυθοποιείται και το φαινόμενο Airbnb.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ευρώπης Ν.Α. Ευρώπης κ. Κώστας Γεωργάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Κώστας Χαϊδούτης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης.

Ειδικότερα, το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως είναι υψηλές οι τιμές των ενοικίων στην πόλη, έναντι του 16% που τις χαρακτηρίζει λογικές και μόλις του 2% που λέει πως είναι χαμηλές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ευρώπης Ν.Α. Ευρώπης κ. Κώστας Γεωργάκος, είπε ότι μετά τη μεγάλη πτώση που κυμάνθηκε από 30-60% στις τιμές των ενοικίων, αυτά έχουν αυξηθεί έως και 30%. Ο ίδιος απέδωσε αυτήν την αύξηση σε μια σειρά από λόγους, όπως ότι εδώ και 10 χρόνια δεν υπάρχει ανοικοδόμηση, ότι πολλές οικογένειες μετακινήθηκαν από σπίτια στα προάστεια προς το κέντρο για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και στο ότι 300.000 σπίτια πανελλαδικά βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα «χέρια» τραπεζών. Κατά τον ίδιο, η πρώτη αύξηση τιμών στη Θεσσαλονίκη προέκυψε όταν ήρθαν οι ΜΚΟ και ενοικίασαν σπίτια για εγκατάσταση προσφύγων πηγαίνοντας τις τιμές από τα 300 ευρώ στα 450 ευρώ ενοίκιο και προπληρώνοντας 6 μήνες.

Το 68% των ερωτώμενων δεν σχεδιάζει στα επόμενα δύο χρόνια να αγοράσει ή να ενοικιάσει κάποιο ακίνητο, έναντι του 32% που απαντά θετικά για το ίδιο ζήτημα. Αυτό το 32% πάντως δείχνει ότι αναμένεται να υπάρξει κάποια κινητικότητα στην αγορά.  Αντίστοιχα, το 88% απαντά όχι/μάλλον όχι στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του την επόμενη διετία και μόλις το 12% λέει ναι/μάλλον ναι. Ωστόσο όπως επισημάνθηκε αυτό το 12% μεταφράζεται σε κάποιες χιλιάδες σπίτια στη Θεσσαλονίκη, η ανακαίνιση των οποίων θα κινήσει την αγορά.

paratiritirio-timon-akiniton.jpg

Για τις τιμές πώλησης

 

Πάντως, ενώ οι ερωτηθέντες θεωρούν υψηλά τα ενοίκια στη μεγάλη πλειοψηφία τους, μοιρασμένες είναι οι απόψεις του δείγματος για τις τιμές πώλησης, καθώς το 45% τις χαρακτηρίζει υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων και συγκεκριμένα το 83% αναμένει αλλαγές στις τιμές των ακινήτων (προφανώς με ανοδική τροχιά) στις περιοχές, στις οποίες μελλοντικά θα λειτουργήσει το Μετρό.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι μεγάλη ή αρκετή δυσκολία αντιμετώπισε το 75% των συμμετεχόντων όταν χρειάστηκε να εντοπίσει κάποιο κατάλληλο ακίνητο προς αγορά ή προς ενοικίαση την τελευταία φορά που απαιτήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο (το 25% απαντά ότι ήταν εύκολο/αρκετά εύκολο να αγοράσει ή να ενοικιάσει).

Το 43% θεωρεί πως ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του, το 33% ένα δυάρι, το 11% ένα στούντιο-γκαρσονιέρα, το 9% ένα τεσσάρι και το 4% από τεσσάρι και άνω. Κατά τον κ. Γεωργάκο οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν έως 10%.

 

Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ποσοστό 56% ότι ιδιοκατοικούν ενώ το 44% πως ενοικιάζει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Κώστας Χαϊδούτης, επισήμανε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε και λόγω της υψηλής φορολόγησης των ακινήτων, που οδήγησε σε μεταβιβάσεις ακινήτων και σε αποποιήσεις κληρονομιών.

 

Απομυθοποιείται το φαινόμενο Airbnb

Η έρευνα απομυθοποιεί και το φαινόμενο “AirBnb”, καθώς το 70% απαντά πως εάν υπήρχε η δυνατότητα δεν θα έβαζε το ακίνητο του σε μία παρόμοια πλατφόρμα προς ενοικίαση, έναντι του 30% που απαντά ναι/μάλλον ναι. «Δεν συμφέρει οικονομικά τον Έλληνα ιδιοκτήτη του Airbnb», όπως τόνισε ο κ. Γεωργάκος επισημαίνοντας ότι «κατά συρροή ιδιοκτήτες που είχαν ανακαινίσει και επιπλώσει σπίτια για να τα διαθέσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, επιστρέφουν στη μακροχρόνια. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται σε τέτοιες πλατφόρμες θα μειώνεται. Από την πλευρά του, ο κ. Χαϊδούτης είπε ότι δεν είναι όλα τα σπίτια ικανά να λειτουργήσουν στο σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί δεν βρίσκονται σε τουριστικά σημεία. Όπως επισημάνθηκε το γεγονός ότι διατίθενται και πάλι στη μακροχρόνια μίσθωση σπίτια που είχαν ανακαινισθεί για να μπουν στο Airbnb έχει οδηγήσει στο να ζητούνται υψηλότερα μισθώματα όμως τονίσθηκε ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχος από πλευράς των ιδιοκτητών. Όμως ο κ. Γεωργάκος επεσήμανε ότι όσοι βγάζουν ακίνητα προς μίσθωση με υψηλές τιμές αυτό που συμβαίνει είναι ότι παίρνουν την εγγύηση, και το πολύ μέχρι 3 μισθώματα, γιατί προφανώς οι ενοικιαστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν.  «Όταν κάποιοι επιλέγουν τις υψηλές αποδόσεις και όχι τους σωστούς μισθωτές, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διεκδικήσεις οφειλομένων μισθωμάτων στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης, επίσης πρόσθεσε ότι είναι απόλυτο μύθος ότι υπήρξαν μαζικές εξώσεις για να διατεθούν ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Πώς αξιολογούν τις μεσιτικές υπηρεσίες

Αξιολογώντας την παροχή των μεσιτικών υπηρεσιών η έρευνα ρωτά σχετικά και στο πλαίσιο αυτό το 75% απαντά ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του μεσίτη (όταν τις χρειάστηκε), έναντι του 25% που λέει λίγο/καθόλου.

Πάντως οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 44% δεν αξιοποίησαν τις υπηρεσίες κάποιου μεσίτη την τελευταία φορά που χρειάστηκε να πωλήσουν, να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κάποιο ακίνητο, αλλά υλοποίησαν την σχετική πράξη μόνοι τους. Ωστόσο, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό της τάξης του 42% είχε μεσίτη, ενώ το 14% ενήργησε και από μόνο του, αλλά και με την βοήθεια μεσίτη.

H έρευνα διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε δείγμα 805 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ