Μία ακόμη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στην περιοχή του Βόλου κατεβάζει ρολά από σήμερα και θέτει το προσωπικό της σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η "Χαλυβουργία Ελλάδος" ενημέρωσε τους 300 περίπου εργαζόμενους της εταιρείας ότι από σήμερα αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης των παραγγελιών. Τα 300 άτομα που εργάζονται στην "Χαλυβουργία Ελλάδος", τόσο στην μονάδα στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όσο και στο εργοστάσιο-υψικάμινο στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου εντάσσονται στα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης.
Η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Μάνεση, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα χρήματα που αναλογούν στο δώρο του Πάσχα, αλλά και διατακτική 200 ευρώ.
«Λουκέτα» σε SOVEL, Σιδενόρ και ακόμη 3 επιχειρήσεις
Η "Χαλυβουργία Ελλάδος", είναι η δεύτερη μεγάλη Χαλυβουργία στην περιοχή του Βόλου, που μετά την "SOVEL", μηδενίζει την παραγωγική της διαδικασία και θέτει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της. Η «SOVEL» είναι μία από τις πιο μεγάλες και ανθούσες βιομηχανίες, η οποία αναστέλλει την παραγωγική της διαδικασία για ένα μήνα εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοιού.
Η κραταιά εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες, ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους 370 εργαζομένους της στον τομέα της παραγωγής, την οποία σταματά για ένα μήνα και μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, η SOVEL ανακοίνωσε ότι όλο το διοικητικό προσωπικό και οι μηχανικοί έχουν μπει σε εκ περιτροπής εργασία, για έναν μήνα, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου.
Αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί και από τον όμιλο «Σιδενόρ», όπου σύμφωνα με την «Καθημερινή» από τους περίπου 900 εργαζομένους, οι 650 τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ άλλοι 100 διοικητικοί υπάλληλοι της επιχείρησης θα τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία.
Σημειώνεται πως όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Viohalco όλες οι θυγατρικές του ομίλου έχουν προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας για ένα μήνα (από τις 2 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου). Πρόκειται για τις εταιρείες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε., οι εργαζόμενοι των οποίων τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Κατά το διάστημα αυτό , οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
«Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα ανωτέρω μέτρα, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων», αναφέρει η εταιρεία.
Σημειώνει ακόμη ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη και διεθνώς ενώ τονίζει πως επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης.
Εργατικό Κέντρο Βόλου: Καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας
Παράλληλα με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου ανέφερε ότι «στον Βόλο ακόμα μία εταιρεία στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, που κατασκευάζει πάνελ, έβαλε λουκέτο, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δηλαδή εάν θα ανοίξει ξανά».
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Ε.Κ. Βόλου, που ήδη δέχεται -και παρεμβαίνει- πληθώρα καταγγελιών και στην περιοχή μας, για καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας, με πρόσχημα τις ρυθμίσεις για τον κορονοϊό, καλεί τους εργαζόμενους, να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς, αλλά να ενημερώνουν άμεσα τα συνδικαλιστικά όργανα και τις αρμόδιες εποπτικές Υπηρεσίες. Οι ωμές δηλώσεις και «προειδοποιήσεις» κυβερνητικών στελεχών ότι «οι επιπτώσεις για την Ελλάδα δεν τελειώνουν με το πέρας της υγειονομικής κρίσης», προϊδεάζουν τους εργαζόμενους για τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές; Οι εργαζόμενοι τις ξαναγεύτηκαν στο πετσί τους, στα δέκα χρόνια των μνημονίων».