Της Λεμονιάς Βασβάνη
Με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, και με άδεια τα ταμεία τους θα κληθούν να δουν την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού χιλιάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης.
Στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται 8000 επιχειρήσεις (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών και Εστίασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου Θεσσαλονίκης» ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην πόλη μας τα πρώτα λουκέτα σε μικρές ή μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει προκύψει.
«Ζητάμε οριζόντια αντιμετώπιση για το μέλλον της αγοράς. Να υπάρξουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης. Να γίνει διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν από τους δύο μήνες του κλεισίματος των καταστημάτων, να μειωθεί ο ΦΠΑ , να υπάρξει χρηματοδότηση των επιταγών, χρηματοδότηση των ενοικίων και φορολογικές ελαφρύνσεις», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ κα Νίκη Κωνσταντίνου. Σημείωσε πως το Σωματείο έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις 15 προτάσεις του, όμως δεν έχουν απαντηθεί και γι΄αυτό το λόγο θα δημοσιοποιούσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τα αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.
«Η εστίαση δεν έχει άλλο χρόνο»
«Η εστίαση δεν έχει άλλο χρόνο. Αντιπροσωπεύουμε το 21% του ΑΕΠ. Είμαστε ο πιο πολυπληθής κλάδος που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους. Θα έπρεπε το κράτος να μας προτείνει μέτρα βιωσιμότητας και όχι να το κάνουμε εμείς. Μείναμε σπίτι ως οφείλαμε γιατί ήταν μια κρίση πανδημίας, αλλά και γιατί οι δομές υγείας της χώρας είναι εδώ και χρόνια αποδεκατισμένες. Πληρώσαμε πολλές ζημίες για τις οποίες δεν είμαστε υπεύθυνοι. Πρέπει πλέον να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα τεθεί σε λειτουργία η οικονομία», σχολίασε.
Να μειωθούν οι τιμές των ειδών – Πελάτες μόνο από Ελλάδα
Παράλληλα η κυρία Κωνσταντίνου τόνισε πως «η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά και σε αυτό της ψυχολογίας του κόσμου. Οι περισσότεροι πολίτες είναι απλήρωτοι, και φοβισμένοι. Μετά την άρση των μέτρων θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές στα είδη που πωλούν τα καταστήματά μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω στήριξης από το κράτος. Πρέπει για παράδειγμα να μειωθεί ο ΦΠΑ στον καφέ που είναι τώρα 24% ενώ στις γειτονικές χώρες ο αντίστοιχος φόρος έχει μονοψήφιο αριθμό. Επίσης φέτος οι πελάτες μας το ξέρουμε πως θα είναι μόνο από την χώρα μας. Δεν περιμένουμε να εξυπηρετήσουμε τουρίστες. Η τουριστική σαιζόν χάνεται, ενώ δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις και θα αυξηθεί και η ανεργία. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στους προμηθευτές γιατί όταν ένας επαγγελματίας δεν έχει έσοδα δεν θα μπορεί να πληρώσει το εμπόρευμα που χρειάζεται». Κατά την πρόεδρο της ΠΑΣΚΕΔΙ το ζήτημα δεν είναι μόνο η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε στα μέλη της ΠΑΣΚΕΔΙ (η ΠΑΣΚΕΔΙ έχει συνολικά 35.000 μέλη) που έκαναν τις διαδικασίες για να λάβουν το βοήθημα των 800 ευρώ όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση τονίζοντας πως «καμία απολύτως επιχείρηση που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από τα 800. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να καταβληθεί όλο το ποσό. Σκεφτείτε πως τα καταστήματα εστίασης είναι συνήθως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συντηρούν μια ή και περισσότερες οικογένειες. Αυτές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ενώ οι υποχρεώσεις τους (60% του ενοικίου, συνδρομητική τηλεόραση, εισφορές κλπ) “τρέχουν”. Είναι άνθρωποι που ντρέπονται που μας καλούν για να μας ρωτήσουν πότε θα μπουν τα χρήματα. Και δεν ξέρουν αν η επιλογή τους ήταν η σωστή και αν όταν ανοίξουν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν». «Πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα για να προστατευθούν τα καταστήματα εστίασης», υπογράμμισε.