Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» λένε λογιστές – φοροτεχνικοί

Κάνουν λόγο για ασφυκτικές προθεσμίες, ατελείωτες πλατφόρμες και αναρίθμητες αποφάσεις – Δηλώσεις του προέδρου της ΕΦΕΕΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» λέει ο κλάδος λογιστών – φοροτεχνικών που την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρει ο κλάδος οι υπηρεσίες στην κρίσιμη αυτή περίοδο του κορονοϊού προσφέρθηκαν άοκνα και δοκίμασαν τα σωματικά και ψυχολογικά όρια των Λογιστών – Φοροτεχνικών που έχει εξελιχθεί σε «σισύφειο μαρτύριο».

Μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τσορμπατζηκωστής τόνισε ότι ο κλάδος -που όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης δεν σταμάτησε καθόλου να δουλεύει άσχετα αν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές - αντιμετώπισε πολλά προβλήματα καθώς λόγω της έκτακτης κατάστασης υπήρχαν πολλά νέα νομοθετήματα, νέες πλατφόρμες και υποβολές.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες ο κλάδος δέχθηκε ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, «που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες» σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών η αποχή σημείωσε μεγάλη επιτυχία για τα χρονικά δεδομένα του κλάδου.

«Μπορεί όλο αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις να ήταν κλειστές αλλά οι διαδικασίες και οι υποβολές δεν σταμάτησαν, ούτε δόθηκε παράταση σε υποβολές π.χ. στην υποβολή ΦΠΑ, ΑΠΔ, δώρα Πάσχα κ.λπ.», τονίζει ο κ. Τσορμπατζηκωστής σημειώνοντας πως υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έπρεπε να ληφθούν και μέτρα προστασίας του προσωπικού στα γραφεία, με τηλε-εργασία κλπ ενώ δόθηκε και η δυνατότητα να τεθούν υπάλληλοι σε αναστολή.

Μένει να υποβληθούν ακόμη 4,5 εκατ. δηλώσεις

Σε ότι αφορά την παράταση που δόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών για υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι αυτή η παράταση είναι πολύ λίγη για να καταφέρουν να διαχειριστούν σωστά όλον αυτόν τον φόρτο. «Μένει να υποβληθούν ακόμη περίπου 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσορμπατζηκωστής, τονίζοντας πως είναι φύση αδύνατο να υποβληθούν από σήμερα έως 29/7.

Όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΕ ο χρόνος που αναλώθηκε από τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς σε όλη την τρίμηνη περίοδο του κορωνοϊού ήταν απαγορευτικός για να επικεντρωθούν στις εργασίες κλεισίματος ισολογισμών και συμφωνίας των βιβλίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή υποβολή των δηλώσεων. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θα εμείνει στην θέση της, ώστε η προθεσμία των δηλώσεων να είναι ανάλογη με το κρίσιμο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των Προέδρων των 49 Ενώσεων – μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε όλη τη χώρα που έγινε την Πέμπτη.

Αυτό που τονίζει ο κλάδος είναι ότι δεν είναι μόνο θέμα παράτασης. Ζητείται να υπάρχει οργάνωση χρόνου. «Να βγαίνει ένα νομοθέτημα, μια διευκρινιστική και να έχει ικανή προθεσμία. Αυτή δεν υπάρχει, οπότε αναγκάζεσαι να ασχολείσαι με αυτό που είναι άμεσο και δεν μπορείς να κάνεις οργάνωση τη δουλειάς σου για το μέλλον, είτε για δηλώσεις είτε για ο,τιδήποτε άλλο», λέει ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΘ. «Ειδικά αυτή η εβδομάδα που περάσαμε είχε τέσσερα πράγματα: την επιστρεπτέα προκαταβολή, το άνοιγμα των ξενοδοχείων με αναστολές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία («δεν έχουν βγει ακόμη διευκρινιστικές για τα ξενοδοχεία») και επίσης το θέμα με τις δηλώσεις covid των ιδιοκτητών ακινήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Παράταση για υποβολή δηλώσεων Covid

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις δηλώσεις covid των ιδιοκτητών ακινήτων ο κ. Τσορμπατζηκωστής αναφέρει ότι έφερε πάρα πολλές αλλαγές στις διαδικασίες των σχέσεων ιδιοκτητών – ενοικιαστών, γιατί ζητάει να υπάρχει μισθωτήριο σε ισχύ. Εάν δεν υπάρχει πρέπει να γίνει ανανέωση ενώ πρέπει να γίνει και λήξη μισθωτηρίου, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, σε επίπεδο ιδιωτών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Δηλώσεων Covid (απόφαση Α.1139/2020) για τους εκμισθωτές ακινήτων έως την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020 (έληγε στις 22 Ιουνίου). Αντίστοιχα, η προθεσμία για τους μισθωτές ακινήτων παρατείνεται έως τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020 (έληγε 26 Ιουνίου). Επίσης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ με την οποία παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 01.06.2020 έως και 30.06.2020 των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Με την ίδια απόφαση αναστέλλεται μέχρι και την 31.10.2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά την 01.06.2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.

 

«Στενές» προθεσμίες

Επίσης, ο κ. Τσορμπατζηκωστής ανέφερε χθες ότι αναμενόταν ακόμα να ανοίξει το σύστημα για αιτήσεις για να πάρουν επαγγελματίες με ειδικό κωδικό δραστηριότητας τα 534 ευρώ που πήραν οι υπάλληλοι και κάποιοι τα 300 ευρώ για το μήνα Μάιο, η προθεσμία για το οποίο είναι μέχρι τις 25 Ιουνίου! «Δηλαδή όλα αυτά δεν μπορείς να τα φέρεις εις πέρας γι΄αυτό ζητείται ένα χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσειων», όπως αναφέρει.

Περαιτέρω, οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές βρίσκονται αντιμέτωποι και με έναν ακόμη «βραχνά», καθώς παρατηρείται και υπερφόρτωση του συστήματος. Ειδικά όσοι ασχολούνται με δηλώσεις ιδιωτών παρατηρούν τις τελευταίες δυο εβδομάδες ότι υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος.

Χρόνος χάνεται και λόγω των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών στα γραφεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρατηρείται και το φαινόμενο μιας «απόστασης» των φορολογούμενων από τις υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ρύθμισης παλαιοτέρων υποχρεώσεων, αλλά και εξαιτίας της αναστολής καταβολής των υποχρεώσεων πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

 

Άφησαν τον κλάδο να “λύνει γρίφους και παγίδες”

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΦΕΕ  εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν τον κλάδο στην απόφαση της αποχής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι με πολυάριθμα έγγραφα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα, ενώ επισημαίνει ότι υπέβαλε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των Λογιστών - Φοροτεχνικών. Τονίζει ότι τα έγγραφα αυτά «αγνοήθηκαν παντελώς» από τους αρμοδίους «και άφησαν τον κλάδο όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τον “άφησαν να χτυπιέται καθημερινά” και να αναζητεί και να “λύνει γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης (κοινώς “τι θέλει να πει ο ποιητής”)».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ