Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος για λουκέτα σε καταστήματα τον Σεπτέμβριο

«Υπολειτουργούν» τα καταστήματα, ενώ ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να αντέξουν μετά το τέλος του καλοκαιριού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σχεδόν δυο μήνες μετά το «άνοιγμα» της εστίασης στη νέα πραγματικότητα που επιβάλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού, οι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι τα μαγαζιά τους «υπολειτουργούν», «τα χρέη έχουν συσσωρευθεί», ενώ κάποια από αυτά δεν αποκλείεται να μην αντέξουν και να βρεθούν κλειστά ως το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες πάντως παρατηρείται μια άνοδος στην κίνηση, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί παραμένουν στην πόλη και δεν θα πάνε διακοπές. Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι συνεχίζονται και έχουν πέσει «150άρια» για τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό.

«Έχει δυο εβδομάδες που ανεβαίνει η κίνηση στα καταστήματα και εκτιμάται ότι ίσως πάει κάπως καλύτερα και τον Αύγουστο γιατί ο κόσμος δεν θα πάει διακοπές», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Επιτροπίδης, Γ.Γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Κατά τον ίδιο, η άνοδος αποδίδεται και στο γεγονός ότι έχει αρχίσει πλέον ο κόσμος και πληρώνεται από τις δουλειές του, ενώ τον προηγούμενο μήνα δεν είχε πληρωθεί ακόμη.

«Όπως και να έχει όμως τα καταστήματα υπολειτουργούν», προσθέτει ο ίδιος. «Τα χρέη έχουν συσσωρευθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως πρέπει στις υποχρεώσεις τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να βρεθούν κλειστά όταν θα έρθει το τέλος Αυγούστου και ο Σεπτέμβριος, γιατί θα συσσωρευθούν τα χρέη για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο», τονίζει.

Σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων ο κ. Επιτροπίδης αναφέρει ότι όπου υπάρχουν καθούμενοι τα μέτρα εφαρμόζονται, ωστόσο στα «ορθάδικα» παρά τις προσπάθειες των καταστηματαρχών είναι λίγο δύσκολο να τηρηθούν.

Συνεχίζουν να γίνονται έλεγχοι στα καταστήματα από τις αρμόδιες αρχές και τα πρόστιμα που μπαίνουν αφορούν κυρίως τη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ένα πρόστιμο που είναι ύψους 150 ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την αυστηροποίηση των μέτρων και της χρήσης μάσκας, ο κ. Επιτροπίδης τόνισε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ο πελάτης να φοράει μάσκα και να τρώει». Στα καταστήματα που έχουν καθήμενους δεν θεωρώ ότι πρέπει να φορούν μάσκες από τη στιγμή που είναι η ίδια παρέα. Όταν κρατάμε τις αποστάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, δηλώνει.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους Βαλκάνιους τουρίστες, ο ίδιος αναφέρει ότι πλήττονται κυρίως τα καταστήματα σε Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρό όπου σημειώνεται πτώση έως και 70%. Επίσης τονίζει ότι συνοικιακά στη Θεσσαλονίκη η αγορά κινείται κάπως καλύτερα, ωστόσο για το κέντρο «είναι πρόβλημα, γιατί δουλεύει με τον τουρισμό». 

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, ο κ. Επιτροπίδης τονίζει ότι χρειάζεται εκτός από δάνεια να δοθεί και κεφάλαιο κίνησης.

 «Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μια μορφή δανείου. Θα μπορούσαν να δοθούν και δάνεια από τις τράπεζες αλλά και κεφάλαιο κίνησης κατευθείαν από το κράτος ώστε να βοηθηθούν τα καταστήματα γιατί δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», λέει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η επέκταση του μέτρου μείωσης του ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο αφορά και την εστίαση.

 

Πρωτοβουλία Εστίαση Θεσσαλονίκης: Άδεια μαγαζιά και ευρύτερη ανισορροπία σε τζίρους

Για άδεια μαγαζιά και ευρύτερη ανισορροπία σε τζίρους, κάνει λόγο από την πλευρά της η Πρωτοβουλία Εστίαση Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της.

«Έχοντας διανύσει σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας των χώρων εστίασης και κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα που μας επέβαλε η πανδημία, οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις στον κλάδο μας δυστυχώς είναι εμφανείς. Άδεια μαγαζιά και ευρύτερη ανισορροπία σε τζίρους. Η πτώση της κίνησης αγγίζει το 50%, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιχειρηματιών-μελών της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνά κιόλας», τονίζεται.

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι μπορεί το περασμένο διάστημα να τους αφιερώθηκε χρόνος, σκέψεις και δυνάμεις, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την κεντρική εξουσία, αναφορικά με τα προβλήματά τους και να δηλώσουν «παρών» με σοβαρότητα και πυγμή, «ωστόσο το γενικότερο κλίμα διαφαίνεται αρνητικό, με φόντο μάλιστα ένα αμφίβολο Φθινόπωρο και έναν ακόμη πιο αμφίβολο Χειμώνα».

«Οι δύο επιπλέον μήνες με μειωμένα ενοίκια και ο ένας μήνας επιπλέον αναστολής αποτέλεσαν μια καλή αρχή, αλλά η συνέχεια αποδεικνύεται ανεπαρκής. Σε καμία περίπτωση, δεν θα ανεχτούμε άλλες συμπεριφορές που απαξιώνουν τον κλάδο μας, όταν εκείνος κινεί μια σειρά από συναφείς ή σχετιζόμενους κλάδους της αγοράς, ενώ την ίδια ώρα το Ευρωκοινοβούλιο μετρά τη δυναμική του τουριστικού κλάδου, αναγνωρίζοντας πως εντός της ΕΕ 22,6 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν για τον τουριστικό τομέα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο», τονίζει η Πρωτοβουλία ενώ αναφέρει μια σειρά μέτρων που έχουν λάβει για τη στήριξη του κλάδου χώρες όπως η Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Ειδικότερα, αναφέρει:

Στην Αγγλία... η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει στις εταιρείες ένα μπόνους 1.000 £ για κάθε μέλος του προσωπικού που διατηρείται για τρεις μήνες, ενώ έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα για έκπτωση 50% σε άτομα που θα επιλέξουν να φάνε έξω τον Αύγουστο. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα σημαντικά μέτρα (από 5 έως 20%). Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει για το φαγητό και τα μη αλκοολούχα ποτά σε εστιατόρια, καφετέριες και παμπ, για τη διαμονή σε ξενοδοχεία, B&B, κάμπινγκ και τροχόσπιτα και για αξιοθέατα όπως κινηματογράφους, θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους.

Στην Γερμανία... τα εστιατόρια παραπονιούνται για μείωση του τζίρου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αρχικά γεύματα από 180 ημερησίως έχουν κατρακυλήσει στα 30, με άμεσες συνέπειες στους εστιάτορες. Την ίδια ώρα ο κάθε επιχειρηματίας στην εστίαση μπορεί να εξασφαλίσει έως και 25.000 € επιδότηση, που προσφέρεται από την κυβέρνηση. Για να πάρει κανείς τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο κύκλος εργασιών του μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στην Γαλλία... ως μέρος του σχεδίου οικονομικής έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις που αφορούν στον τουρισμό, την εστίαση και την αναψυχή έχουν ήδη επωφεληθεί από πρωτοφανή μέτρα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς. Η ευκαιρία για μερική δραστηριότητα διατηρείται γι' αυτούς τους τομείς μετά τη συνέχιση της δραστηριότητας τους. Το ταμείο αλληλεγγύης παραμένει ανοιχτό και στις επιχειρήσεις που έχουν έως 20 υπαλλήλους και κύκλους εργασιών 2 εκατομμυρίων ευρώ, το ανώτατο όριο για επιδοτήσεις που μπορούν να καταβληθούν φτάνει τις 10.000 ευρώ. Σίγουρα, η δράση των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ θεωρείται από την κυβέρνηση ζωτικής σημασίας για τη γαλλική οικονομία.

Στην Ισπανία... όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αβεβαιότητα για κάθε μελλοντική προοπτική, με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς άξονες της οικονομίας της χώρας. Η τελευταία, αναμένεται να ανακάμψει περί τα τέλη του 2023, λόγω του ευρύτερου σοκ που επήλθε από την πανδημία. Λόγω ανωτέρας βίας, υπάρχει ευελιξία στα πιστωτικά όρια για τις επιχειρήσεις και ειδικά για εκείνες που μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας. Ορισμένες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ζήτησης, είτε άμεσα (μέσω κουπονιών δαπανών) είτε έμμεσα (μειώνοντας τους φόρους προστιθέμενης αξίας για ένα έτος), με Ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς με τις περισσότερες δυσκολίες όπως εκείνοι της διαμονής, της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

«Η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης παρακολουθώντας όλες αυτές τις εξελίξεις και αναζητώντας ξεκάθαρες λύσεις για το μέλλον, θα προχωρήσει άμεσα σε διαδικασίες δημιουργίας Σωματείου με βασικό αντικείμενο την εστίαση, τα προβλήματα και τους στόχους του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ