Της Λεμονιάς Βασβάνη
Απώλεια τζίρου 50-60% από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό αγγίζει το 80%.
Οι περιοχές του δήμου Βόλβης στηρίζονταν σε ένα μεγάλο ποσοστό σε τουρίστες από τις Βαλκανικές γειτονικές χώρες και με τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην προσέλευσή τους μετά την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων τους σε κορωνοϊό, υπάρχει επίδραση και στο κομμάτι της εστίασης της δικής μας χώρας, ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ορατός ο κίνδυνος για λουκέτα
Αυτό το διάστημα η Ένωση Εστιατόρων πραγματοποιεί μια έρευνα για να καταγράψει την εικόνα στα καταστήματα των μελών της. «Είναι νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Όμως με τα δεδομένα που βλέπουμε υπάρχει ο κίνδυνος ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων αν κλείσουν τον Αύγουστο να μην ξανα- ανοίξουν τον Σεπτέμβρη». Συνολικά θα καταμετρηθούν τα δεδομένα από 1200 καταστήματα. Κάποια από αυτά, ειδικά εντός της πόλης, είναι προγραμματισμένο να κλείσουν για δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, λόγω καλοκαιριού, οπότε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας θα γίνουν γνωστά προς τα τέλη του Αυγούστου.
Καλύτερη εικόνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε πως «τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι καλύτερη η εικόνα στον κλάδο της εστίασης περιφερειακά της πόλης, ενώ στο κέντρο επειδή λείπουν οι τουρίστες η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη. «Στη Θεσσαλονίκη η απώλεια τζίρου υπολογίζεται στο 50-60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι», σχολίασε.
Αναφορικά με το προσωπικό τόνισε πως «δεν υπάρχουν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό του. Σε αυτό βοηθά το πρόγραμμα “Συνεργασία” που ωφελεί και τον εργαζόμενο, και το ότι κάποια άτομα είναι σε αναστολή».
«Να δοθεί παράταση για τις ταμειακές»
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ταμειακών μηχανών τις οποίες οι ιδιοκτήτες πρέπει να προμηθευτούν μέχρι τις 31/7. «Θέλουμε να δοθεί παράταση σε αυτή την προθεσμία. Είναι πολύ σύντομο το διάστημα για να διαθέσουμε 500 ευρώ ο καθένας για να προμηθευτούμε νέες ταμειακές μηχανές που θα συνδέονται με το Taxis. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε και αυτό το βάρος, με δεδομένα όσα προηγήθηκαν αυτή τη δύσκολη χρονιά. Πρέπει να παραταθεί η δυνατότητα απόκτησης των νέων ταμειακών μηχανών μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα ζητάμε το ΦΠΑ να πέσει στο 6% ή να φύγει ολοκληρωτικά», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτησή μας για το αν φοβούνται ένα νέο ενδεχόμενο lockdown ο ίδιος είπε πως «δεν θα επιβληθεί κάτι ανάλογο όπως τον περασμένο Μάρτη». «Όποιο κατάστημα έχει δυνατότητα για καθήμενους δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Στα ορθάδικα θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στο 1,70, όμως στους καθήμενους μπορούν οι αποστάσεις να πάνε και στο 1m² ανά άτομο. Έτσι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κι άλλα τραπεζοκαθίσματα», ανέφερε.
Αντί ποδηλατόδρομος στο οδόστρωμα της Λ.Νίκης, πεζοδρόμηση και τραπεζάκια
Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει το μέτρο των νέων ποδηλατόδρομων τόνισε πως «ο σχεδιασμός που έγινε είναι πρόχειρος και υπάρχουν θέματα ασφάλειας». «Στη Λεωφόρο Νίκης θα μπορούσε στον χώρο που υπήρχαν σταθμευμένα ΙΧ να γίνει πεζόδρομος και να αναπτυχθούν εκεί κι άλλο τα τραπεζοκαθίσματα. Και να γίνονταν μια ξύλινη επέκταση στην παραλία προς τη θάλασσα για τον ποδηλατόδρομο. Φυσικά αυτό θα είχε μεγαλύτερο κόστος, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πιο ασφαλές και πιο όμορφο», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης.