Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτο «κανόνι» με 180 απολύσεις – Πώς το είδε η αγορά στη Θεσσαλονίκη

Λουκέτο και σε κεντρικό καφέ μπαρ της πόλης μας – Δυσοίωνο το μέλλον για την εστίαση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Δύσκολο προβλέπεται το μέλλον της εστίασης, καθώς μετά τα μικρά καταστήματα που δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά την καραντίνα και αυτά που συνεχίζουν να λειτουργούν όμως βλέπουν καθημερινά απώλεια στα έσοδά τους, χθες ήρθε στη δημοσιότητα ένα ηχηρό λουκέτο της Pizza Hut στην Ελλάδα.

Η γνωστή αλυσίδα αποφάσισε να κλείσει από τα 16 καταστήματα που διατηρεί στην χώρα μας και έτσι θα μείνουν δίχως δουλειά 180 εργαζόμενοι. Παράλληλα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άλλο ένα κατάστημα εστίασης αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά.

Σχολιάζοντας τα δύο παραπάνω γεγονότα ο  γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Αυτό που συνέβη με το κλείσιμο της γνωστής αλυσίδας εστίασης είναι πολύ λυπηρό, όμως φοβόμαστε πως δεν θα είναι το μοναδικό. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα».

Ο κ. Επιτροπίδης υπογράμμισε τη σημασία του να πέσει το ΦΠΑ στο 6% και να διατηρηθεί σε αυτό το ποσοστό για αρκετό διάστημα, διαφορετικά το μέλλον προβλέπεται πιο δυσοίωνο. «Ζητάμε να πέσει το ΦΠΑ στο 6% για να υπάρξει ανάπτυξη. Και να παραμείνει στο 6% για αρκετό καιρό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με κέρδος τα καταστήματα. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτές τις συνθήκες. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δούμε ορατά τις επιπτώσεις μέσα στον επόμενο μήνα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου υπενθύμισε πως σε εξέλιξη είναι η καταγραφή που πραγματοποιεί η  Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης για την εικόνα των καταστημάτων που οι ιδιοκτήτες τους είναι μέλη της.

«Εκτιμώ πως στα τέλη Αυγούστου θα μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη για το πόσα καταστήματα θα αποφασίσουν να μην ξανανοίξουν», ανέφερε. Παράλληλα σχολίασε το κλείσιμο καταστήματος στην περιοχή του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας. «Δεν το περίμενε κανείς. Ο ιδιοκτήτης του Social έκανε αγώνα για την εστίαση και λυπήθηκα πολύ που αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης.

 

Έρχεται μπαράζ λουκετών από φθινόπωρο

estiasi_it_2899401.jpg

«Είναι δυσοίωνες οι πρόσφατες εξελίξεις, όμως δυστυχώς είμαστε στην εξέλιξη ενός μπαράζ από επερχόμενα κλεισίματα καταστημάτων εστίασης. Βλέπουμε πως οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό είναι άσχημες και κατά 99% θα δούμε κι άλλα μέτρα. Όλο αυτό το τοπίο φοβίζει τον κόσμο και είναι λογικό να επηρεάζει και τα καταστήματα. Αρκετά από αυτά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κουδούνης, που ανήκει στην Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Κατά τον ίδιο η κρίση που βιώνουμε με τον κορωνοϊό θα είναι χειρότερη από τη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. «Στην οικονομική κρίση υπήρχαν κάποια δεδομένα και μπορούσε να γίνει ένας μικρός προγραμματισμός. Τώρα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ούτε για την επόμενη ώρα», τόνισε. Παράλληλα σημείωσε πως «το πρόβλημα της ανεργίας που ήδη υπάρχει θα κλιμακωθεί στους επόμενους μήνες».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» ο κ. Κουδούνης είπε πως θα επικεντρωθούν στο να ζητήσουν επιπλέον μέτρα για τον κλάδο τους όπως πχ μειώσεις ενοικίων, αναστολή εργασίας προσωπικού. «Θέλουμε να ενταχθεί η εστίαση στον τουρισμό. Μια τέτοια απόφαση θα αλλάξει τα δεδομένα για το μέλλον. Δεν νοείται εστίαση χωρίς τουρισμός και τουρισμός χωρίς εστίαση», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως το βασικό πρόβλημα στον κλάδο είναι το ζήτημα της ρευστότητας.

 

Pizza Hut: «Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς»

Πηγές που έχουν σχέση με την Pizza Hut επισημαίνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με την απόφαση να κλείσουν τα 16 καταστήματα της αλυσίδας στην χώρα μας: «Η εταιρεία έκανε μεγάλες προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επιστρέψουν τα καταστήματα σε θετικούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης». Και συνεχίζουν «Συγκεκριμένα, τα τελευταία 12 χρόνια και παρά τα συνεχή χρόνια οικονομικών ζημιών επένδυσε 23 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα την τελευταία δεκαετία δημιούργησε και διασφάλισε περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δημιούργησε μια κρίση πρωτοφανή στη χώρα μας και διεθνώς, έπληξε βαριά τον κλάδο της εστίασης και οδήγησε στην επιδείνωση των υφιστάμενων δυσχερειών και στην αδυναμία αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του lockdown, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες - πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, πριν λίγες μέρες πτώχευσε η NPC International, μία από τις μεγαλύτερες δικαιοδόχους (franchisees) της Pizza Hut στην ΗΠΑ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της εταιρείας. Αξίζει σημειωθεί ότι η πίτσα ως προϊόν σε Ελλάδα και διεθνώς πλέον διατίθεται από πολλαπλά σημεία πώλησης (στην Ελλάδα από φούρνους μέχρι σουβλατζίδικα) με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι price-driven και τα προϊόντα premium κατηγορίας να βρίσκονται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση».

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές κοντά στην εταιρεία «έρχεται σε συνέχεια πολύμηνων προσπαθειών της Pizza Hut στην Ελλάδα για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τελικά σε αυτό το πολύ δυσμενές πλαίσιο, αναγκάστηκε να λάβει την επώδυνη απόφαση διακοπής της λειτουργίας των καταστημάτων και την αποχώρηση της αλυσίδας από την Ελλάδα με συνέπεια την αποχώρηση 180 περίπου εργαζομένων. H Pizza Hut στην Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το νόμο, καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις συν ειδική πρόσθετη αποζημίωση και έχοντας εξοφλήσει των σύνολο των οφειλών.

 

Έκλεισε οριστικά  γνωστό καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη λουκέτο έβαλε γνωστό καφέ – μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Social που βρίσκονταν στην οδό Αγίας Θεοδώρας με Αγίας Σοφίας. Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης Θοδωρής Δοϊρανλής: «Πώς είναι η ζωή. Πριν ένα χρόνο περήφανα χαιρόμουν για τη πινακίδα. Σήμερα ήρθε η στιγμή της αποκαθήλωσης. Το social αγαπημένοι μου σταματάει τη λειτουργία του. Πάμε για νέα πράγματα. Να είμαστε γεροί. Σας ευχαριστώ!».

Ο ίδιος σημείωσε «κάνουμε το σωστό και κλείνουμε γιατί δεν γίνεται να κρατήσουμε ανοιχτό ένα μαγαζί που μπαίνει μέσα». Όλα αυτά ενώ οι πολίτες προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα έξοδά τους εν όψει του χειμώνα, και ο τουρισμός είναι πεσμένος στο 20% .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ