Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο 20% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο

O μέσος ετήσιος τζίρος του 2020 δεν θα ξεπερνά στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το κόστος της μισθοδοσίας του 2019, είπε ο πρόεδρος της ΕΞΘ

Μ.Κ.

Στο 32% επί του συνόλου βρίσκονται οι πληρότητες δωματίων στη Θεσσαλονίκη στο 8μηνο, ενώ τον Αύγουστο ήταν 20% επί του συνόλου των ξενοδοχείων, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), μιλώντας πριν λίγο σε πάνελ για τον τουρισμό στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο είναι φέτος 28,9 ευρώ από 52,4 ευρώ, σημειώνοντας δηλαδή πτώση 45%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο μέσος ετήσιος τζίρος του 2020 δεν θα ξεπερνά στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το κόστος της μισθοδοσίας του 2019 με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα και τις θέσεις εργασίας, όπως σημείωσε.

Χαρακτήρισε καθοριστική την απόφαση για επέκταση της αναστολής συμβάσεων στον τουρισμό, που θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες θέσεων εργασίας εφόσον διατηρηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Σίγουρα από τη στιγμή που θα σταματήσει το μέτρο της αναστολής θα πρέπει να υπάρχει φως στο τούνελ ή μια αισιοδοξία τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές πληρωμών φόρων, εισφορών είπε ότι μπορούν να δώσουν ανάσες, ωστόσο σημείωσε ότι τη διαφορά την έκανε ο κ. Τζιτζικώστας με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που μοιράζει χρήματα στις εταιρίες χωρίς επιστροφή, «γιατί τα άλλα είναι δανεικά».

Είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να ισχύσει και για πιο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με πάνω από 50 εργαζόμενους γιατί αυτές είναι που πλήττονται περισσότερο.

Είπε επίσης ότι οι περιορισμοί που ισχύουν στην εστίαση και τη διασκέδαση λόγω κορωνοϊού αποτρέπουν τον ερχομό πελατών αναψυχής στα ξενοδοχεία, τονίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στα εστιατόρια των ξενοδοχείων. «Προσγειώνονται πτήσεις αργά και όταν έρχονται οι πελάτες μένουν νηστικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργούν εσωτερικές πισίνες στα κολυμβητήρια και το μέτρο της απαγόρευσης να ισχύει μόνο για τα ξενοδοχεία, «τα οποία έχουν τα περισσότερα μέτρα». «Τα πιο ασφαλή σημεία είναι τα ξενοδοχεία», όπως τόνισε.

Σχετικά με τον περιορισμό των ατόμων στα συνέδρια στα 50 άτομα, είπε αλίμονο αν δεν υπάρξουν πολύ σύντομα αλλαγές σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν τέτοια μέτρα και τέτοιες συνθήκες στα ξενοδοχεία που μπορεί να διασφαλίσουν και μεγαλύτερα συνέδρια και εκδηλώσεις, τόνισε.

Στο ίδιο πάνελ μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος είπε ότι το 2021 θα είναι ένα έτος επιβίωσης για το επιχειρείν και τα ξενοδοχεία και ανάκαμψη αναμένεται σύμφωνα με της εκτιμήσεις από το 2022-2023. "Έχουμε σημαντική δυσκολία στο πως θα κινηθούμε και θα διατηρήσουμε τη ψυχολογία μας. Από τη μία να θέλουμε να επιβιώσουμε με τις επιχειρήσεις μας και από την άλλη να βλέπουμε ένα βήμα μπροστά". Είπε ότι σωστά "άνοιξε" ο τουρισμός στη χώρα και μπήκε δυναμικά στον ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά "ήμασταν από τους καλύτερους προορισμούς της Μεσογείου ". Καταγράψαμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα όπως είπε. Έχοντας αυτό ως μια σφραγίδα επιτυχίας πρέπει να συνεχίσουμε, υποστήριξε. Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε "χρειαζόμαστε και άλλη εξειδίκευση" ενώ τόνισε ότι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έχουν "μεγάλο Γολγοθά" μπροστά τους και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι πληρότητες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είπε "δείξαμε εξαιρετική προσαρμογή. Δεν είναι τυχαίο ότι στατιστικά δεν έχουμε σχεδόν καθόλου κρούσματα στα ξενοδοχεία". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ