Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λήγει η προθεσμία για τους δανειολήπτες για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Τελευταία ημέρα αύριο την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Λήγει αύριο, Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των πληττόμενων από την κρίση του κορωνοϊού κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" . Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος το Δημόσιο επιδοτεί έως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί μια μικρή παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες καθώς εντοπίζονται τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα. Οι ενδιαφερόμενοι για να υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Οι δόσεις

  • Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%.
  • Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.
  • Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.

2. Η αίτηση

Οι δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση στην στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (https://www.keyd.gov.gr/ covid19-gefyra/) για την επιδότηση του δανείου τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η δήλωση του Πληρεξούσιου Σύμβουλου γίνεται μόνο μέσω της αίτησης του αιτούντα.
  2. Ο Σύμβουλος δεν μπορεί με τους προσωπικούς του κωδικούς να δει τις αιτήσεις που έκανε για λογαριασμό άλλων, παρά μόνο με τους κωδικούς του κάθε αιτούντα/πελάτη.
  3. Με τους προσωπικούς του κωδικούς, ο Σύμβουλος, μπορεί μόνο να υποβάλει αίτηση για τον εαυτό του (ως αιτούντας) ή σαν σύζυγος ή κλπ.
  4. Στα Στοιχεία Επικοινωνίας Αιτούντα δεν απαιτείται όταν χρησιμοποιεί ο δανειολήπτης το ίδιο email, να κάνει κάθε φορά επιβεβαίωση (με αποστολή από το σύστημα κωδικού επιβεβαίωσης) από την στιγμή που ήδη έχει γίνει επιβεβαίωση για το συγκεκριμένο email.
  5. Εάν χρησιμοποιείται ο ίδιος υπολογιστή για την υποβολή κάθε νέας αίτησης (ή συναίνεσης άρσης απορρήτου) τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να κάνει αποσύνδεση (ή έξοδο) και μετά να συνδεθεί εκ νέου στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (https://www.keyd.gov.gr/ covid19-gefyra/) με τους κωδικούς του άλλου ατόμου.
  6. Σε περίπτωση που υπέβαλαν και οι δυο σύζυγοι αίτηση, θα επιδοτηθεί ο πρώτος ο οποίος θα ολοκληρώσει την αίτηση.
  7. Αν η σύζυγος είναι και εγγυητής θα πρέπει να μπει 2 φορές στην πλατφόρμα και να δώσει συναίνεση απορρήτου. Και ως σύζυγος και ως εγγυητής.
  8. Η αίτηση αποθηκεύεται μόνο με την υποβολή της.
  9. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέας αίτησης, όσο υπάρχει ενεργή αίτηση για το εκάστοτε ΑΦΜ.
  10. Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης. Έως το στάδιο της άρσης απορρήτου από τα μέλη της οικογένειας υπάρχει πλήκτρο ακύρωσης. Μετά θα πρέπει να στείλει ο δανειολήπτης μήνυμα στο πεδίο «βοήθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ