Επίθεση κατά του προέδρου της Ουκρανίας εξαπέλυσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «διεθνή τρομοκράτη» και «απειλή για τους παγκόσμιους ηγέτες» με αφορμή δηλώσεις του περί μη εγγύησης της ασφάλειας των ξένων ηγετών εντός ρωσικού εδάφους την 9η Μαΐου.
«Οι δηλώσεις που έκανε ο Ζελένσκι δεν είναι τυχαίες. Είναι η κλασική απειλή ενός τρομοκράτη διεθνούς εμβέλειας», τόνισε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο RIA Novosti. Η Ζαχάροβα συνέδεσε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου με την άρνησή του να αποδεχτεί την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση πυρός κατά τις ημέρες των εορτασμών της Νίκης, καταγγέλλοντας ότι ο Ζελένσκι «προειδοποίησε ευθέως τους ηγέτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Μόσχα».
«Πρόδωσε τον παππού του, εξαπάτησε τον λαό του»
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν έχει «τίποτα το ιερό», λέγοντας ότι «πρόδωσε τον ίδιο του τον παππού, βετεράνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» και «εξαπάτησε τον ουκρανικό λαό, τον οποίο τώρα εξοντώνει».
Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στον Ζελένσκι ως «κακόβουλο τζίνι, εθισμένο στα ναρκωτικά, που ξέφυγε από το μπουκάλι» και πλέον «απειλεί ευθέως αρχηγούς κρατών». Κατηγόρησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι εξήγαγε «τρομοκρατική εμπειρία» και σε άλλες ηπείρους, «διοργανώνοντας σειρά εξτρεμιστικών ενεργειών στο Μάλι».
«Τώρα έφτασε στο απόλυτο όριο: απειλεί ευθέως ακόμη και τους βετεράνους που θα παραστούν στις παρελάσεις και στις τελετές της 9ης Μαΐου», υπογράμμισε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «ύστερα από κάθε τρομοκρατική ενέργεια στη ρωσική επικράτεια, το καθεστώς του Κιέβου και οι δυνάμεις του, με τον ίδιο τον Ζελένσκι, κομπάζουν ότι είναι δική τους πράξη και ότι θα συνεχιστεί».
Η φράση του Ουκρανού προέδρου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός Ρωσίας τη συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί «ξεκάθαρη απειλή», σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.
Καταλήγοντας, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε πως οι πράξεις και οι δηλώσεις του Ζελένσκι επιβεβαιώνουν τον «νεοναζιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου», επικαλούμενη την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων στην Ουκρανία, την εκταφή και μετακίνηση οστών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, την απαγόρευση ρωσικών τραγουδιών και την «προσβολή της συμβολικής σημασίας της Νίκης».
«Στις 9 Μαΐου, ο Ζελένσκι δεν θα τιμήσει τη μνήμη του παππού του που πολέμησε. Αντίθετα, ως δειλός συνεργάτης των φασιστών, θα "χαιρετίσει" τους νεοναζί», κατέληξε η Ρωσίδα αξιωματούχος.
Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων ηγετών που θα βρεθούν στη Μόσχα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε «τεχνητή και θεατρική» την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου αποσκοπεί περισσότερο σε έναν συμβολικό «ανθρωπιστικό» ελιγμό ενόψει των εκδηλώσεων της 9ης Μαΐου στη Μόσχα και όχι σε μια σοβαρή δέσμευση για ειρήνη.
«Η πρόταση του Πούτιν να υπάρξει εκεχειρία από τις 8 έως και τις 10 Μαΐου είναι καθαρά για λόγους θεάματος. Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μια ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου και για να κάνει τους ηγέτες, τους φίλους και τους συνεργάτες του, που θα έρθουν στην Κόκκινη Πλατεία για τον έναν ή τον άλλο λόγο, να νιώσουν άνετα και ασφαλείς», πρόσθεσε.
Φέτος, ηγέτες από περίπου 20 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και ηγέτες από παραδοσιακούς συμμάχους της Μόσχας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Κούβα και η Βενεζουέλα. Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί «την ασφάλεια» των διεθνών ηγετών που θα παρευρεθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη την ημερομηνία. Μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, και στη συνέχεια να μας κατηγορήσει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως η εκεχειρία πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 ημερών ώστε να υπάρχει χρόνος για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης διαδικασίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η πλήρης παύση πυρών δεν είναι εφικτή χωρίς ισχυρή παρακολούθηση. «Αν θέλει να δείξει ειλικρινή διάθεση, ας ξεκινήσει από τις 8, αλλά για 30 ημέρες. Όχι για 3», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σιγή όπλων χωρίς σοβαρή επιτήρηση στο μέτωπο. Το είδαμε και το 2014: ακόμη και όταν υπήρχε συμφωνία για κατάπαυση, ακούγονταν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία», υπενθύμισε. «Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει πλήρης σιγή, αλλά χωρίς αξιόπιστη παρακολούθηση, αυτή δεν είναι δυνατή».
Η συζήτηση με Τραμπ στο Βατικανό
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, στην καλύτερη, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχαν ποτέ οι δυο τους.
Σε σχόλια που δημοσιοποίησε η ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι είπε επίσης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι το σωστό πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Είπε ότι ήγειρε το θέμα των κυρώσεων με τον Τραμπ στην αυτοσχέδια συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα και ότι η απάντηση του Τραμπ στην ερώτηση αυτή ήταν «πολύ δυνατή». Ο Ζελένσκι δεν εξειδίκευσε.
Είπε επίσης πως η κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, 30 Απριλίου, είναι αμοιβαία επωφελής και ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ, καθώς και το δικό της έδαφος και τον λαό.
Η συμφωνία, την οποία προώθησε πολύ ο Τραμπ, θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ουκρανικά ορυκτά και θα δώσει το έναυσμα για αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Για το στοιχείο της ασφάλειας στη συμφωνία, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία πιο αποτελεσματικής αντιαεροπορικής άμυνας η οποία παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα του Κιέβου προς τους συμμάχους του καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία και πλέον χρόνια.
«Και έτσι είμαστε έτοιμοι τα αντιαεροπορικά συστήματα να είναι μια συμβολή (στο ταμείο). Του είπα σχετικά με τον αριθμό (των συστημάτων που χρειαζόμαστε) -- μου είπε πως εργάζονται πάνω σε αυτό, (ότι) αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν».
Η συμφωνία για τα ορυκτά επιτεύχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ λένε ότι αυξάνεται η ενόχλησή τους για την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Κίεβο λέει πως υποστηρίζει χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως συμφωνεί επί της αρχής, όμως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν προτού να συμβεί αυτό.
Απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας για τριήμερη εκεχειρία γύρω από την 9η Μαΐου [συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου], όταν η Ρωσία εορτάζει τη νίκη της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ζελένσκι είπε πως είναι έτοιμος εφόσον η εκεχειρία θα είναι διάρκειας 30 ημερών.
Είπε πως η Ουκρανία, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια οιωνδήποτε ξένων αξιωματούχων πάνε στη Μόσχα για την παραδοσιακή παρέλαση νίκης που διεξάγεται εκεί στις 9 Μαΐου.
«Δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη την ημέρα. Μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, και μετά να μας κατηγορήσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.