Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποζημιώσεις 800 και 534 ευρώ: Πότε θα πάρουν τα χρήματα όλοι οι εργαζόμενοι

Αναλυτικός οδηγός για τις πληρωμές των αναστολών και του δώρου Χριστουγέννων

Πληρωμές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων, πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά εργαζομένων που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς, με αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που εργάζονται, τηλεργασία ή και άδειες ειδικού σκοπού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να άρει το καθολικό lockdown, οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων Νοεμβρίου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τις αναστολές Δεκεμβρίου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τις υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τα ποσά να καταβληθούν εντός του μηνός.

Οι εργοδότες με επιχειρήσεις που είναι κλειστές, πάντως, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από τις 8 Δεκεμβρίου και μετά. Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, οι αιτήσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν στις 11 του μηνός. Βέβαια, στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν αιτήσεις και για τον Δεκέμβριο. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μια μικρή δόση από πλευράς του Δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά, η «Καθημερινή» παρουσιάζει με τη βοήθεια του δικηγόρου – εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, έναν αναλυτικό οδηγό με στόχο να φωτίσει κάποια από τα πιθανά θολά σημεία των όσων ισχύουν για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

Ειδικά για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Οσοι δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Οσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις – εκκαθαρίσεις: α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη (για Ιούνιο έως Οκτώβριο καθώς και για το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου). β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά, δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου κατά τις οποίες η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ήτοι το διάστημα 1-20/12. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ, καθώς οι πληρωμές του Δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.

Τι δυνατότητες έχει κάποιος που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε αναστολή και δεν έχει προλάβει να λάβει το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας έως το τέλος του 2020;

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, κατ’ εξαίρεση σε αυτή την περίπτωση, οι οφειλόμενες ημέρες αναψυχής θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως 30-6-2021. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 είτε κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 έως την 30ή Ιουνίου 2021.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα άδειας;

Το επίδομα άδειας προκαταβάλλεται την πρώτη ημέρα λήψης του συνόλου της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αναστολών του Νοεμβρίου;

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά τις 7/12 και πάντως όχι πέραν της 21/12 (πιθανότατα στις 11/12), με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο με κρατική εντολή έχουν ολοκληρωθεί.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου;

Το μέτρο της αναστολής για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζομένους κλειστών με απόφαση κρατικής αρχής επιχειρήσεων. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ενώ, τέλος, η κρατική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριo

Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Δεκέμβριο παρέχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για το μήνα Δεκέμβριο 2020

Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της ΚΥΑ, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το μήνα Δεκέμβριο.

2. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α΄ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή και, συνεπώς, οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

3. α) Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίες λήγουν, μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

β) Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων-εργοδοτών οι οποίοι επιδοτούνται από το «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή, κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/30.9.2020 (Β΄ 4261) Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ισχύουν τα οριζόμενα στην περ. α΄ της παρούσας παραγράφου. 4. α) Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το «έντυπο 4.1 δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της ΠΝΠ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, κάνοντας χρήση του προγράμματος «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ. Οι συμβάσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή και ισχύουν τα οριζόμενα στην περ. α΄ της παρούσας παραγράφου.

γ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, για τις  εξαιρέσιμες δραστηριότητες από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους είτε ως επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής είτε ως πληττόμενες, κατά τα οριζόμενα για τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στην παρ. 7 του παρόντος άρθρου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στις παρ. 1 και 2  του άρθρου 2 του κεφαλαίου Β.

5. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

6. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

 

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται για το μήνα Δεκέμβριο 2020

Επιχειρήσεις-εργοδότες που δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας ΚΥΑ, δύνανται κατά το μήνα Δεκέμβριο κατ΄ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και, πάντως, όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020:

α. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 ή και

β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

2. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100%  αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/ 30.9.2020 (Β΄ 4261) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

4. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α΄ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο, δύνανται να τεθούν σε αναστολή και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας-Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου-Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για το μήνα Δεκέμβριο, υποχρεούνται, μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή  σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής.

Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

3. Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, που είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν, δύναται να παραταθεί κατ' ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η  υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους, έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας ΚΥΑ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

5. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου:

α. δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), όπως ισχύει, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή,

β. υποχρεούνται για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθμ. οικ. 44921/1377/2.11.2020 (Β΄ 4830) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες των  κεφαλαίων Α και Β της παρούσας ΚΥΑ, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ