Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δηλώσεις COVID: Αλλαγές για ταχύτερη αποζημίωση ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τι ισχύει για τα μισθώματα Ιανουαρίου - Περιπτώσεις ενοικιαστών στη Θεσσαλονίκη που καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο αν και δεν το δικαιούνται

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παρεμβάσεις και αλλαγές ώστε να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της υποβολής της δήλωσης COVID και της καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται, ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι εκμισθωτές τονίζουν ότι κύριο πρόβλημα παραμένει ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους από το μέτρο της μείωσης των ενοικίων, ο οποίος όπως λένε είναι μακρός, ζητώντας να γίνονται οι εκκαθαρίσεις σύντομα, ενώ ζητούν παρεμβάσεις και αλλαγές και στη διαδικασία δήλωσης ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID.  

«Από τον περασμένο Μάρτιο πάρα πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δει τις επιστροφές είτε επειδή υπήρχαν λάθος δηλώσεις είτε γιατί αφότου έγιναν οι διορθώσεις ακόμη δεν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης. Σε ότι αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο και μετά ισχύει αυτό που ζητούσαν οι εκμισθωτές από την αρχή, δηλαδή να υπάρχει επιδότηση από το κράτος και να επιστρέφεται με τη μορφή αποζημίωσης ένα μέρος του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο ο κ. Χαϊδούτης αναφέρει ότι από τον Νοέμβριο, το 50% του μειωμένου ενοικίου δεν έχει πιστωθεί ακόμη σε κανέναν λογαριασμό. «Αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες εξαγγελίες για μηδενικές καταβολές τον Ιανουάριο προκαλούν τεράστιους τριγμούς στα πορτοφόλια πολλών», όπως λέει σημειώνοντας ότι δεν εισπράττουν όλοι οι ιδιοκτήτες χιλιάδες ευρώ ενοίκιο. «Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν να λαμβάνουν μισθώματα 200-300 ευρώ και αγωνιούν, καθώς το να μην πάρουν τίποτα όλο αυτό το διάστημα δημιουργεί ντόμινο», όπως λέει.

 

Ζητούν αυτόματη εκκαθάριση

Ένα από τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ είναι η άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

«Πρέπει να υπάρξει μια εφαρμογή που να διευκολύνει τους πάντες… Να μη χρειάζεται από την πλευρά του ιδιοκτήτη αποδοχή και εκ νέου υποβολή δήλωσης COVID, ώστε να μην είμαστε σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι», όπως λέει ο κ. Χαϊδούτης, σημειώνοντας ότι απαιτείται χρόνος αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και έξοδα από την πλευρά των ιδιοκτητών για όλη αυτή τη διαδικασία.

«Γιατί μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να τα κάνουν μόνοι τους και απευθύνονται σε φοροτεχνικούς και υποβάλλονται σε κάποιες δαπάνες. Ο φόρτος εργασίας στα λογιστικά γραφεία είναι ατελείωτος γιατί κάθε μήνα βγαίνει κάτι διαφορετικό και δεν μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε από την ΑΑΔΕ, δεν αδρανούν, αλλά είναι δυστυχώς τόσες οι περιπτώσεις που πρέπει να υπάρξει μια εφαρμογή που να διευκολύνει τους πάντες», τονίζει.

 

Καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο χωρίς να το δικαιούνται

Στο μεταξύ, υπάρχουν περιπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη όπου ενοικιαστές καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο, χωρίς να το δικαιούνται πραγματικά.

Αν δεν δικαιούται ένας ενοικιαστής μείωση ενοικίου με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και από μόνος του επιλέγει να καταβάλλει μειωμένο μίσθωμα, εφόσον αποδειχθεί ότι πράγματι δεν το δικαιούται, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει το μίσθωμα. Υπάρχουν δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις, εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης, σημειώνοντας ότι ο ιδιοκτήτης μπαίνει σε περιπέτειες λόγω καταχρηστικής ερμηνείας κάποιων διατάξεων καθώς «πολλοί παρερμηνεύουν πράγματα γιατί έτσι τους εξυπηρετεί».

«Είναι πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν καλέσει και στα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών στη Θεσσαλονίκη και παραπονιούνται για τέτοιες περιπτώσεις με μισθωτές τους», όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Τι ισχύει για τα μισθώματα Ιανουαρίου

 

Διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν μείωση των μισθωμάτων και την αποζημίωση των εκμισθωτών δίνει η ΠΟΜΙΔΑ με εγκύκλιό της.

Ειδικότερα επισημαίνει:

 Α. Μείωση μισθωμάτων Ιανουαρίου 2021

Οι συνεχείς αναφορές στον Τύπο και ΜΜΕ περί μη καταβολής μισθωμάτων το μήνα Ιανουάριο μας επιβάλλουν να τονίσουμε, όπως έχει ανακοινωθεί, και σύντομα θα επικυρωθεί νομοθετικά, ότι τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρείς κατηγορίες:

-   Μείωση 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

-   Μείωση 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

-   Μηδενική μείωση: Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ. Στα μισθώματα κατοικιών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Β. Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων

Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50%, το οποίο είχε εξ αρχής διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και το Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

 

Τι αλλαγές ζητά στη διαδικασία  

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται σε αναγκαίες παρεμβάσεις και αλλαγές στη διαδικασία δήλωσης και αποζημίωσης.

 Ειδικότερα αναφέρει: «Κύριο πρόβλημα για τους εκμισθωτές παραμένει ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους, ο οποίος παραμένει μακρός παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου της ΑΑΔΕ. Η απέραντη περιπτωσιολογία και η ανάγκη πλήρους ελέγχου της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ, ώστε να σμικρυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της υποβολής της δήλωσης COVID και της καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εκμισθωτές:

*Ανάρτηση από ΑΑΔΕ των αναλυτικών λογαριασμών μείωσης και των συμψηφισμών που αναγνώρισε σε κάθε φορολογούμενο.

*Νέα προθεσμία δήλωσης όλων των αδήλωτων μειώσεων λόγω καθυστερημένης δήλωσης του μισθωτή προς τον εκμισθωτή.

*Νέα προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων που έχουν απορριφθεί για οποιοδήποτε λόγο.

*Νέα προθεσμία διόρθωσης λαθών δηλώσεων βάσει μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

*Νέα διαδικασία και προθεσμία διόρθωσης μισθωτηρίων & τροποποιήσεων.

*Αυτόματη ταξινόμηση δηλώσεων μισθωτηρίων και COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ βάσει αριθμού παροχής ρεύματος ή επώνυμο μισθωτή.

*Το σημαντικότερο όλων: 'Αμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και συνεπώς αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ