Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπλοκάρουν τα υποκαταστήματα από τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Τι ζήτησε με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τον αποκλεισμό τους από κάθε μέτρο ενίσχυσης (Επιστρεπτέα προκαταβολή – προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών) είδε μια συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, αυτές που με έναν ΑΦΜ που ιδρύσαν νέα υποκαταστήματα, ξεκινώντας την επένδυσή τους το έτος 2019 (προ πανδημίας) και ολοκληρώνοντάς την εν μέσω πανδημίας το έτος 2020.

«Πρόκειται για επιχειρήσεις που βοήθησαν στην αύξηση της απασχόλησης, αφού προσέλαβαν επιπλέον άτομα ως προσωπικό (βάσει της υποχρέωσης που είχαν για αύξηση ΕΜΕ βάσει ΕΣΠΑ - Αναπτυξιακού στον οποίον είχαν ενταχθεί), αλλά και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων (φόροι, ΦΠΑ κλπ).

Ενώ όμως έχουν δραματική μείωση τζίρου ανά επιμέρους δραστηριότητα και βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, λόγω της προσθήκης κατά τα ανωτέρω εντός του 2020 της νέας δραστηριότητας τους, εμφανίζουν μια “εικονική” αύξηση τζίρου ως ενιαία εταιρική οντότητα, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται των παραπάνω μέτρων!», αναφέρει επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου &Προστασίας Καταναλωτή Κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, καθώς και τα επιμέρους επιμελητήρια της χώρας.

«Είναι επιχειρήσεις που ενώ χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη γιατί οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει επένδυση για να τις φτιάξουν και έδωσαν παράλληλα θέσεις εργασίας, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μεγάλο τζίρο και μένουν εκτός των προγραμμάτων ενίσχυσης της Επιστρεπτέας αλλά και των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των Περιφερειών της χώρας μας. Μέσα στα προγράμματα δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός για αυτές», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης. Όπως ανέφερε το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο νομό Χαλκιδικής. Ισχύει σε όλη την χώρα. Ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το είδος των επιχειρήσεων του νομού Χαλκιδικής που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία και έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα ενίσχυσης σημείωσε πως «προέρχονται κυρίως από τον κλάδο εστίασης και των ξενοδοχείων, ενώ δεν λείπουν και επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τα αρμόδια υπουργεία όπως μας είπε. «Σήμερα στείλαμε την επιστολή. Περιμένουμε να ενημερωθούν για το θέμα το οποίο μας το επισήμαναν άτομα που έχουν τέτοιες επιχειρήσεις και να προβούν οι υπουργοί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία», σημείωσε ο κ. Κουφίδης.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ