Της Λεμονιάς Βασβάνη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις 19,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΚΤΕΛ στην Ελλάδα που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ωστόσο για τραγικές καθυστερήσεις στην οικονομική ενίσχυσή του κλάδου κάνουν λόγο εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
«Η έγκριση για την “επιδότηση covid", την ενίσχυση δηλαδή για το 35% των θέσεων τοπικών και υπεραστικών δρομολογίων ΚΤΕΛ, που πρέπει να είναι άδειες λόγω πανδημίας, έγινε από 7 Νοέμβρη στην Ελλάδα. Και αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Το χρήμα δεν μπαίνει στα βιβλιάρια. Να δούμε πότε θα γίνει… Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αποζημίωση για τους επόμενους μήνες που και πάλι ισχύει πως πρέπει να γίνονται δρομολόγια μόνο με 65% πληρότητα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο διευθυντής των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Σάκης Γεωργιάδης.
Τους τελευταίους μήνες μειωμένη είναι η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Τσόλης: «Πριν την πανδημία κινούνταν καθημερινά 15 λεωφορεία από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και άλλα 15 με το ανάποδο δρομολόγιο. Τώρα πέσαμε στα 3 και 3 αντίστοιχα. Και τα οχήματα έχουν το πολύ 25 με 30 επιβάτες. Αλλά και στο 100% να ήταν η πληρότητα ο κόσμος είναι φοβισμένος και με τους περιορισμούς που υπάρχουν ελάχιστοι είναι αυτοί που ταξιδεύουν», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
Μια μικρή ανάσα στο οικονομικό κομμάτι έδωσαν τα δέματα. «Από τις γιορτές των Χριστουγέννων είδαμε πως κάποιοι πολίτες επέλεξαν να στείλουν τα δέματά τους με τα ΚΤΕΛ. Οπότε δόθηκε μια μικρή ένεση ρευστότητας. Όχι πως σώθηκε κάτι, απλά μπορέσαμε να πληρώσουμε τα δώρα», συμπλήρωσε ο κ. Τσόλης.
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 34 εταιρείες αστικών και 62 εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής: «η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του καθεστώτος είναι να μετριαστούν οι αιφνίδιες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εταιρείες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη: i) δεν θα ξεπεράσει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"