Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Φιλί ζωής» το ΕΣΠΑ για τα γυμναστήρια – Πότε θα ανοίξουν ξανά

«Ανάσα» θα δώσει στους εκπροσώπους του κλάδου των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές εδώ και μήνες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γενναία μέτρα στήριξης αναμένουν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να παραμένουν κλειστές για πολλούς μήνες και την επαναλειτουργία να μετατίθεται συνεχώς. Χθες δημοσιεύτηκαν και δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο περιοδικό Epsilon7, όπου ο υπουργός τονίζει, πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µέσω του ΕΣΠΑ προγράµµατα στήριξης των πληττόµενων κλάδων, όπως η εστίαση, τα γυµναστήρια και οι παιδότοποι,

«Αναμένουμε ίσως και μέσα σε αυτή την εβδομάδα να έχουμε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με ΕΣΠΑ που θα ενισχύσει τα γυμναστήρια. Πρέπει να δοθεί μια γενναία στήριξη στις επιχειρήσεις μας για να μπορέσουμε να ξανα-ανοίξουμε, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα να επαναλειτουργήσουμε. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τις επιχειρήσεις μας να είναι κλειστές εδώ και μήνες και τα χρέη να συσσωρεύονται. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση χειροτερεύει. Τα βάρη μεγαλώνουν», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Φακής.

Υπενθυμίζεται πως τα γυμναστήρια στεγάζονται σε μεγάλης έκτασης χώρους και πληρώνουν υψηλό ενοίκιο, ενώ αντίστοιχα αυξημένα είναι και άλλα έξοδα για την συντήρησή τους. Με όλους τους μήνες που λόγω της πανδημίας κατέβασαν στόρια, οι λογαριασμοί μαζεύονται, ενώ τα έσοδα είναι στο ναδίρ.

Από Μάιο ξανά για γυμναστική

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων ο κ. Φακής είπε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" πως στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη που είχαν προ δεκαπενθήμερου με τον υπουργό Ανάπτυξης τους ενημέρωσε πως υπολογίζεται στις αρχές Μαΐου. «Αυτό ουσιαστικά μας βγάζει εκτός σαιζόν. Είναι σαν να έχει χαθεί όλη η χρονιά. Ανέκαθεν για τα γυμναστήρια οι πιο καλοί μήνες από πλευράς προσέλευσης πελατών ήταν ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης και από Φεβρουάριο μέχρι μέσα Μάη. Τώρα αν ανοίξουν τα γυμναστήρια στις αρχές Μαΐου, λίγο μετά πλησιάζει το καλοκαίρι και δεν νομίζω πως θα έρθουν για γυμναστική». 

Γεωργιάδης: «ΕΣΠΑ για εστίαση, γυμναστήρια και παιδότοπους»

Εν τω μεταξύ αισιόδοξος για «ισχυρή ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς και για καλύτερη πορεία του ελληνικού τουρισμού συνολικά το 2021 δηλώνει στο περιοδικό Epsilon7, που κυκλοφόρησε χθες, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός στηρίζει την αισιοδοξία του στην πρόοδο που αναµένεται να έχει το πρόγραµµα εµβολιασµών στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο. Ακόµη όµως και στο δυσµενές σενάριο καθυστέρησης των εµβολίων υποστηρίζει ότι «όσο ό,τι βιώνουµε, το βιώνει και η υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχω µεγάλες ανησυχίες. Τα προβλήµατα θα αντιµετωπιστούν από κοινού». Ο ίδιος προσθέτει: «όσο βρισκόµαστε κάτω από την οµπρέλα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αγορές µας έχουν απόλυτα προστατευµένους. Τα επιτόκια είναι χαµηλά, άρα η χρηµατοδότησή µας είναι εξασφαλισµένη».

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει, ακόμη, πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µέσω του ΕΣΠΑ προγράµµατα στήριξης των πληττόµενων κλάδων, όπως η εστίαση, τα γυµναστήρια και οι παιδότοποι, ενώ προαναγγέλλει νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία «έξω από τα συνηθισµένα» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, εξετάζει και τρίτο κύκλο του «Εγγυοδοτικού» Προγράµµατος.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση ο υπουργός είπε: «Όλα τα χρηµατοδοτικά µας εργαλεία απορροφήθηκαν στο 100%. Και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ι και ΙΙ εξαντλήθηκαν, άρα, είχαν πολύ µεγάλη επιτυχία στην αγορά. Τώρα ξεκινάει το καινούριο µας πρόγραµµα για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις µε χαµηλότοκα δάνεια ύψους έως 50.000 ευρώ και θα ακολουθήσουν και επόµενα προγράµµατα, ενδεχοµένως και  τρίτος κύκλος του Εγγυοδοτικού καθώς και διάφορες άλλες ωραίες ιδέες που εξετάζουµε.

Όµως, όλα αυτά, το τονίζω, αφορούν επιχειρήσεις που δύνανται να χρηµατοδοτηθούν. Εγώ δεν υποστηρίζω ποτέ την ιδέα να πιεστεί το τραπεζικό σύστηµα και να δώσει δάνεια σε επιχειρήσεις που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα τα επιστρέψουν.

Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη οδός για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος και της οικονοµίας µας στο µέλλον. Η κυβέρνηση θα δώσει σε όλους αυτό που δύναται και πρέπει να λάβουν, χωρίς να θέσει σε ρίσκο το µέλλον του ελληνικού λαού».

Στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο υπουργός θεωρεί πως το 2020 υπήρξε «κοσμογονία», αναφερόμενος σε μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν ή ξεκόλλησαν και σε μεγάλες ξένες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας. Όσο για το έργο στο Ελληνικό εμφανίζεται πεπεισμένος πως «η εκκίνηση του θα γίνει 100% στο αμέσως προσεχές διάστημα». Ο ίδιος σημειώνει: «Όταν η πανδηµία περάσει, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσµιου επενδυτικού ενδιαφέροντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ