Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεωργιάδης: Αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται

Τι είπε ο υπουργός για τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημέρων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

 «Την ευθύνη των διαδηλώσεων την πήρε ο Τσίπρας, όταν κάθε μέρα το κόμμα του και βουλευτές του συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή όταν κάνει κάλεσμα σε πορεία όπως χθες», όπως σχολίασε.

Τόνισε, δε, ότι οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή την ώρα που γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας οι καθημερινές διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν τον ίο.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, επίσης, ότι αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται, συμπληρώνοντας πως αν για τον Κουφοντινα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστρέψει όλη την Ελλάδα να βγει και να μας το πει.

Εξάλλου, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώνστας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη σχετικά με την ημερομήνια ανοίγματος δραστηριοτήτων εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι  της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

 «Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες ασυμπτωματικές, διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη της κ. Πελώνη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ