Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Τα 6 νέα μέτρα εκκινούν το Σ/Κ – Αλλάζουν ωράριο τα σουπερμάρκετ

Από σήμερα σε εφαρμογή η πρώτη «αποσυμπίεση» των πολιτών

Η πρώτη αποσυμπίεση των πολιτών με μία μικρή χαλάρωση των μέτρων ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Ειδικότερα, συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα Σάββατο 20.03.2021.

- Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

- Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

- Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

- Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

- Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από αύριο η Μύκονος, Ζάκυνθος, οι δήμοι Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος, Αμφίπολης και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από σήμερα στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

- ο δήμος Καρδίτσας

Υπενθυμίζουμε ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

- η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

- Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

- Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο

- Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Β. Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα

Για μια εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στο ιό να μας ξεγελάσει, ας μην μολυνθούμε και ας μην διασπείρουμε τον ιό. Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε όλους απόψε, ιδίως τους νέους και τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς φαίνεται ότι μόνο αυτός ο τρόπος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. «Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές  της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Όπως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού. Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία». Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι πλέον 2.250. Επίσης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% την τελευταία εβδομάδα και παρότι καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, υπάρχουν άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη που εξακολουθούν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα. Η ίδια τόνισε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς. Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική. Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Μίλησε ξανά για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη ψυχική κόπωση, που - όπως είπε - απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για μερική "χαλάρωση" καθώς, όπως επισήμανε, για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε. «Δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα. Μετά τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων θα μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες με πολλά τεστ, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί, να γίνεται ιχνηλάτηση και διακοπή της μετάδοσης» είπε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι καθώς οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες θα προχωρούν, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες και σε αυτό θα βοηθήσει και ο καλός καιρός που επικρατεί συνήθως από εδώ και στο εξής στη χώρα μας.

Γκ. Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση  για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρβωση για την πανδημία.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι' αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ

Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ, παρατήρησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος επισήμανε πως «ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν» και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι' αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το εμβόλιο και την ανοσία που δημιουργεί σε σχέση με την ανοσία όσων έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό, είπε ότι «η ανοσία από το εμβόλιο είναι πιο ισχυρή γι' αυτό και όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό καλούνται να εμβολιαστούν». Μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό μέτρο στη μάχη κατά του κορονοϊού παραμένει ο εμβολιασμός, κατέληξε.

Β. Κοντοζαμάνης: Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι  από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών - κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας - και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να  εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.

Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του  

Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.

"Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας", ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από  1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid. Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς - χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα με προσωπικό και υποδομές, είπεο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο "το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να  καταστεί σαφές ότι σε κάθε  περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία» Κράτους και Εκκλησίας είπε από το Δήλεσι πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
Κωνσταντίνος Τίκης: «Παιδί και παιχνίδι ήταν ανέκαθεν λέξεις που πήγαιναν μαζί»
Το 2ο Hoppy Festival έρχεται για ένα ΣΚ γεμάτο δράσεις και εκπλήξεις στο NOESIS και στη ΧΑΝΘ και ο Κωνσταντίνος Τίκης μάς δίνει μια γεύση από τι θα...
Κωνσταντίνος Τίκης: «Παιδί και παιχνίδι ήταν ανέκαθεν λέξεις που πήγαιναν μαζί»