Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποια σπίτια είναι στα «αζήτητα» - Οι φόβοι για τα καταστήματα

«Πάγωσε» η ζήτηση των ακινήτων λόγω κορωνοϊού - Φοιτητές εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της πανδημίας

*Της Λεμονιάς Βασβάνη / ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

«Πάγωσε» η ζήτηση των ακινήτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρκετοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να φύγουν από τα σπίτια τα οποία νοίκιαζαν, καθώς εδώ και μήνες λόγω των παρατεταμένων λοκντάουν και της τηλεκπαίδευσης επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και μένουν με τους δικούς τους. Σταθερή φαίνεται να είναι η κατάσταση στο κομμάτι των ενοικίων στις υπόλοιπες κατοικίες, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στα επαγγελματικά ακίνητα καθώς πολλοί επιχειρηματίες έχουν υποχρεωτικά κλειστά τα καταστήματά τους στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Covid-19.

Μιλώντας στο TyposThes ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος σημείωσε ότι «υπάρχει μικρό ενδιαφέρον στα ακίνητα για τις κατοικίες, ενώ αρκετοί φοιτητές ξενοίκιασαν σπίτια και προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική λύση με τους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι μια τάση που άρχισε από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά. Συνεπώς υπάρχει και μια πτώση στις τιμές ενοικίων στα φοιτητικά ακίνητα και έντονες διαπραγματεύσεις».

«Οι φοιτητές έχουν φύγει. Από την στιγμή που κάνουν τηλεκπαίδευση στο πανεπιστήμιο έχουν αδειάσει πολλές φοιτητικές κατοικίες», ανέφερε στο TyposThes η Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Ιρις Σαλάνη.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις πιο μεγάλων κατοικιών που προορίζονται πχ για οικογένειες, ο κ. Γεωργάκος είπε ότι «υπάρχει μια σταθεροποιητική τάση ή μια μικρή μείωση εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας. Ωστόσο σε περιοχές που είναι περιζήτητες όπως πχ το κέντρο οι τιμές παραμένουν υψηλές για τα δεδομένα της εποχής. Για παράδειγμα ένα σπίτι στο κέντρο με 140τμ μπορεί να φτάσει στα 750 ευρώ».

«Η αγορά έχει παγώσει. Ο κόσμος φοβάται να αλλάξει σπίτι, δεν χτυπούν τα τηλέφωνα…», σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Σαλάνη.

 

Αστάθεια στις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων

Στις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων η κατάσταση είναι αρκετά ασταθής. «Από τη μία υπάρχουν πολλά κλειστά καταστήματα λόγω αναστολής λειτουργίας στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας. Από την άλλη και αυτά τα καταστήματα που λειτουργούν πολλές φορές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί έχει σημειωθεί πτώση στα έσοδά τους. Συχνά οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουν τα χρήματά τους γιατί και το κράτος δεν πληρώνει άμεσα αυτά που πρέπει. Πολύ φοβάμαι πως αρκετά καταστήματα που θα ανοίξουν μετά το λοκντάουν θα αργήσουν να δουν αύξηση του τζίρου τους και δεν θα μπορέσουν να πληρώνουν το νοίκι», πρόσθεσε στο TyposThes ο κ. Γεωργάκος.

«Πολλές επιχειρήσεις όπως πχ από τον κλάδο της εστίασης έχουν ξενοικιάσει και πολύ φοβάμαι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν», συμπλήρωσε η κυρία Σαλάνη.

 

Φόβος για αλλαγή κατοικίας – επαγγελματικού χώρου

katastimata.jpg

Αναφορικά με τις πωλήσεις ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων σημείωσε ότι «συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για παλιά ακίνητα που μετέπειτα ανακατασκευάζονται. Ωστόσο έχουν μειωθεί τα ακίνητα που είναι λιγότερα από 700-800 τμ. Όταν βγει κάτι σε περιοχές “φιλέτα” όπως πχ στο κέντρο, στην Νέα Παραλία ή Καλαμαριά, και είναι κάτω από 1000τμ φεύγει άμεσα».

Πάντως όπως σχολίασε «υπάρχει ένας φόβος στο κομμάτι τόσο των ενοικίων όσο και των αγοραπωλησιών καθώς και είναι πιο ορατό πως αρκετοί δυσκολεύονται με το θέμα των χρημάτων. «Μην ξεχνάτε πως προηγήθηκε η οικονομική κρίση που είχε επηρεάσει την οικονομία της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος.

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης τόνισε πως «και οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν “παγωμένες” μέχρι και τις αρχές Μαρτίου. Μόλις πριν τρεις εβδομάδες άρχισε να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα ίσως επειδή βλέπουν πως σε λίγο καιρό θα αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί του λοκντάουν. Πάντως σε γενικές γραμμές ο κόσμος δεν κλείνει συμφωνίες για σπίτια. Υπάρχει φόβος. Από την άλλη υπάρχουν και δυσκολίες στις μετακινήσεις, άρα δεν μπορεί να δει και τα ακίνητα, οπότε υπάρχει ένα επιπλέον εμπόδιο», σχολίασε η κυρία Σαλάνη.

Ερωτηθείσα για τα σπίτια που παλαιότερα, προ κορωνοϊού, είχαν βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας Airbnb, η ίδια μας είπε πως «υπάρχουν αρκετά σπίτια ανακαινισμένα και επιπλωμένα που οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα διαθέσουν πλέον για μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση από πλευράς ενοικιαστών. Ίσως υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το κομμάτι αργότερα με το άνοιγμα του τουρισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ