Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται το τριήμερο Αγ. Πνεύματος: Πρώτο «κρας τεστ» για διακοπές από Θεσσαλονίκη

Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον για ταξίδια ήταν μηδαμινό - Από Ιούλιο και μετά αναμένεται να πάνε καλύτερα τα πράγματα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αποτελέσει ένα πρώτο κρας τεστ για την τουριστική κίνηση καθώς θα είναι το πρώτο τριήμερο που οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα είναι ελεύθερες. Ήδη τα τουριστικά γραφεία της Μακεδονίας – Θράκης ετοιμάζουν 3ήμερα και 4ήμερα πακέτα για νησιά αλλά και για την ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο, κατά τα άλλα, με βάση και το μέχρι τώρα ενδιαφέρον του κόσμου, «βλέπουν» αύξηση της κίνησης από τον Ιούλιο και μετά αλλά και πιθανή επιμήκυνση της σεζόν τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο TyposThes ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης , μέχρι τώρα το ενδιαφέρον του  κόσμου για ταξίδια ήταν μηδαμινό. Τα τουριστικά γραφεία δέχονται μεν κάποια τηλεφωνήματα και αιτήματα για πληροφορίες όμως για μετά τον Ιούνιο. Δεν πρέπει  να ξεχνάμε, σύμφωνα με τον ίδιο ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι ακόμη ανοιχτά τα σχολεία ενώ υπάρχουν και οι Πανελλήνιες.

Επιφυλακτικός ακόμη ο κόσμος

Το πρώτο κρας τεστ, όπως λέει, θα γίνει 18-21 Ιουνίου που είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τα τουριστικά γραφεία αρχίζουν να διαμορφώνουν κάποια πακέτα για νησιά όπως Κρήτη, Ρόδος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μύκονος, Σαντορίνη και προχωρούν ανάλογα με την κίνηση και το ενδιαφέρον καθώς όπως λένε «ο κόσμος ακόμα είναι πολύ επιφυλακτικός ενώ πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν».  Οι τιμές ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί ακριβώς αλλά θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι για ένα τριήμερο με αεροπορικό και ξενοδοχεία με φαγητό θα πληρώσει περίπου 350 - 450 ευρώ. Τα νέα μέτρα που ισχύουν για ταξίδια στα νησιά εξάλλου είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τα τουριστικά γραφεία ζητώντας πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. «Είναι ένα κόστος και αυτό για τον ταξιδιώτη», όπως λέει ο κ. Θεολόγης, σημειώνοντας ότι οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να απαντήσουν στις ανησυχίες των ταξιδιωτών και να εξηγήσουν σε όσους τους ρωτούν γιατί αυτά τα δικαιολογητικά χρειάζονται μόνο για τα νησιά και όχι για την ηπειρωτική Ελλάδα ότι εάν ένας τουρίστας πάθει κάτι σε ένα νησί οι υποδομές υγείας δεν είναι ίδιες με αυτές των αστικών κέντρων, ενώ για παράδειγμα αν κάποιος είναι στα Τρίκαλα, μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να είναι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που προκύπτει από τα τηλεφωνήματα και τα αιτήματα είναι ότι ο κόσμος τηρεί μια στάση αναμονής αυτό το χρονικό διάστημα. «Πιστεύουμε ότι από 1η Ιουλίου θα είμαστε λίγο καλύτερα», επισημαίνει ο κ. Θεολόγης, ο οποίος γενικά εκτιμά ότι «θα είμαστε καλύτερα τη φετινή σεζόν σε σχέση με πέρυσι». Σύμφωνα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής, ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμα και για Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο οπότε εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που «θα είναι πάρα πολύ καλό», σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Σε ότι αφορά τώρα τα ταξίδια στο εξωτερικό  και εκεί υπάρχει μια στάση αναμονής καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για ταξίδια σε Αμερική, Αυστραλία και Καναδά, ωστόσο δεν δέχονται ακόμη όλα τα κράτη τους Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αναμένονται οδηγίες. Ο κ. Θεολόγης αναφέρει εξάλλου ότι είναι θετικό που «ανοίξαμε» ως χώρα. «θα δούμε πως θα κινηθούμε», όπως λέει, αναφέροντας ότι και όσοι εκτός Ελλάδας θέλουν να μας επισκεφθούν παρακολουθούν τι γίνεται στη χώρα αναφορικά με τα κρούσματα και αναλόγως κρίνουν.

Στήριξη ζητούν τα τουριστικά γραφεία

Τα τουριστικά γραφεία, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή αλλά εντάσσονταν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επισημαίνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από την τουριστική κίνηση και το ενδιαφέρον του κόσμου για ταξίδια. «Εμείς είμαστε στα γραφεία μας, αλλά οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή ακόμα. Σιγά-σιγά ελπίζουμε να ανακαλούμε τμηματικά τους εργαζομένους από την αναστολή», όπως λέει ο κ. Θεολόγης, σημειώνοντας ότι τα έξοδα «είναι τεράστια». Στο πλαίσιο αυτό τα τουριστικά  γραφεία ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για ενίσχυση παγίων δαπανών καθώς και βοήθεια και για τους επόμενους μήνες «γιατί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη διαχείριση των εξόδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ