Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Περιμένουν να «ανθίσουν» από Ιούνη τα ανθοπωλεία

Λιγότερες οι παραγωγές λουλουδιών λόγω της πανδημίας, ενώ στη πλαζ Αρετσούς ετοιμάζεται ανθοέκθεση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η χρονιά που πέρασε ήταν από τις πιο δύσκολες για τους ανθοπώλες αλλά και για τους ανθοπαραγωγούς. Με την πανδημία να αναστέλλει κάθε κοινωνική δραστηριότητα, η παραγωγή λουλουδιών μπήκε κι αυτή στον… πάγο.

Έτσι φέτος οι παραγόμενες, αλλά και διαθέσιμες ποσότητες ήταν λιγότερες. Τα ανθοπωλεία ήταν για αρκετούς μήνες κλειστά. Και ο τζίρος σημείωσε πτώση. Τις ελπίδες τους πλέον στρέφουν στο περαιτέρω άνοιγμα των κοινωνικών εκδηλώσεων οι εκπρόσωποι του κλάδου, αναμένοντας φυσικά και τις όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν προσεχώς εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αυτή τη χρονιά οι ανθοπαραγωγοί δεν έβγαλαν μεγάλες ποσότητες λουλουδιών γιατί δεν ήξεραν πώς θα κινηθεί η αγορά και πώς θα διοχετευθούν τα εμπορεύματα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Μανώλης Σύλλης, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ανθοπωλείου. Και εξήγησε: «Για να πάρεις τα φυτά την άνοιξη πρέπει να τα φυτεύσεις τον Οκτώβρη, Νοέμβρη. Πέρυσι την άνοιξη ήμασταν κλειστά λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και πεταχθήκαν χιλιάδες εμπορεύματα. Μετέπειτα τις ανάγκες που υπήρξαν τις καλύψαμε με νέα φυτά, εισαγωγές κυρίως από την Ολλανδία. Όμως λόγω και της πανδημίας πολλές χώρες είχαν προβλήματα και το εμπόριο δεν λειτουργούσε με κανονικούς ρυθμούς. Σκεφτείτε πως την Μεγάλη Εβδομάδα υπήρχε έλλειψη στη χώρα μας σε κόκκινα γαρύφαλλα, που, επειδή είναι φθηνά, τα προτιμούν οι ενορίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Οπότε επέλεξαν άλλα λουλούδια. Μέχρι στιγμή αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους τους ανθοπαραγωγούς και ανθοπώλες».

Πάντως ο κ. Σύλλης τόνισε πως ευελπιστούν να αυξηθεί η κίνηση από τον Ιούνιο που θα ανοίξουν κάπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις. «Ξέρουμε πως θα επιτρέπονται 100 άτομα πχ ανά γάμο. Περιμένουμε αυτό το άνοιγμα για τους γάμους, τις βαφτίσεις και γενικά τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Σίγουρα δεν υπάρχει η εφορία παλαιότερων χρόνων και ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος. Όμως ελπίζουμε από το καλοκαίρι να αυξηθεί ο τζίρος μας», σχολίασε ο κ. Σύλλης.

Προετοιμασίες στην Καλαμαριά για την Ανθοέκθεση

Εν τω μεταξύ στην πλαζ Αρετσούς, στην Καλαμαριά, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την 33η Ανθοκομική Έκθεση που θα διεξαχθεί από τις 21 και έως τις 30 Μαΐου 2021.

Πέρυσι η πανδημία είχε οδηγήσει στην αναστολή των ανθοκομικών εκθέσεων. Φέτος ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και  η Δημοτική Εμπορική και Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ) ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν το σκηνικό. Με αίτημα που κατέθεσαν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, πήραν την έγκριση και οι προετοιμασίες ξεκίνησαν.

«Πιστεύω ότι η ανθοκομική είναι μία έκθεση, που πραγματικά ο κόσμος την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Βιώσαμε όλοι έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Τα χρώματα και τα αρώματα που αναδεικνύονται από τα λουλούδια θα δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας στη  ζωή μας και  σίγουρα  θα τονώσουν και τους επαγγελματίες, τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid, δημιουργώντας μία είσοδο και μία έξοδο, για την κυκλοφορία των επισκεπτών, φορώντας μάσκες και έχοντας διαθέσιμα αντισηπτικά παντού, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία, να κάνουν την βόλτα τους ανάμεσα στα λουλούδια και να προμηθευτούν ότι χρειάζονται ώστε να φτιάξουν όμορφα τα μπαλκόνια τους και να υποδεχτούν με άλλη διάθεση το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνοι με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της ανθοέκθεσης είναι και οι ανθοπώλες. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που πωλούν άνθη σε καταστήματα είναι αν γίνονται ανθοεκθέσεις να πραγματοποιούνται σε διαφορετική ημερομηνία από την γιορτή της μητέρας. Διαφορετικά υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς χάνουν μεγάλο μέρος των πωλήσεων. «Οι ανθοπαραγωγοί είναι περισσότερο για να παράγουν άνθη και να διοχετεύουν εμπόρευμα στην χονδρική. Στο παρελθόν όποτε συνέπιπτε ανθοέκθεση με την γιορτή της μητέρας οι ανθοπώλες έχαναν μεγάλο μέρος εσόδων», σχολίασε ο κ. Σύλλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ