Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επαρκή χρόνο για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν οι λογιστές

Οι λογιστές κλήθηκαν όλους αυτούς του μήνες της πανδημίας να σηκώσουν τεράστιο φόρτο εργασίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020, με τους λογιστές να αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο αφού εκδοθούν όλες οι αποφάσεις και βγουν τα έντυπα και να υπογραμμίζουν ότι δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος, να δοθεί δηλαδή παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για εμπρόθεσμη υποβολή τους.

Τα λογιστικά γραφεία κλήθηκαν όλους αυτούς του μήνες της πανδημίας να σηκώσουν τεράστιο φόρτο εργασίας με τους λογιστές να «ξεπερνούν τα όριά τους», ενώ δέχονται διαρκώς τηλεφωνήματα με ερωτήματα από πελάτες τους για διάφορα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Τελευταίο θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σύγχυση, όπως λένε, αφορά τα self tests για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

 

Για τις φορολογικές δηλώσεις

«Ζητούμε να υπάρξει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, επαρκές για την υποβολή των φορολογιών δηλώσεων», δηλώνει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Σωτήριος Μητολίδης, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων είχε ανοίξει στις 15 Απριλίου. «Σήμερα είναι 24 Μαΐου και ακόμη δεν έχει ανοίξει», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη είναι ότι η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων θα αρχίσει στις αρχές Ιουνίου καθώς αναμένεται η έκδοση εγκυκλίων για όλα τα θέματα που άπτονται στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το έντυπο Ε3 που είναι βασικό για όσους δηλώνουν εισόδημα από επιχειρήσεις.  Αναμένεται και η δημοσίευση του  Ε1 για τα φυσικά πρόσωπα και το αντίστοιχο Ε1 που είναι το Έντυπο Ν»  για τα νομικά πρόσωπα.

 «Τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν έφτασε η αρχικά ορισθείσα προθεσμία  και πάντα έδιναν παρατάσεις», επισημαίνει ο ίδιος. Είμαστε τώρα στο δεύτερο έτος της πανδημίας. Ανοίγουν δραστηριότητες αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. «Τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να λαμβάνονται. Άρα πρέπει να δουλεύουμε με τηλε-εργασία και ραντεβού. Εκτιμούμε ότι ο χρόνος που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή οι τρεις μήνες δεν θα είναι επαρκής, άρα πρέπει εκ των προτέρων να προβλέψουν ένα χρόνο ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια χωρίς να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορωνοϊό. Δεν είναι δυνατόν να στοιβάζουμε κόσμο στο γραφείο, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εκπτώσεις στη δουλειά μας», επισημαίνει ο κ. Μητολίδης, προσθέτοντας ότι οι λογιστές ζητούν το αυτονόητο. Σημειώνεται ότι σχετικά με το θέμα η Ένωση έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών από τις 19 Απριλίου.

 

«Αλαλούμ» για τα self test

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις για διεύρυνση της διάθεσης των self tests σε όλους τους εργαζομένους, οι οποίες έγιναν την περασμένη εβδομάδα, οι λογιστές κάνουν λόγο για αλαλούμ και προχειρότητες, καθώς δεν υπάρχει ακόμη Απόφαση αλλά μόνο Δελτία Τύπου.

«Καλό είναι να εκδίδονται πρώτα οι Αποφάσεις, γιατί οι ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου αυτό που κάνουν είναι ναν προκαλούν μια σύγχυση άνευ προηγουμένου. Κανείς δεν ξέρει τίποτε πλέον, όλα είναι στον αέρα, όλοι ψάχνονται», όπως λέει ο κ. Μητολίδης, σημειώνοντας ότι οι πελάτες τους ρωτούν για το τι πρέπει να πράξουν και οι λογιστές καλούνται να απαντήσουν χωρίς να έχουν την Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωνε ότι από την Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους  έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

 

«Οι λογιστές ξεπέρασαν τα όρια των δυνατοτήτων τους»

Οι προηγούμενοι μήνες, από την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων στήριξης, ήταν μήνες που τα λογιστικά γραφεία κλήθηκαν να διαχειριστούν πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς.

«Το σύνολο των μέτρων στήριξης της οικονομίας πέρασε μέσα από τα γραφεία μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητολίδης, σημειώνοντας ότι ο υπερβολικός όγκος δουλειάς έπρεπε να «βγει» σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ασφυκτικές προθεσμίες και κάποιες φορές κάτω από συνθήκες έλλειψης οδηγιών. Και παράλληλα «έτρεχαν»  και όλα τα υπόλοιπα πέραν δηλαδή των μέτρων που αφορούσαν την πανδημία.

«Αν λάβετε υπόψιν την εξέλιξη της πανδημίας, την τηλε-εργασία, την εξυπηρέτηση με ραντεβού, τις δυσκολίες επικοινωνίας, όλα αυτά περιγράφουν μια κατάσταση η οποία είναι εκρηκτική. Οι συνάδελφοι ξεπέρασαν τα όρια των δυνατοτήτων τους, υπερέβαλαν εαυτούς», τονίζει, ενώ θέτει και το ζήτημα της ασθένειας του λογιστή, λέγοντας πως τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται να το δουν με σοβαρότητα.

Τι θα γίνουν οι υποχρεώσεις του λογιστή αν ασθενήσει με κορωνοϊό, διερωτάται, σημειώνοντας ότι έγινε «μισό βήμα» σχετικά στις αρχές Ιανουαρίου με την ψήφιση νόμου, ωστόσο για να ενεργοποιηθεί ο νόμος πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση «η οποία εδώ και πέντε μήνες δεν έχει εκδοθεί». «Δηλαδή και αυτό το μισό βήμα δεν είναι καν μισό», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αυτό που ζητά ο κλάδος είναι σε περίπτωση ασθενείας να προβλέπονται παρατάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ