Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διαμερίσματα σε 2 ταχύτητες – Τέλος για οικογένειες, άδεια τα μικρά

Πώς κινείται η αγορά κατοικίας αυτό το διάστημα – Τι γίνεται με καταστήματα και χώρους γραφείων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα τα λεγόμενα «φοιτητικά» υπάρχει αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντιθέτως, για την οικογενειακή κατοικία –όπου παρατηρείται μεγάλη ζήτηση- υπάρχει έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζουν προς τα πάνω, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου που «σκιαγραφούν» την εικόνα στην αγορά ακινήτων την περίοδο αυτή.

 Όπως προκύπτει η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά ακινήτων, καθώς πολλά μικρά σπίτια ξενοικιάστηκαν από φοιτητές που δεν έκαναν δια ζώσης μαθήματα στις σχολές τους, οπότε δεν υπήρχε και η ανάγκη να νοικιάζουν σπίτι στην πόλη όπου σπουδάζουν. Από την άλλη, το «πάγωμα» στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού οδήγησε πολλούς που είχαν επενδύσει σε σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb να τα «γυρίσουν» και πάλι σε μακροχρόνια μίσθωση. Ως αποτέλεσμα αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μικρά διαμερίσματα. Οι μεσίτες εκτιμούν πάντως ότι αυτό το κενό θα συμπληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς ή το επόμενο εξάμηνο. Εξαρτάται, όπως λένε από το τι θα γίνει από Σεπτέμβριο σε σχέση με τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.

Ζήτηση αλλά και έλλειμμα στην οικογενειακή κατοικία

Την ίδια ώρα «μεγάλη ζήτηση και κινητικότητα»  καταγράφεται στην οικογενειακή κατοικία, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση τιμών προς τα πάνω. Σε δυάρια και τριάρια δεν υπάρχουν αξιόλογα σπίτια καθώς δεν έγιναν επενδύσεις σε τέτοια σπίτια όπως λέει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κτηματομεσίτης Νίκος Μανομενίδης. Ανοικοδόμηση ξεκίνησε μόνο σε λίγες περιοχές στα προάστια της πόλης. «Η Καλαμαριά κινείται πολύ, η Θέρμη και αρχίζει ξανά λίγο ενδιαφέρον και προς Πεύκα και Ωραιόκαστρο που δεν είχαν αναπτυχθεί όσο το κέντρο της Θεσσαλονίκης», όπως σημειώνει.

 

Πού κινούνται οι τιμές

Οι τιμές ανά περιοχή ανεβαίνουν μέχρι ένα σημείο. Μόλις το ξεπεράσουν, σταματάει το ενδιαφέρον γιατί δεν μπορούν να το φτάσουν οι ενδιαφερόμενοι και έτσι μετακινούνται σε περιοχές που ανταποκρίνονται σε αυτό που μπορούν να διαθέσουν.  Στα μικρά, οι τιμές, που είχαν «φύγει ψηλά», σε επίπεδα προ κρίσης και ήταν δυσβάσταχτες για τους φοιτητές, άρχισαν να πιέζονται προς τα κάτω, όπως λέει ο κτηματομεσίτης Νίκος Μανομενίδης. Όπως αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης τα καλά, ανακαινισμένα σπίτια είχαν φτάσει να ξεπερνούν τα 400 ευρώ και τα 450 ευρώ και όσο πηγαίναμε προς το κέντρο οι τιμές «έφευγαν» προς τα πάνω. Τώρα άρχισαν να «συμμορφώνονται» στα 300-350 ευρώ. «Πρέπει να είναι κάτι πολύ καλό και κεντρικό για να πάει πάνω από 400 και 450 ευρώ», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης  εκπαιδευτής μεσιτών και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων.

Τα άδεια καταστήματα

Πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη υπάρχει και στα καταστήματα, καθώς λόγω της κρίσης της πανδημίας αρκετά άδειασαν με επιχειρήσεις –ειδικά υγειονομικού ενδιαφέροντος- να βάζουν οριστικό λουκέτο. Αυτήν την στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα σε μικρά μαγαζιά, ωστόσο ο κ. Μανομενίδης εκτιμά ότι «πολύ γρήγορα θα ανακάμψει».  Όσο για τις τιμές, τονίζει ότι υπάρχει συμπίεση, αλλά και προβληματισμός από πλευρά ιδιοκτητών που «δε βιάζονται να τα νοικιάσουν παρότι είναι άδεια, αναμένοντας να δουν πως θα πάει η κατάσταση» με τον κορωνοϊό, με πιθανό 4ο κύμα κλπ. Η κατάσταση αυτή αφορά τα καταστήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς ό,τι βρίσκεται έστω και κάποια 20-50 μέτρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο έχει απαξιωθεί. «Τα καταστήματα στα στενά έχουν χρόνια που έχουν απαξιωθεί», όπως επισημαίνει ο κ. Μανομενίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον τα καταστήματα κινούνται με βάση τους οδικούς άξονες και όχι την περιοχή. Για κάποια από αυτά ωστόσο, έχουν γίνει επενδυτικές κινήσεις μετατροπής τους σε κατοικίες. Μαγαζιά που παρέμεναν κλειστά για χρόνια, ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε μικρές κατοικίες και μάλιστα προ covid είχαν μεγάλη ζήτηση καθώς υπήρχε έλλειψη σε μικρά διαμερίσματα. Τώρα δρομολογούνται αυτά που είχαν συζητηθεί, λέει ο κ. Μανομενίδης, σημειώνοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μια λύση για βραχυχρόνια μίσθωση.

Δεν υπήρξε συμπίεση τιμών στα γραφεία

Σε ότι αφορά τέλος τους γραφειακούς χώρους, εκεί δεν παρατηρήθηκε συμπίεση τιμών. «Στα γραφεία δεν είδαμε τόσο πτώση τιμών. Παρόλο που υπήρχε η τηλε-εργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν, έστω και έτσι, οπότε δεν είχαμε πίεση στα μισθώματα. Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνεται η απαίτηση σε χώρους», επισημαίνει ο κ. Μανομενίδης. Το πρόβλημα στην πόλη σε σχέση με τους χώρους γραφείων, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι. Υπάρχει όπως λέει ο κ. Μανομενίδης ενδιαφέρον για χώρους υψηλών προδιαγραφών ιδιαίτερα από πολυεθνικές εταιρίες που κάνουν γραφεία στη Θεσσαλονίκη ή για όσους επιστρέφουν στη χώρα με βάση και τα κίνητρα που δόθηκαν για μειωμένη φορολόγηση στους νέους που επιστρέφουν. «Έρχονται ξένες εταιρίες και ψάχνουν γραφεία στη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι ένα θετικό, αλλά δεν υπάρχουν χώροι. Πιστεύω ότι η αγορά θα ανταποκριθεί σε αυτήν τη ζήτηση», τονίζει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς