Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων περί εμβολιασμένων στην εστίαση

Πιθανές εντάσεις σε ελέγχους – Αρκετά καταστήματα θα δουλέψουν με ελάχιστους πελάτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ενίσχυση με μέτρα όπως πχ η επιδότηση ενοικίου ζητούν επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης καθώς όσες έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους θα αναγκαστούν να διώχνουν πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, και άρα να δουλεύουν με λιγότερο κόσμο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης, που μιλώντας στο «ΤyposThes» είπε ότι «η εφαρμογή των ελέγχων για τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους είναι εύκολη στην χρήση όμως δύσκολη στην λειτουργία. Αρκετοί μαγαζάτορες θα αναγκάζονται να διώχνουν πελάτες από τους εσωτερικούς χώρους. Σκεφτείτε πως σήμερα το 1/3 του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Αν πχ θέλουν να έρθουν 2 άτομα και το ένα από αυτά δεν είναι εμβολιασμένο θα επιλέξουν ένα κατάστημα εξωτερικού χώρου. Φυσικά έχουμε και τον όρο για πληρότητα του 85%. Και όλα αυτά την στιγμή που περισσότερα από 16.000 καταστήματα εστίασης δεν είχαν εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα και θα ανοίξουν τώρα με αυτούς τους περιορισμούς. Και δίχως κανένα μέτρο στήριξης. Πολύ φοβάμαι πως έτσι η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη…».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρξουν μέτρα όπως πχ η επιδότηση ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο».

Υπενθυμίζουμε πως από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου η λειτουργία όλων των κλειστών χώρων θα απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους.

Το μέτρο αφορά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα.

Παράλληλα, όλοι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Ο έλεγχος των εισερχομένων θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που προετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Συγκεκριμένα η είσοδος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covidfree.gov.gr που είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Ποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει κατά τους ελέγχους

Όπως σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης αν γίνει έλεγχος σε όσους είναι μέσα σε ένα κατάστημα από ένστολούς πχ αστυνομικούς τότε μπορεί οι πελάτες να συμφωνήσουν να δείξουν την ταυτότητά τους και τα στοιχεία τους. Αν όμως τους ελέγχους κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας ή η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας με εργαζόμενους που φορούν πολιτικά τότε «είναι πολύ δύσκολοι οι πελάτες να συμφωνήσουν να δείξουν την ταυτότητά τους. Εκεί ίσως προκύψουν εντάσεις και επεισόδια που στο τέλος θα βλάψουν το ίδιο το κατάστημα που θα χάσει και τους επισκέπτες του».

Εν τω μεταξύ στους υπαίθριους χώρους εστίασης όπως πχ ένα εστιατόριο δεν χρειάζεται κάποιο τεστ. Όμως σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και μπαρ θα χρειάζεται αρνητικό rapid test ή αρνητικό PRC τεστ, ενώ θα μπορούν να υπάρχουν αμιγείς ή μικτοί χώροι.

Ο κ. Επιτροπίδης υπογράμμισε πώς ελπίζει να προχωρήσουν σύντομα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ώστε το φθινόπωρο να έχουμε χτίσει ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας και να μπορέσουμε να προστατευθούμε και από την διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα». Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι σωστό ότι προτάσσεται ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε γιατρούς και εργαζόμενους σε μονάδες υγείας. «Μακάρι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να μπούμε σε μια καλύτερη κανονικότητα», ανέφερε. Εξάλλου πρόσθεσε πως ο κλάδος της εστίασης είχε από νωρίς ζητήσει οι εργαζόμενοί του να μπουν σε προτεραιότητα στο κομμάτι των εμβολιασμών. Τελικώς επιλέχθηκε να εμβολιαστούν με βάση την ηλικία. Και επειδή αρκετοί εργαζόμενοι είναι μικροί σε ηλικίας τώρα εμβολιάζονται. «Θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι και τον Αύγουστο για να έχουν εμβολιαστεί αρκετοί ώστε να είμαστε καλυμμένοι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη