Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτή θα είναι η νέα ΔΕΘ – Πάρκα, νησίδες, υπόγειο πάρκινγκ (ΦΩΤΟ)

Πέντε νησίδες, νέο συνεδριακό κέντρο, πάρκα, μονοπάτια, ξενοδοχεία και πάρκινγκ σε μια ανάπλαση που θα κάνει πιο προσβάσιμη τη ΔΕΘ στην πόλη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Το πιο «πράσινο» εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη θα είναι το Thessaloniki ConfEx Park που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Θα περιλαμβάνει πέντε νησίδες, νέο συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακούς χώρουςι που θα συνδέονται με γέφυρα, ξενοδοχείο με 120 κλίνες και σπα, αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, υπόγεια πάρκινγκ 2000 θέσεων, αλλά και κήπους που θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό. Στις οροφές των κτηρίων σχεδιάζεται να μπουν φωτοβολταϊκά ενώ συλλέκτες νερού θα μαζεύουν το βρόχινο νερό για να χρησιμοποιείται μετά για τις ανάγκες των πάρκων.

deth_2.jpg

«Είμαι αισιόδοξος πως η Θεσσαλονίκη μετά το 2026 και με το νέο εκθεσιακό της κέντρο θα είναι μια άλλη πόλη», ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ κ Τάσος Τζήκας κατά την παρουσίαση της πρότασης της νικήτριας ομάδας των γραφείων Sauerbruch-Hutton, Gustafson Porter + Bowman και Stavropolou Architects στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης – Thessaloniki ConfEx Park.

deth4.jpg

Αφού έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό στο πώς φτάσαμε στον διαγωνισμό σημείωσε πως η ομάδα που κέρδισε «πρότεινε μια λύση που θα πάει την πόλη στην επόμενη φάση», «είναι μια win win win λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως με αυτήν «είναι περισσότερος ο διαθέσιμος χώρος για τους πολίτες». Όπως τόνισε ο κ. Τζήκας «η επόμενη φάση είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες εφαρμογής, το 2023 να αρχίσουν οι εργασίες και το 2026 να εγκαινιαστεί το νέο εκθεσιακό κέντρο», με στόχο να μην παύσει φυσικά η λειτουργία της ΔΕΘ στο ενδιάμεσο διάστημα.  

den_anaplasi.jpg

Ερωτηθείς για το αν κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπιστούν αρχαία σημείωσε πως «αυτό θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει εκείνη η ώρα» και εκτιμώντας πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

 

Πέντε νησίδες, μονοπάτια και βιοκλιματικά κτήρια

deth_panoramiki.jpg

Την πρόταση που θα αλλάξει τα όσα ξέρουμε για τον χώρο της ΔΕΘ παρουσίασε ο Matthias Sauerbruch τονίζοντας ότι κυριαρχούν πέντε μεγάλες δομές, νησίδες όπως τις αποκάλεσε «που περιλαμβάνουν το επιχειρηματικό κέντρο και το ξενοδοχείο».

deth_prasino.jpg

«Δημιουργήσαμε τα πέντε νησιά ή σύννεφα γιατί θέλαμε ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε πεζούς κ ποδηλάτες. Θα υπάρχει το “Μονοπάτι Πολιτισμού”, που θα αναπτυχθεί διαγωνίως στο χώρο και θα συνδέει το νέο σταθμό του Μετρό της Εγνατίας οδού με τις Εκθεσιακές αίθουσες, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Συνεδριακό Κέντρο, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο και θα καταλήγει στο δημαρχείο, και θα επιτρέπει τη διάβαση των πεζών σε έναν άξονα πρασίνου αποφεύγοντας τους πολυσύχναστους δρόμους. Επίσης η “Ορεινή διαδρομή” στοχεύει να διανοιχθεί ξανά ο υπάρχοντας άξονας Βορρά-Νότου και δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ του βουνού, της θάλασσας, του Πανεπιστημίου, της τοποθεσίας ConfEx και της ευρύτερης πόλης. Αυτές οι γραμμές χωρίζουν με φυσικό τρόπο το τοπίο σε τρία μέρη: τη δυτική περιοχή ανάμεσα στην Αγγελάκη και τον κεντρικό άξονα που γίνεται χώρος για δραστηριότητες και προσωρινές εγκαταστάσεις∙ την κεντρική περιοχή που ξεπροβάλλει από την πλατεία ΧΑΝΘ ως το ΜΜΣΤ και θα αποτελέσει τον χώρο για τη δημιουργία μικρής κλίμακας πολιτιστικών κήπων και καφέ διευθετημένων γύρω από το υφιστάμενο καμπύλο στέγαστρο. Η νότια περιοχή δίπλα στη Λεωφόρο Στράτου που εγκαθίσταται το νέο Συνεδριακό Κέντρο, θα γίνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο για παραστάσεις και εκδηλώσεις. Απευθυνόμενο στη μνήμη του ιστορικού τόπου, αυτό το πάρκο περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις πιο σημαντικές κατασκευές της σημερινής Helexpo: την Αψίδα της ΧΑΝΘ, τον πύργο του ΟΤΕ μαζί με το περίπτερο της EssoPappas, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Παλαί ντε Σπορ, που αποτελούν οικεία τοπόσημα σε αυτό το νέο υβριδικό τοπίο». Αναφορικά με τα υπάρχοντα κτήρια εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν σε αυτό της Esso Pappas, ενώ και τα υπόλοιπα θα προσαρμοστούν καταλλήλως ώστε να ενταχθούν στη νέα πρόταση.

maketa_deth.jpg

Ο κ. Sauerbruch πρόσθεσε πως πάνω από το πάρκο, οι Εκθεσιακοί Χώροι και το Συνεδριακό Κέντρο ξεχωρίζουν με τις χαρακτηριστικές προεξέχουσες στέγες τους που αιωρούνται σαν σύννεφα στο τοπίο.

Ο Neil Porter από την πλευρά του σημείωσε ότι στις οροφές σχεδιάζεται να μπουν φωτοβολταϊκά  πάνελ για να παράγουν ένα ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται. Επίσης ο σχεδιασμός των κτηρίων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί ο φυσικός αερισμός τους που θα μειώσει τη χρήση κλιματιστικών. Παράλληλα το νερό από τις βροχές  θα συγκεντρώνεται και θα μοιράζεται για τις ανάγκες των πάρκων.

deth_anaplasi2.jpg

 Συμπλήρωσε πως θα γίνουν χώροι πρασίνου τους οποίους οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ακόμη και όταν υπάρχουν εκθέσεις.

deth_ktiria.jpg

Από την πλευρά της η κυρία Σταυροπούλου τόνισε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα γραφεία της ομάδας και μάλιστα ανέφερε πως η ίδια υπήρξε  στα νιάτα της φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ. «Θα είναι ένας πράσινος άξονας στην καρδιά της πόλης», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της νικήτριας ομάδας, προσθέτοντας ότι θα γίνει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν φυτά της Θεσσαλονίκης στους κήπους που θα σχηματιστούν στο πλαίσιο της ανάπλασης.

Οι κατασκευές θα είναι λιτές με υλικά όπως το ατσάλι και ο χάλυβας, και θα είναι ορατές στην πόλη.

Το κόστος της ανάπλασης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

 

*Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ και της Έκθεσης Σχεδίων & Μακετών.

Δείτε και το βίντεο της πρότασης:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους