Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αναλύθηκε όλο το πλέγμα της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα νέα φορολογικά μέτρα με αποκορύφωμα τις αρνητικές προϋποθέσεις που περιέχει η ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και λοιπά θέματα, όπως το παρεμπόριο.
Οι δύο υπουργοί, φέρονται να έδειξαν κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν το υπόμνημα και εν συνεχεία θα το επιδώσουν και στον πρωθυπουργό, για να τον ενημερώσουν σχετικά με τις απόψεις και θέσεις της Ομοσπονδίας για την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγούν στο κλείσιμο και τον αφανισμό.
Σημειώνεται ότι το υπόμνημα εστάλη και στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση καθώς και στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Μηταράκη.
Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης
Η Ομοσπονδία μας, όπως γενικά και το συνδικαλιστικό μας κίνημα, έχει υποβάλλει επανειλημμένα τις θέσεις και προτάσεις της για την επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τα μεγαλύτερα από αυτά τα προβλήματα σας παρουσιάζουμε με το παρόν υπόμνημα με την παράκληση να επιληφθείτε προσωπικά, καθ’ όσον, εάν δεν υπάρξει Κυβερνητική στήριξη, τότε οι επιχειρήσεις αυτές που καθημερινά κατεβάζουν ρολά σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
1ον) Φορολογία εισοδημάτων
Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό. Οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες όπως και τα κάθε είδους χαράτσια έχουν κυριολεκτικά παραλύσει την αγορά, με αποτέλεσμα ο τζίρος στις επιχειρήσεις να μειώνεται συνεχώς και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι φορολογικές, οι ασφαλιστικές κλπ.
Προς τον σκοπό, μάλιστα, της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν, το συνδικαλιστικό κίνημα πρότεινε την ρύθμιση σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Με το πολυνομοσχέδιο, όμως, που ψηφίστηκε πρόσφατα οι δόσεις περιορίστηκαν στις 48 και υπό σκληρούς όρους και προϋποθέσεις χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων και ασφαλισμένων.
Το τελείως απαράδεκτο, όμως, είναι ότι η ρύθμιση αφορά τα χρέη μόνο μέχρι 31/12/2012, ενώ για το 2013 θα ισχύσουν οι 12 δόσεις.
Επίσης, κάθε εκπρόθεσμη καταβολή θα επιβαρύνεται με το τοκογλυφικό επιτόκιο 8,75% χωρίς η ρύθμιση να παγώνει τις κατασχέσεις.
Καθ’ όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και εδώ η ρύθμιση γίνεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, γεγονός που πιστεύουμε ότι και η ρύθμιση αυτή δεν θα εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο γίνεται – δηλαδή της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών – αφού και εδώ παραβλέπεται η οικονομική απραξία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Χρειάζεται, ως εκ τούτου, οι δόσεις να αυξηθούν και το επιτόκιο να μειωθεί στο 1%.
2ον) Φορολογία ακινήτων
Η βαριά φορολογία στα ακίνητα που θα συνοδεύεται με την εντός του 2013 είσπραξη και του ΦΑΠ του 2011-2012-2013 καθώς και του εισπραττόμενου – μέσω της ΔΕΗ – χαρατσιού που, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα καταργηθεί μεταμορφώνεται σε μόνιμο φόρο και θα υπολογίζεται μάλιστα με τις αυξημένες τιμές στις αντικειμενικές αξίες, θα νεκρώσουν τελείως την κτηματαγορά και θα φέρουν σε φορολογική απόγνωση τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα επαγγέλματα που κινούνται στον χώρο της οικοδομής.
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις για χρέη και ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η φοροκαταιγίδα στα ακίνητα θα πρέπει να επανεξετασθούν, διότι είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα στο Κράτος αλλά αντίθετα θα πλήξουν κέραια την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας.
Επιβάλλεται, για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% καθώς και ο φόρος για γονικές παροχές και κληρονομίες.
3ον) ΕΣΠΑ
Προβλέπεται η ενίσχυση για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων σε διαφόρους τομείς.
Δυστυχώς, όμως, οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν στην πλειοψηφία τους να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα, αφ’ ενός μεν λόγω της προβλεπόμενης αυξημένης ιδιωτικής συμμετοχής και αφ’ ετέρου λόγω των προϋποθέσεων συμμετοχής που τίθενται.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επανεξετασθεί το όλο θέμα προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα των ανωτέρω επιχειρήσεων, με μικρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας με την απορρόφηση μεγαλύτερων κονδυλίων.
Στα προγράμματα, δε, του ΕΣΠΑ θα πρέπει να μην υπάρχουν εξαιρέσεις στην συμμετοχή και να περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που θα έχουν ως σκοπό την αξιοποίηση παραδοσιακών κτιρίων και της αγροτικής περιουσίας που διαθέτουν.
Στόχος πρέπει να είναι η απορρόφηση και του τελευταίου ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων και ως εκ τούτου χρειάζεται η δραστική αντιμετώπιση των διαχειριστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την απορρόφηση.
4ον) Παρεμπόριο
Το παρεμπόριο, που αποτελεί μεγάλη πληγή για το υγιές και οργανωμένο εμπόριο, θα πρέπει επιτέλους να παταχθεί.
Ανταγωνίζεται αθέμιτα το οργανωμένο εμπόριο που πληρώνει φόρους και εισφορές ενώ εκείνο δεν πληρώνει τίποτα και εκμεταλλεύεται την αγορά με αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα.
Η λήψη αυστηρών μέτρων επιβάλλεται ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση μαστίζει την κοινωνία και την οδηγεί στην προτίμηση προϊόντων του παρεμπορίου λόγω των μικρών τιμών προσφοράς.
Είναι μια μάστιγα παραπλανητική που διακινεί «μαϊμού» προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει.
Με αυτές τις παρατηρήσεις μας τελειώνουμε το υπόμνημά μας αυτό και πιστεύουμε ότι, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, θα συμβάλλετε και εσείς ώστε να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα αυτά και στα λοιπά που εμποδίζουν την ανάπτυξη και πρόοδο της εθνικής μας οικονομίας.
Χρειάζεται, όμως, κατά την θεσμοθέτηση των διαφόρων νομοθετημάτων από τους κ.κ. Υπουργούς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των ανθρώπων της αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά την λειτουργία της και μπορούν να συνεισφέρουν στην λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».