Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκδρομές από 120 ευρώ για την 28η Οκτωβρίου – Οι 2 φόβοι του κόσμου

«Μουδιασμένοι» ακόμη οι βορειοελλαδίτες – Το όποιο ενδιαφέρον αφορά οδικά ταξίδια εσωτερικού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Υποτονική είναι η κίνηση για ταξίδια την 28η Οκτωβρίου με τους  βορειοελλαδίτες  να εκφράζουν μικρό ενδιαφέρον και αυτό κυρίως για οδικά ταξίδια εσωτερικού. Οι τουριστικοί πράκτορες τονίζουν ότι η εικόνα σε καμία περίπτωση δε θυμίζει παλαιότερες εποχές και προσδοκούν σε κάτι καλύτερο την περίοδο των Χριστουγέννων.  Όπως προκύπτει ο κόσμος είναι ακόμη «μουδιασμένος» και αυτό είναι συνισταμένη δυο κυρίως παραγόντων: της οικονομικής δυσπραγίας και του φόβου για τον κορωνοϊό.

«Τα πράγματα κινούνται πολύ υποτονικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης μιλώντας στο TyposThes. Ένα πολύ μικρό ενδιαφέρον εκφράζεται μόνο για κάποιες εκδρομές εσωτερικού, τίποτα άλλο, όπως αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές «που έφευγαν τόσα πούλμαν για Τουρκία, Βουλγαρία κλπ». Παρόλο που υπάρχουν πακέτα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό για εκδρομές εξωτερικού για την περίοδο της 28η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται και στην οικονομική δυσχέρεια, καθώς ο προηγούμενος χειμώνας πέρασε με βοηθήματα από το κράτος λόγω αναστολών θυμίζοντας ότι η «δεξαμενή» των ανθρώπων που συνήθως ταξιδεύει οδικώς και εντός Ελλάδος είναι οι μισθωτοί. «Αυτοί φυσικά είχαν μεγάλες απώλειες εισοδημάτων και προσπαθούν να ισορροπήσουν, δεδομένου ότι «τρέχουν» και άλλα έξοδα όπως τα φροντιστήρια των παιδιών κ.λπ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για τα επιδημιολογικά δεδομένα που κάνει αρκετούς να «τρενάρουν» την επιλογή ενός ταξιδιού.

Οι τιμές

Οι οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται για αποδράσεις την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου είναι μεταξύ άλλων για Ναύπλιο, για Γιάννενα, Ζαγοροχώρια, Πιέρια όρη, Ελάτη, Περτούλι και Τρίκαλα. Για τα νησιά το ενδιαφέρον για οργανωμένες εκδρομές είναι μικρό καθώς ο καιρός δεν προσφέρεται για θαλάσσιες διακοπές. Φυσικά από Θεσσαλονίκη προς νησιά μπορεί να μετακινηθούν την επόμενη εβδομάδα φοιτητές που κατάγονται από εκεί.

Σε ότι αφορά τις τιμές, οι οδικές εκδρομές είναι συνήθως για 2 έως 3 διανυκτερεύσεις και κυμαίνονται από 120-130 ευρώ έως 200-220 ευρώ. «Είναι φθηνές αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Θεολόγης.

Οι τουριστικοί πράκτορες προσδοκούν ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο για την περίοδο των Χριστουγέννων. «Περιμένουμε να περάσει η 28η Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα θα βάλουμε μπρος για τα Χριστούγεννα. Ελπίζουμε να γίνει κάτι».

Για τις οργανωμένες εκδρομές η γενική οδηγία είναι ότι «κανείς δεν μπορεί να πάει πουθενά αν δεν τηρεί μια από τις υποχρεώσεις που έχει έναντι των υπολοίπων και έναντι του εαυτού του». Θα πρέπει κανείς είτε να είναι εμβολιασμένος, είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης είτε να έχει κάνει rapid test. Ακόμα και αν δε ζητηθεί ή δεν το έχει κάποιος εκδρομέας τουλάχιστον μέσα στο πούλμαν, δεν θα μπορεί να πάει στο ξενοδοχείο σε κλειστό χώρο, να πιει καφέ σε εσωτερικό χώρο κλπ. Δημιουργούνται όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες διάφορα προβλήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα voucher που δόθηκαν  αναφέρει ότι δεν είχαν μεγάλα οφέλη για τουριστικά γραφεία καθώς «υπήρξαν διαδικαστικές επιπλοκές σε αυτό το θέμα». Ήταν και από τον ΟΑΕΔ και από το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Μπορεί να κινήθηκαν τα ξενοδοχεία αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν πήγαν στα τουριστικά γραφεία.

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε»

Σε γενικές γραμμές ο κλάδος των τουριστικών γραφείων περνάει μια δύσκολη περίοδο. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε.  Το καλό είναι ότι άρχισε και κινείται το αεροπορικό εισιτήριο», όπως λέει ο κ. Θεολόγης, ωστόσο και εκεί υπάρχουν διάφορα θέματα, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες καλούνται να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για το τι μέτρα ισχύουν σε κάθε χώρα για τους ταξιδιώτες σχετικά με τα PLFs, τα PCR test, αν θα πρέπει να μπει κάποιος καραντίνα κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν πολλές απορίες όπως για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να κάνουν το τεστ πριν ταξιδέψουν ώστε να είναι έγκυρο. Πάντως όπως παραδέχεται ο κ. Θεολόγης τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι τόσο σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και τις απλές μετακινήσεις στο εσωτερικό. Ωστόσο τονίζει ότι αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ