Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με αστραπιαία ταχύτητα οι ανατιμήσεις σε προϊόντα

Καμπανάκι για να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και να υπάρξουν υποδομές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση ΄"Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δύσκολος θα είναι όπως όλα δείχνουν ο φετινός χειμώνας με τις αυξήσεις σε τρόφιμα αλλά και σε ενέργεια να είναι ήδη ορατές και να αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες στο επόμενο διάστημα.

Αρκετοί θα δουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει λόγω του μεγαλύτερου κόστους για θέρμανση, μετακινήσεις αλλά και για τρόφιμα.

«Οι ανατιμήσεις ήρθαν με ταχύτητα αστραπής στην χώρα μας όπως εξάλλου συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Στην Ελλάδα υπάρχει αδιαφάνεια στην Αγορά και ανωριμότητα», δήλωσε στο «ΤyposThes» η Γενική Γραμματέας Δ.Σ Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών του ΚΕ.Π.ΚΑ, κυρία Ευαγγελία Κεκελέκη.

Όπως εξήγησε: «με το παραμικρό άλοθι γίνονται ανατιμήσεις πολλαπλάσιες από όσες θα μπορούσε να αντέξει ο καταναλωτής και απ’ ότι θα έπρεπε να γίνουν. Κάθε έμπορος ή παραγωγός ανάλογα με το τι τον βολεύει δίνει και μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πχ 20, 30 40%. Σκεφτείτε πως ήδη έχουμε ανατιμήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας. Όμως αυτό το μοσχάρι γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη, σφάχτηκε αρχές Οκτώβρη και μπήκε στα ράφια μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αυτού. Πότε πρόλαβε άραγε και αυξήθηκε η τιμή του και το κόστος του; Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Το πετρέλαιο το βαρέλι είχε πάει στα 175 δολάρια. Μετά από κάποιο διάστημα έπεσε στα 50.Υποχώρησε στην Ελλάδα η τιμή; Στην Ελληνική αγορά ό,τι αυξάνεται πχ σε μια κρίση δεν μειώνεται μετά… Επίσης μιλάμε για δημογραφικό. Πείτε μου εσείς πώς δικαιολογείται η ίδια συσκευασία με πάνες να κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 27 λίρες (32 δηλαδή ευρώ) και στην Ελλάδα να έχει αρχική τιμή 75 ή 78 ευρώ (!) και τελική τιμή 34 ευρώ…».

Προτιμότερο να γίνουν υποδομές

Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών από τις αυξήσεις σε προϊόντα και ενέργεια η κυρία Κεκελέκη σημείωσε πως «μπορεί μεν να βοηθούν όμως αυτό γίνεται προσωρινά». «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν δημιουργούνται υποδομές. Είναι προτιμότερο να γίνουν υποδομές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μην είναι πάντα εξαρτημένη η χώρα από το τι θα συμβαίνει σε τιμές για ρεύμα ή αέριο. Πρόσφατα διάβασα για έναν δήμο στην Αθήνα που μετατρέπει μια πρώην χωματερή σε χώρο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με φωτοβολταϊκά και θα δώσει δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το να επιδοτούμε τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας πιστεύω πως δεν θα βγάλει πουθενά. Ήδη έχουμε παράπονα από καταναλωτές που μας λένε ότι για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τους κορόιδεψαν εταιρείες παροχής ενέργειας λέγοντάς τους πως θα είχαν έκπτωση στο 50% του ρεύματος. Αυτό ίσχυσε τελικά μόνο για το πρώτο εξάμηνο και μετά για το υπόλοιπο 18μηνο του συμβολαίου υπάρχει χρέωση για οριακή τιμή συστήματος, που σημαίνει πως ο καταναλωτής θα πληρώσει περισσότερα χρήματα στην τελική τιμή».

Παράλληλα ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο αντί να επιδοτούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά να επιδοτούνται για ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. «Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν πχ δημόσια σημεία όπου ο καταναλωτής να ενημερώνεται για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του, να μπορεί να επιλέγει από συγκεκριμένους μηχανικούς και να ξέρει πχ πού θα πρέπει να μείνει όταν γίνεται η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του. Έτσι θα γίνει μια επένδυση στις υποδομές, σε κάτι που θα μείνει», σημείωσε.

Δεν γίνονται έλεγχοι στη χώρα

Η γενική γραμματέας πρόσθεσε πως ανατιμήσεις υπάρχουν φυσικά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όμως «σε αρκετές γίνονται έλεγχοι, υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ενώσεις καταναλωτών είναι ισχυρές». «Στην Ελλάδα δεν υποστηρίζεται το έργο των συλλογικοτήτων για την προστασία των καταναλωτών. Ο καθένας κοιτάει το συμφέροντά του. Όμως δεν σκέφτεται πως αν υπάρξει συλλογική αντίδραση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σκεφτείτε πως στην Μεγάλη Βρετανία αντιδρώντας στις ανατιμήσεις στον καφέ όλοι στράφηκαν στο τσάι και έπεσε η τιμή. Αντίστοιχη μάχη δόθηκε και για την τιμή του μοσχαριού με τους καταναλωτές να επιλέγουν βοδινό και να βοηθούν στο να πέσουν οι τιμές στο μοσχάρι. Εδώ μόνο το 2000-2010 είχαμε κάνει αγώνα κατά εταιρειών που δεν ήθελα να δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης στοιχεία κοστολόγησης για να διαπιστωθεί μετά αν ήταν ή όχι δικαιολογημένες οι αυξήσεις. Πετύχαμε να κάνουν πίσω στις αυξήσεις εταιρείες με δημητριακά και γάλατα. Δυστυχώς αυτή η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση…», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)